URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La por del PSOE. avantpojecte de Llei de la memòria històrica.

Alternativa | 29 Juliol, 2006 15:17 | facebook.com twitter.com

UNA VERGONYA D'AVANTPROJECTE.

La por del PSOE a l'extrema dreta va a més

L' avantprojecte de Llei de Memòria Històrica ha vist a la fi la llum.  Per començar el PSOE ha esborrat la paraula memòria i l'ha donat un nom ben farragós: "Projecte de llei pel qual es reconeixen i amplien drets i s'estableixen mesures a favor de qui van patir persecució o violència durant la Guerra Civil o la dictadura". 

-  El Govern ha renunciat a anul·lar els judicis sumarísims del franquisme, com li demanaven les associacions, IU-ICV i ERC . Diuen que és complicat i costós però això ho ha fet els propis estats alemany i Italià respecte als processos polítics fets durant els respectius règims feixistes que van patir els seus ciutadans i ho va fer també el franquisme el 1939 respecte als processos duts a terme en zona republicana durant la guerra.

- Fosses comunes. La llei marca que les Administracions públiques estan obligades a facilitar la tasca de qui volen localitzar els cossos dels seus familiars però no assumiran el cost i no es crearà cap institució per a promoure la reobertura; la iniciativa seguirà sent privada.


- Símbols. La llei obliga a retirar dels edificis públics de titularitat estatal tota escultura, insígnia o placa que esmenti una mica relatiu a la Guerra Civil i "que honri a un sol bàndol".  Però en quants als símbols de centenars de pobles i ciutats, el Govern es limita a "recomanar" a als institucions de les quals depèn aquesta decisió, ajuntaments i comunitats autònomes, que segueixi l'exemple dels edificis estatals i retiri els símbols. El Govern finalment no farà una recomanació expressa a l'Església, en les façanes de la qual romanen centenars de símbols, ja que es considera una institució privada ( això sí subvencionada amb doblers públics):

- Vall dels Caiguts. Gens es diu d'establir allí un centre de la memòria històrica o una exposició permanent que recordi que això ho van construir presos polítics republicans,.

- El projecte de Llei no contempla cap norma específica pel què l’Estat s'hagi de comprometre a obrir, en un termini determinat, tots els arxius de la repressió franquista, tant els centrals de l’estat com els repartits pel territori de l’estat.

Els arxius de la repressió cal que estiguin a prop dels ciutadans i puguin tenir accés a la documentació en que es va basar la seva repressió. En aquest sentit demanem que a Catalunya i el País Valencià s’obrin al públic els arxius repressius dels òrgans militars i policials del franquisme.

Al parlament IU ja ha dit que farà al·legacions per aconseguir una llei més justa amb les víctimes del feixisme.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb