URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Veritat, justícia i reparació.

Alternativa | 22 Abril, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Excel·lent la xerrada de Mª Antònia Oliver i París i de Margalida Capellà de l’Associació per la Recuperació de la Memoria Històrica a Mallorca.

Per començar varen veure un excel·lent mini documental de la cadena de televisión alemana ARD, Schatten auf der Sonneninsel (Sombras en la isla del sol) , que resumeix d’una manera admirable en 8 minuts  la repressió feixista a Mallorca, la feina de l’Associació i els problemes con el que es troben.

I és que al tema de la memòria històrica la comparació amb altres països és vergonyosa, intitucions com l’ONU i la Unió Europea no es creuen el que passa a Espanya on els feixistes tenen monuments, carrers, càrrecs, honors... Mentre les víctimes, els republicans han estat oblidats i esborrats,

 Mª Antònia, neta d’una víctima de la repressió feixista, presideix l’Associació que cerca tres objectius: Veritat, justícia i reparació. D’una manera molt emotiva ens va narrat la feina de l’Associació.

Sobre tot ens va parlar de les dificultats actuals per exhumar els assassinats pel franquisme, de la recopilació testimonis orals de les víctimes i dels seus familiars i de la seva feina per protegir els llocs d’homenatge a les víctimes de la repressió com el “Bosc de la Memòria” a Bendinat (Calvià). Una idea que varen treure d’aquesta xerrada  va ser la de la necessitat de que a la plaça dels seglars hagi una placa homenatge a tots els que van morir per defensar la República amb els seus noms i llinatges.

 Margalida Capellà des d’un punt de vista més jurídic va parlar de les esperances en la denúncia, que el 14 de desembre de 2006, l'Associació  va presentar una davant l'Audiència Nacional per crims contra la humanitat de desaparició forçada comesos principalment a Mallorca entre 1936 i 1938. Aquesta denúncia s'emmarca dins d'una iniciativa conjunta de diverses associacions de recuperació de la memòria històrica L'ARMHM ha presentat una llista de 86 desapareguts que cerquen les seves famílies.

També ens va parlar de l' avantprojecte de Llei de Memòria Històrica, en principi les seves opinions no diferien massa de las que ja varen expressar a l’article La por del PSOE. avantpojecte de Llei de la memòria històrica. O sigui és clarament una llei insuficient a pesar dels darrers avanços, i és que el dia anterior PSOE i IU-ICV havien arribat a un acord pel qual  "es declara la il•legitimitat dels tribunals i qualsevol altre òrgan penal o administratiu que, durant la Guerra Civil, s'haguessin constituït per imposar, per motius ideològics o polítics, condemnes o sancions de caràcter personal, així com la de les seves resolucions".És un pas, però pensam que insuficent.

Pensam igual que Margalida que és l'Estat és que s'ha d'encarregar de les fosses comunes, i que hauria d'obligar a retirar tots els símbols feixistes que encara restes.

 Per acabar va haver un animat torn de paraule si Guillem Payeres i Josep Muntaner varen recitar els seus poemesTrist 1936 i Mirau-la, com diu aquest darrer poema.

Quan mir ansiós l'orient despertar

allumant la terra de bon dematí

mai et retís! li dic al cor cansat d'esperar

que vençuda la fosca torna el sol sortir.

 

Perdonau la qualitat de les fotografies ( quan pugui les canvi) , Mª Antònia, Margalida i Pep Fusteret. 

A continuació trobareu informació per formar part de l'Associació.

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb