URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La irresponsabilitat de Joan Comas (TSJ5)

Alternativa | 27 Març, 2007 15:24 | facebook.com twitter.com

Hem tardat una mica en escriure l'article per què voliem refredar  el cap. Avui a l'article de Laura Morral del Diari de Balears ( també hi ha un article al Ültima Hora)  L'Ajuntament verificarà els nivells de cadmi i d'arsènic dins la badia de Pollença. L'autora de l'estudi diu que s'han de fer més proves científiques Joan Comes admet que   tenia coneixement dels resultats d'aquestes analítiques i diu que la Regidoria encarregarà un nou estudi «més exhaustiu i detallat» aquest estiu, el que ens sembla una irresponsabilitat total.

 La reacció de Joan a partir de que la notícia ha sortit a la premsa ha estat penosa, sobre tot s'ha dedicat a  restar importància a l’estudi ,sense oferir cap alternativa, a negar el seu caràcter públic (més que evident) i a dir que només es referiex al Torrent . Ja tenim experiència en aquesta tàctiques de marejar la perdiu. Quan denunciavem  els abocaments d'aigues brutes a la Badia , Joan i companya els negaven, inclós vam arribar a acusar als veïns del mateixos. Fins que a Alternativa no vam  fer un  anàlisi que demostrava l'alta presència de fecals i i publicar-ho a la premsa , l'Ajuntament no va  reaccionar ( pressupost extraordinar i obres per separar pluvials i fecals al Port).

En aquest tema a Joan Comas l’hem de dir:

- L' estudi és seriós, realitzat d’una manera rigorosa i científica.

- Des del moment que l’Ajuntament va proporcionar ajuda logística amb doblers públics, i figura com  col·laborador a la portada de l’estudi es tracta d’un estudi públic. Qualsevol ciutadà pot tenir accés a aquest estudi,  a més de la legislació nacional, la Directiva 2003/4/CE del Parlament Europeu garanteix l’accés públic a la informació de medi ambient en la major brevetat possible i sense excedir un mes des de la recepció de la sol·licitud.

- L’estudi és del Torrent però havia cinc punts de mostreigs ubicats en la badia en semicercle on desemboca el torrent.

Que hauria d’haver fet Joan.

- En primer lloc en juliol del 2006 quan l’estudi es va presentar fer cas de la recomanació de l’autora i prendre mesures urgents per corroborar si els resultat obtinguts eren correctes i per determinar-ne la font de les concentracions de cadmi en aigua, superiors als límits legals. Aquest estudi s’havia de fer extensiu a tota la Badia per comprovar que relament les medicions de la desembocadura no són extrapolables a la resta de la Badia.

- En gener   quan nosaltres vàrem demanar l’estudi i per tant era clar que s’havia filtrat la seva existència, Joan havia  d’haver explicat l’estudi, amb l’autora, el tècnic de l’IMEDEA i tutor de l’estudi, Antonio Tovar Sánchez i immediatament prendre les mesures que hem dit anteriorment

 - Ara en març quan la notícia ha sortit ja a la portada del diaris, Joan encara no ha fet el que  ha de fer una administració pública responsable. O sigui  realitzar una rèplica rigorosa i immediata amb tots els mitjans necessaris de l'estudi de la Maria. És la única solució per posar fi a aquesta incertesa. Si el resultat confirma els nivells de presència dels metalls cal prendre mesures preventives amb tota la població. Si el resultat és negatiu cal deixar-ho clar de manera immediata per no generar una alarma social innecessària.

El que no pot fer Joan és  dir que fins a l'estiu no es farà un estudi per a confirmar les dades. Les administracions responsables han de començar demà mateix a posar en marxa un nou estudi ( del torrent i la badia) si no volen que aquest tema els fugi de les mans. El que no és pot tolerar és aquesta passivitat i obscurantisme que freguen la temeritat.

Què farem a Alternativa Esquerra Unida - Els Verds. 

Hem decidit consultar a nostre advocat la possibilitat de posar una denúncia contra el regidor de medi ambient en base a la seva actuació negligènt i irresponsable i a l’article 43 de la Constitució que reconeix el dret dels espanyols a la protecció de la salut, i atribueix als poders públics la possibilitat d’organitzar i tutelar la salut públicaa través de mesures preventives.

 

A continuació podeu llegir un retall de premsa del PIP de principi de febrer on el mateix regidor Joan Comas que ens havia demanat discreció unes setmanes abans ,quan li vam demanr l'estudi, feia propaganda davant la premsa (Mundo, Part Forana i PIP) de que es faria un estudi de metalls pesants amb la col·laboració de l’IMEDEA. A la nota diu que els resultats es podrien conèixer per abril ( ara que és més urgent diu que per l'estiu) i per suposat no cita que ja existeix un estudi previ preocupant que és la raó dels nous estudis.

 A continuació trobareu un resum - recapitulació del tema i la fitxa de l'estudi.

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb