URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Episodis de la Mallorca Libertària

Alternativa | 30 Maig, 2007 22:05 | facebook.com twitter.com

Sortirem un moment dels pactes i de "les palles mentals" com diu Hans. Parlarem una mica d'un lluitador  que no hem d'oblidar i d'altre que lluita contra la desmemòria.

Descansi en pau el republicà Josep Pons Bestard. Morí abans d'ahir als 94 anys a conseqüència d'una embòlia.  A l'exposició ARTesania a les presons feixistes varen utiltizar el seu llibre Memòria de Mallorca 1936 on  recordava els darrers moments  a la presó  del sergent de carrabiners Arrabal, afusellat per mantenir-se fidel a la República a Pollença.  Us recoman el llibre de Josep una persona que al manco va explicar la seva experiència personal als seus llibres, que la seva memòria no caigui en l'oblit.

Mentre ahir nostre amic Albert Herranz va presentar Episodis de la Mallorca llibertària.

 La crònica de M Huertos ahir al Balears resumia de la següent manera el llibre.

A Aquest llibre conta la vaga que tingué lloc al setembre de 1931 secundada pels treballadors del moll i pel sindicat de fusters per evitar adobar les portes de la presó Model arribades des de Barcelona centra el primer episodi del llibre, sobretot perquè aquesta vaga no defensa cap dels aspectes tradicionals sinó per defensar el dret a treballar d'acord amb la consciència. El segon capítol explica breument la història de la CNT en la II República a Mallorca i les semblances i diferències respecte al desenvolupament del sindicat a tot l'Estat, mentre que el tercer se centra en les repercussions a Mallorca de la vaga del febrer de 1932 pels deportats de Bata, on es va produir un moviment insurreccional a la comarca minera que va abolir la propietat privada i la moneda, proclamant així el comunisme llibertari. La història del periòdic Cultura obrera i l'episodi anticlerical que tingué lloc a Inca pel tombament de les creus de terme esdevenen finalment el centre del quart i cinquè capítol. A Episodis de la Mallorca llibertària es poden trobar també alguns fets curiosos i anecdòtics interessants com ara la connexió mallorquina amb l'atemptat de Cánovas, amb el maig del 1937 o les relacions entre el moviment llibertari a Formentera i Nova York.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb