URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

PP_PSOE i UM i l'estatut de segona.

Alternativa | 29 Setembre, 2006 17:03 | facebook.com twitter.com

 El nou estatut que actualment es tramita a Madrid és un estatut de segona, pactat pel PP i el PSOE amb la sorprenent ajuda  d’UM . Sabem que ni el Partit Popular ni el Partit Socialista Obrer Espanyol tenien cap intenció de situar a les Balears entre les autonomies de primera, però Unió Mallorquina que organitza Diades, que en teoria és la gran defensora de “lo nostro”, i que s’envolta de banderes mallorquines com és possible que hagi donat el seu suport a un estatut que destaca per les seves limitacions al tema de la llengua catalana i  el finançament.

Respecte a la llengua  a l’estatut no s’accepta el dret i el deure dels ciutadans i ciutadanes a usar el català, dret i deure que si tenim a usar el castellà. L’article 4. 3 diu “Les institucions de les Illes Balears garantiran l’ús normal i oficial dels dos idiomes, prendran les mesures necessàries per assegurar-ne el coneixement i crearan les condicions que permetin arribar a la igualtat plena de les dues llengües”. O sigui la igualtat de les llengües encara es planteja com un objectiu a aconseguir. No seria més lògic que s’hagués redactat ja un article que garantís directament la igualtat del català amb el castellà?

També és greu  la introducció a l’article 14 de les modalitats dialectals (mallorquí, menorquí, eivissenc i fomentarenc) que deixen una porta oberta a qüestionar la unitat de la llengua.  

 En el tema del finançament a l’estatut s’han conformat amb parlar d’un deute històric de 3.000 milions d’euros a pagar en 20 anys, per a nosaltres això és caritat, el que volem no són doblers per cobrir necesitats ara sinó  un sistema fiscal que garanteix  les necessitats econòmiques de Balears ara i sempre. Pensam que les Balears haurien de tenir la màxima corresponsabilitat fiscal, i que haurien de recaptar la totalitat dels imposts. Una vegada recaptats els impostos s’haurien de fer dues negociacions, una primera negociació amb l’Estat que tingués com a objectiu contribuir a la despesa que suposen els serveis comuns de l’Estat ( com fan els bascs i navarresos) i una segona negociació amb la resta de comunitats, que tindria com a objectiu fer l’aportació solidària que correspon a cada una de les comunitats autònomes. Aquest és nostre concepte d’una Espanya federal plurinacional i solidària, ens agradaria saber quin és el model d’UM?.

 

 


 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb