URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

LA LLEI DEL SILENCI I L’OBLIT. Garcí.

Alternativa | 03 Abril, 2006 11:22 | facebook.com twitter.com

El dimarts 28 de març, surt al diari El Pais una notícia d’aquestes que passen desapercebudes. A un costat, a l’esquerra i en petit diu el titular: “Un lituano, condenado por ayudar a los nazis.”. Es tracta d’una condemna a Algimantias Mykolias Dailide, de 85 anys, per col•laborar amb els nazis en la persecució a jueus. Fou adjunt al cap de policia durant l’ocupació nazi a Vilna, i ha estat declarat culpable de la detenció i empresonament de 15 civils. No és indignant la notícia en si, tot al contrari, si no que notícies com aquestes demostren l’absurd de la nostra transició. Assassins com Serrano Suñer, mort fa uns anys als 93 anys i instigador dels pactes entre l’Alemanya de Hitler i l’Espanya del “Generalisimo”, sense ni una recriminació, ni un judici, ni una condemna, encara que fos de paraula; o com el senyor Fraga, d’executor a president de Galícia i ara senador. I com aquests molts altres col•laboradors amb el règim franquista que dies com el 20-N surten a cantar el “Caralsol”. Tots ells protegits per la llei del silenci i l’oblit, que els legitima i els reafirma en la seva posició profeixista. Casos com el d’Algimantias, per desgràcia, no es veuran a un país com Espanya. I jo em demano, si no condemnem el règim franquista, com volem que es faci justícia? Com volem aprendre dels errors i que no torni a passar? I sobretot, com volem que s’esborri de la consciència col•lectiva l’impunitat de la dictadura? Massa vestigis queden d’un règim que s’ha intentat oblidar. Molts personatges passegen impunement enyorant un temps passat que sempre fou millor...militars, guàrdies civils, ministres, senadors, delators i col•laboradors, reis...tots ells tan culpables com Algimantas, però tots ells també, protegits pel silenci transitori. Aplaudim el judici de Pinochet, el judici de David Irving, revisionista que nega l’Holocaust nazi... però que no ens toquin els d’aquí. Així ens va quan personatges com Pio Moa o Cesar Vidal son els autors més llegits en temes de Guerra Civil o franquisme. Mentiders emparats pel poder i aplaudits per una societat que no veu malament un règim feixista degut a la falta d’una condemna i a la llei del silenci. Franco un feixista? No, i ara...no remoguis la merda, el que ha passat, passat està.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb