URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

STOP CORRUPCIÓ URBANÍSTICA

Alternativa | 29 Agost, 2006 15:52 | facebook.com twitter.com

Diumenge al diari el País havia una entrevista al mallorquí Joan Mesquida Ferrando, director general de la Guardia Civil, dins aqueste entrevista es parlava de a possibilitat de crear un equip de la Guàrdia Civil especialitzat en corrupció urbanística ( és normal que un mallorquí pensi en crear aquest equip) . Bé quan varen llegir aquest fragment d'entrevista que hem traudít i transcrit varen pensar que si fos veritat més d'un a Pollença no dormirà tranquil. Ja tenim pràcticament totes les dades entre els funcionaris i l'arquitecte municipal, properament escriurem un article, sembla un cas que encaixa molt bé en el que diu Joan Mesquida.

Igualment interessant és la proposta del PSIB que
presentarà en el pròxim ple del dia 4 de setembre una moció en la qual exigirà al Consell de Mallorca que constitueixi una comissió que estudiï la legalitat i la gestió dels expedients urbanístics que es tramiten en els ajuntaments de la illa, així com la idoneïtat de les persones tècniques i polítiques que hagin intervingut en el projecte.

FRAGMENT ENTREVISTA:

P. Però algun projecte tindrà ja en el cap.


P. Però algun projecte tindrà ja en el cap.


R. Hem d'adequar-nos als nous mecanismes de la delinqüència a l'hora d'actuar. Jo vull crear equips de la Guàrdia Civil especialitzats en la lluita contra la corrupció urbanística, en els delictes relacionats amb la corrupció urbanística. Creo que hi ha una corrupció relacionada amb recalificacions, amb plans generals, amb declaracions d'interès social... Una corrupció, perdó per l'expressió, de baixa intensitat, que els mecanismes actuals de lluita contra aquesta corrupció no aconsegueixen detectar. De Marbella, l'exemple que pot treure un ciutadà del carrer és que cal muntar-la molt grossa perquè els responsables caiguin... P. Anem, que ha de ser molt descarat.

R. Aquí vaig. Pot haver un favoritisme, una corrupció urbanística de baixa intensitat que és contra la qual cal lluitar. Per això vull una Guàrdia Civil especialitzada en dret urbanístic, en anàlisi i investigació de patrimoni personal, que serveixi per a posar de manifest que no hi ha relació entre les retribucions que percep una persona i el seu tren de vida. Encara que estem encara en fase d'estudi i d'anàlisi, creo que hauria de dependre de la Fiscalia Anticorrupció, perquè ningú pugui veure en una determinada actuació cap tipus motivació política, de si el tinent d'alcalde o el regidor d'urbanisme de torn pertany a aquest o a l'altre partit. Si analitzem les denúncies de corrupció dels últims anys veurem que la majoria han estat a força de grabadores amagades pel ciutadà de torn i això em dóna que pensar que hi ha una manca en investigació.

P. Vostè ja va encarregar un estudi sobre denúncies urbanístiques.

R. I estem en això. Però aquest tipus denúncies que investiga el SEPRONA [Servei de Protecció de la Naturalesa] tenen un component distint al que estic parlant. Es tracta de si hi ha construccions il·legals en un paratge protegit, per exemple. Són coses diferents. Jo parlo d'aquells delictes en els quals es produeix un tracte de favor a un determinat particular, empresari, que pot determinar modificacions en la normativa urbanística i per això rebre algun tipus de compensació.

 


Habitatges vacacionals II.

Alternativa | 29 Agost, 2006 09:57 | facebook.com twitter.com

 Abans de comentar i debatre el tema de LA LLEI DE COMERCIALITZACIÓ .D' ESTADES TURÍSTIQUES A HABITATGES ( els direm xalets, per què en realitat no són per habitar), hem pensat que el millor seria donar una sèrie de dades.

- Es calcula que hi ha unes 3.000 “xalets turístics” entre Mallorca i Menorca, i entorn a 1.000 a Pollença[1], on  la comercialització d’estades turístiques a xalets funciona des de fa més de 30 anys , de fet la majoria del sòl rústic a Pollença  fa molts d’anys que ha deixat de ser rústic per convertir-se en una urbanització extensa.

 - La majoria de xalets,  es lloguen de manera totalment irregular ja que  la legislació prohibia l’ús turístic en sòl rústic, excepte pel que fa als agroturimes i hotels rurals i a més s’exigia una sèrie de requisits urbanístics, i la majoria dels xalets no tenen ni cèdula d’habitabilitat ni el certificat de final d’obra,  i segons el regidor d’urbanisme Joan Cerdà “la majoria són il·legalitzables urbanísticament”, inclòs va afirmar que hi ha unes 12 ordres de demolició que segurament no s’executaran.

- Gairebé un 40% de gent que ve a passar les vacances a Mallorca ho fa a una segona residència. El tema a Pollença és molt important, es calcula que es mouen 3,000.000 d’euros  negres a l’any, i les estades turístiques vacacionals són el motor econòmic del poble, dona feina a molta de gent directa i indirectament. Evidentment  aquestes xalets tenen l’aspecte positiu de que són un producte que reparteix la riquesa entre molts de ciutadans, enlloc de deixar-la només a uns quants empresaris

- La nova llei d’estades turístiques vacacionals, clau del pacte PP- UM, ha estat més que una llei, una amnistia de sis mesos per donar solució legal a l’activitat econòmica dels nombrosos xalets amb infraccions urbanístiques. La primera finalitat d'aquesta anmisita ha estat obtenir un benefici directe via impositora, i la segona acontentar i lligar als “possibles votants” però sense ficar-se en el principal problema que és el urbanístic.

 - De moment segons notícia apareguda al Diari de Balears sembla que la llei no funciona només 209 xalets han complimentat tota la normativa per operar dins el marc legal, fiscal i turístic.

SI TENIU MÉS DADES... ( Continuara...)

[1] .- Com la majoria d’aquesta oferta és irregular les xifres varien molt, a Pollença a vegades es parla de 800 xalets i altres de 1.500.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb