URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

LA GUERRA CIVIL A POLLENÇA(II): 20 JULIOL DE 1936

Alternativa | 19 Juliol, 2006 11:34 | facebook.com twitter.com

Article fet per: Tomeu del Lloquet.


El matí del dia 20 de juliol la camioneta Hispano de Intendencia, com cada matí,duia el pa a la base. I es aquí on succeí una de les escaramusses. Al arribar a la base els ocupants del camió i els carabiners de la base es ficaren en un ràpid combat que acabà amb la requisa de la camioneta per part de les tropes de Beneito i la mort de dos soldats, Ramon Crespo Biosca per part de la base i Antoni Marroig Crespí per part dels nacionals, i la mort també de l’alferes de complement d’intendència i encarregat del subministrament, Joan Cerdà Bisquerra.[1]

Assabentats de la imminent arribada de tropes revoltades a Pollença, els republicans intentaren tallar les vies d’accés al poble, tasca que no havia de ser complicada degut a que el poble en si està envoltat de torrents i només fent volar els ponts es tallaria el pas als ocupants. Així els partidaris de la república intentaren tallar tots els ponts d’accés però els escassos recursos de que disposaven i l’escassa gent que hi participava, rellentiren la voladura dels ponts i permeteren l’entrada dels copistes per la carretera d’Alcúdia, on el pont de Sitjes encara no havia estat volat. Al contrari que el pont de Son Brull, que ja havia estat inutilitzat un poc antes de l’arribada dels contingents enemics. Cal dir però que no es tracta d’una voladura en si, sinó de la inutilització del pont, el feren malbé per tal de que no fos operatiu. El pare M. Nebot ens parla dels intents, complits en part, de la voladura dels ponts de Son Bruch (Son Brull), C’an Sitjar (Sitges) i C’an Vela. Cosa que no podem confirmar. Tan sols podem constatar la voladura del pont de Son Brull i l’intent de voladura del pont de Sitges, que ja hem explicat.[2] Així la Columna d’Inca no s’atreví a passar pel pont de Son Brull, però foren més ràpides les seccions d’Artilleria de Muntanya i de metralladores d’infanteria de Ciutat, que trobaren als sabotejadors amb la feina a mig fer al pont de Sitges.

Al veure l’entrada dels revoltats els republicans s’amagaren dins un pinar i després d’una poca resistència es refugiaren a l’ajuntament.[3]

Les tropes que arribaren a Pollença des de Palma eren una secció de metralladores d’Infanteria i una altre d’Artilleria de Muntanya, a les quals s’hi afegirien vint oficials de la Cavalleria d’Alcalà.[4]

Encara que la informació donada per Massot i Muntaner no arriba a ser del tot certa ja que els oficials de la Cavalleria D’Alcalà, procedents del fort de Sant Carles on havien estat empresonats feia uns anys per actes feixistes, i on gaudien d’un règim privilegiat, tot s’ha de dir, dits genets arribaren a Pollença acompanyant la columna d’Inca i no la de Palma. La Columna d’Inca era la que havia estat enviada per en teoria sufocar als guàrdies civils, arribà a Pollença abans que la de Palma.[1] Massot i Muntaner, J., El desembarcament de Bayo a Mallorca. Agost – setembre de 1936, abadia de Montserrat, serra d’Or, Barcelona, 1987.

[2] Duran Pastor, Miquel, 1936 en Mallorca, Imagen/70, P. De Mallorca, 1982.

[3] Massot i Muntaner, J., El desembarcament de Bayo a Mallorca. Agost – setembre de 1936, abadia de Montserrat, serra d’Or, Barcelona, 1987.

[4] Massot i Muntaner, J., El desembarcament de Bayo a Mallorca. Agost – setembre de 1936, abadia de Montserrat, serra d’Or, Barcelona, 1987.


 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb