URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Migració i globalització

Alternativa | 22 Gener, 2007 12:11 | facebook.com twitter.com

Al llarg de la història, en totes les èpoques i cultures hi ha hagut processos migratoris per varis motius,  els més freqüents podrien ser motius ideològics. Després de les múltiples guerres civils, cops d’estat... que hi ha hagut arreu del món és freqüent veure col·lectius de gent, normalment vençuts, que abandona el seu país o zona per cercar un nou lloc on fer la seva vida lluny de la subordinació dels vencedors. L’altr motiu més important és l’econòmic. La pobresa és el motiu principal de les migracions. La pobresa no absoluta, és a dir la pobresa relativa. Són les esperances d’una vida millor les que permeten desfer els lligams sentimentals amb la teva terra i te permeten fugir a la recerca de la terra promesa.

És aquí on entre en joc el concepte de globalització. En un món globalitzat com el nostre, on la informació és possible a qualsevol lloc del món, les expectatives i ànsies de viure millor imitant models, la majoria de vegades estereotipats, anomenats occidentals, se multipliquen.

Com hem dit la informació arriba a qualsevol part del món i amb ella la imitació dels models de vida aliens, que pretesament augmentaran el nivell de vida dels imitadors. Aquest procés ha arribat a l’extrem de que a la consciència social ha arrelat la idea de que la democràcia/capitalisme i el neoliberalisme són els únics models viables. Tan sols alguns moviments antiglobalització, que el que volen és una globalització total, no només econòmica, s’oposen a aquest model, però la majoria de vegades participant o no qüestionant el model democràtic/capitalista i demanant més implicació dels estats i organismes supraestatals per a millorar les condicions de vida dels més desafavorits i minimitzar les desigualtats. Vivim en una època en que les alternatives al model globalitzador són ideològicament pobres, i moltes d’elles són antigues. Teories com l’ecologisme, el marxisme, l’anarquisme, etc. no són, ara per ara, una alternativa al model imperant.

 

 

Del bloc BRITEIROS pretende-se como um espaço de expressão, de lucidez e de revolta, contra o individualismo ultraliberal e pós-moderno, a resignação, o fatalismo e a preguiça intelectual.  No fa falta traducció.

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb