URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Futur energètic

Alternativa | 10 Juny, 2007 11:01 | facebook.com twitter.com

Fa temps que Joan  Serra ens va enviar aquest interessant article  reflexionant sobre el futur energètic. Només dos apunts; el desastre que suposa energèticament  la futura dessaladora d'Alcúdia i mirau la nova piscina coberta d'eu moll,amb un sostre  mal orientat  per aprofitar l'energia sola.

 Actualment, la societat global, està immersa dins la ineficiència energètica. Antigament, les lleis del mínim esforç dominaven el planeta i el caçador prehistòric aprofitava l’energia treballada pel Sol i la terra, sense necessitat de manteniment ni inversió. Nosaltres, ens em creat un cercle viciós de dependència de les nostres pròpies creacions per a la producció energètica, lo qual ens impedeix relaxar-nos i ens fa esclaus d’un “modus vivendi” estressat d’energia efectiva innecessària. La bicicleta és eficient a nivell individual, però si traslladam el cost per a la humanitat, el coeficient cau en picat: petroli per a les rodes, metalls per al quadre i radis, més tota la despesa energètica en el treball i manufacturació, i encara hi hem d’afegir els costos d’inversió en les fàbriques i en l’asfalt per a poder circular. Quan pareix que avançam eficientment, és un “espejismo” egoista i unitari, a nivell d’humanitat, no és així. El que passa és molt senzill, si vostè necessita pomes per a viure, només en té una i cada pic que va a cercar-ne una altre li costa perdre la que té, pel què el rendiment és 0. Com arreglar el problema?. Efectivament..., fer anar a cercar la poma a un altre. Et aquí l’eficiència mundial de l’energia, uns seuen i els altres corren!

La manufacturació excessiva de l’energia provoca grans pèrdues d’eficiència (manufacturar és treballar, se perd energia). Per això el futur està en aprofitar al màxim la natura i deixar que ella treballi amb la megapila solar. Encara que el “ITER” sigui interessant a nivell d’investigació i recerca física-científica, mai tendrà sortida eficient al mercat, pel fet de que la base de sortida és creada per nosaltres i la fusió nuclear necessita d’una temperatura molt elevada. Les estrelles funcionen així, però abans han sofert uns processos de pressió i temperatura dins el mateix equilibri de les forces que regeixen la creació i destrucció de l’univers. No crec que l’home(de moment)estigui per aqueixes. Que per al manteniment del sistema em d’inventar l’hidrogen fotovoltaic,...em podem xerrar, el sistema no és fora de nosaltres, nosaltres som el sistema, per això no s’ha de criticar excessivament si la societat necessita seguir amb el monopoli energètic, en aquest cas, hidrogenitzat i ecològic. Per tant, el futur d’eficiència i ecologia passarà per la investigació i optimització dels processos d’obtenció i emmagatzament d’energia fotovoltaica. Lo demés són i seran curiositats científiques per a narrar als llicenciats de física i química. Deixar treballar al Sol i nosaltres només em de canalitzar-lo eficientment. L’aigua, el vent, el petroli biòtic, la llenya,... tot es mou i es crea pel Sol, no perdem més temps i anem directes a cercar-lo, suavitzant, al mateix temps, la dependència d’excessos energètics efímers ( aquí és on ha d’entrar l’educació escolar), calefaccions enlloc de roba adequada, cotxe per caminar o transport públic,...ja que el manteniment del desgavell actual seria impossible de mantenir amb les plaques solars de silici. Minimitzar i optimitzar, això és el que ens diu el Sol.

 

Joan Serra Cerdà

 Fotografia de http://www.videosydiversion.com

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb