URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Participació ciutadana

Alternativa | 23 Març, 2007 11:26 | facebook.com twitter.com

La conferència de dimecres de Marc Parés i Franzi va ser un luxe,  clara, pràctica, dinàmica... molt profitosa. Marc ens va explicar com han fet al seu poble Figaró-Montmany  processos de participació ciutadana concrets com els Pressupost Participatius i els usos de l’antic Casino del poble.

La comparació amb  Pollença era trist. A la pàgina del Figaró Montmany trobareu tota la informació però farem una síntesi.

1.- INFORMACIÓ.

El primer pas per facilitar la participació ciutadana és la informació accessible

-  A Pollença l ’Ajuntament no facilita la informació, és més ens posa entrebancs contínuament. A altres llocs publiquen actes de govern, pressuposts, llicències d’obres... Nosaltres vam demanar la publicació de les actes del plenari i la resposta de l’Ajuntament o que ens enviessin les actes per correu electrònic ( per penjar en el blog) i ens vam dir que és no havia personal amb temps per fer aquesta feina ( cinc minuts). Informació accessible i transparent.

- Fa falta un diagnòstic dels problemes i de  les necessitats del municipi. A Pollença sembla que moltes coses  es fan segons el que se l’ocorre en un moment al regidor de torn ( que a vegades només es fonamenta en les seves aficions o amistats) sense res més. El cas més sagnant seria el famós Auditori de Moneo

2.- PARTICIPACIÓ.

 

-  El reglament de participació ciutadana de Pollença és obsolet i molt millorable, el del Figaró el podeu trobar a internet.

 

- S’han de crear els òrgans per coordinar la Participació al Figaró han  creat una Comissió Permanent de Participació (amb representants polítics, de la ciutadania i de les entitats )per coordinar els processos, decidir els mecanismes, garantir la  transparència i difondre els resultats.

- Fan falta mecanismes per fomentar la participació; pressuposts, tècnics... No és tan simple com fer una assemblea i votar. Al Figaró tenen:

-          Consell de Poble: Assemblea oberta a tota la ciutadania

-          Consulta ciutadana: referèndum

-          NIP’s: selecció aleatòria de participants.         

- Una vegada creada la infrastructura el primer procés de participació ciutadana seria aconseguir una reflexió i propostes de la ciutadania sobre com volem que sigui Pollença en un futur proper. Com ens agradaria que fos Pollença al 2021 per exemple.

 Demà parlarem dels processos concrets.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb