URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Radio Pirata. Un acte de militància.

Alternativa | 10 Maig, 2007 17:55 | facebook.com twitter.com

Per què som diferents, abans de que la políticaenvaeixi tot una Crítica teatra.

Radio Pirata

Un acte de militància

            La periodista Marisol Ramírez va abandonar la seva feina a la Cadena Ser fa un parell d’anys. Des de llavors, es dedica al teatre amb la companyia Teatro de la Lavanderia. Després de “Femenino Plural” i “Mozart & Salieri”, el seu tercer muntatge, “Radio Pirata” es va estrenar dimarts dia 8 de maig a la Sala Mozart de l’Auditorium.

            El Teatro de la Lavanderia s’ha de autofinançar el seus muntatges, cosa que garanteix la independència i l’absoluta llibertat de les opinions que s’hi vessen. L’excusa de l’obra que es pot veure fins dia 13 de maig és una emissió d’una ràdio pirata que gosa dir allò que no es pot expressar en els mitjans de comunicació que viuen de la publicitat o de les subvencions. L’argument real és la crítica ferotge contra aquests mitjans de comunicació, especialment les ràdios, i, sobretot, contra la corrupció que ens revolta. Per damunt de l’escenari desfilen polítics mentiders, especuladors urbanístics, representants eclesiàstics, locutors estrella... Tot a un espectacle políticament incorrecte, profundament subversiu i amb al.lusions constants a la situació que es viu a les Illes.

            El dia de l’estrena hi va haver convidats d’honor: durant la representació, integrants de la plataforma a favor del Parc de les Vies es varen aixecar i foren objecte d’una entrevista. Al final de l’espectacle –com a premi, s’ens va dir- hi va haver un miniconcert a càrrec de Rock & Press.

            Des del punt de vista del contingut, Radio Pirata és un espectacle més que recomanable. Diria absolutament recomanable si no fos per dues qüestions. En primer lloc, la visió que es dóna de la dreta en general (polítics, militants, constructors, etc.) és tan caricaturesca que insulta la intel.ligència de l’espectador. En segon terme, l’obra fa un cant tan afalagador cap als qui s’hi anomenen “periodistas de a pie” que arriba a ser autocomplaient. És cert que, a les guerres, hi ha periodistes s’hi juguen la vida, i que la perden, però no és menys veritat que també hi moren traductors, conductors, cooperants... i que, com que no tenen accés a plataformes públiques són oblidats aviat o ni tan sols recordats.

            Ara bé, si xerram de l’obra com a espectacle teatral, podem començar a posar un munt de peròs. Na Marisol Ramírez és una bona periodista, però no és una bona actriu, i quan ha d’actuar es nota que està fent justament això, actuar –i no massa bé-, la qual cosa és un hàndicap enorme quan ella és l’eix de tota l’obra. Per altra banda, els personatges estan dibuixats tan esquemàticament –la dona del PP, l’especulador urbanístic i, especialment el polític ianqui són de vergonya aliena- que part de la crítica s’acaba perdent. Particularment, em fa més por la dreta vestida con piel de cordero que la dreta a qui es veu venir d’una hora enfora. Riure amb aquestes caricaturitzacions o aquests acudits fàcils és més propi dels qui menyspreen el pensament madurat i conscient, que no són, precisament, els progressistes.

            A més de tot això, segurament perquè es tractava del dia de l’entrena, dimarts hi va haver problemes propis d’un espectacle que no està rodat: el so no va funcionar tan bé com caldria i les entrades i sortides dels actors a qualque moment estaven descoordinades, per exemple.

            Però, i malgrat aquestes qüestions dramàtiques –tècniques o de l’espectacle-, Radio Pirata s’ha d’anar a veure, no com qui va al teatre, sinó com qui fa un acte de militància.

Mª Antònia Valdivielso (Toñi).

Foto del blog de Rock and press

 

 

 

CALA CARBÓ NO TÉ PREU.

Alternativa | 10 Maig, 2007 07:17 | facebook.com twitter.com

Nostre suport a la iniciativa de la Plataforma pro camins públics, el GOB,  i l'asociació de amics de Cala Carbó per fer una plataforma per mostrar el rebuig a l'acord que es va prendre a la comisió insular d'urbanisme del Consell Insular de Mallorca respecte a Cala Carbó i Formentor. Ens han enviat aquesta nota de premsa:


Pollença   ha estat coneguda i reconeguda pels visitants com un entorn de alt valor paisatgístic, amb un interès cultural i patrimonial important , però desgraciadament el  consum desmesurat del territori, està aconseguint minvar el valors paisatgístics de Pollença, amb la pèrdua que això comporta en la qualitat de vida dels ciutadans del municipi.

De les darreres “desgracies” en aquest aspecte, volem remarcar-ne dues, el fet que la comissió Insular d’urbanisme a dia 26 d’Abril de 2007 en l’adaptació del Pla General d’Ordenació Urbana  al POOT, amb els vots que permeteren aquest acord dels membres del PP i UM. La primera  és   la de tornar declarar zona urbana Cala Carbó  i la segona la de  permetre  incrementar les places turístiques a Formentor de les 250 actuals a 350 places.

Tant a Formentor com a Cala Carbó s’ha de primar el paisatge, descartant fer edificis emblemàtics, així com noves urbanitzacions que omplin la nostra costa de més ciment.

La qualitat del nostre municipi no s’aconsegueix creant noves places hoteleres, sinó millorant el servei i posant en valor el nostre paisatge, recuperant rutes excursionistes, donant a conèixer la realitat pròpia del municipi i prenent mesures que facin aquest poble més respectuós amb el nostre entorn.

Per això també volem demanar que es facin passes per garantit l’accés al camí pel coll de Siller, dons l’Ajuntament de Pollença va arribar a un acord amb la propietat de la finca confrontant amb el camí, per tal de que aquests garantien durant 24 mesos el pas pel camí, i desprès en cas de no arribar a un acord, el camí esdevindria tancat, per això esperem que l’ajuntament estigui fent passes en aquest sentit.

Per tot això, volem expressar el nostre rebuig a la possible edifacabilitat tan a Formentor com Cala Carbó, i esperem que es variïn els  acords ja esmentat, en benefici de la preservació de uns valors paisatgístics estimats per tots els pollencins i en pro de garantir una bona qualitat de vida.

Fotografia de Cala Carbó del web fotogràfic de Toni Salas 

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb