URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La fàbrica de Can Morató I.

Alternativa | 18 Juny, 2007 09:53 | facebook.com twitter.com

A un comentari Santiago ens deia que “me encantaría que esta legislatura se diera alguna solución a la Fábrica. Tal como está es "un niu de puçes i paparres" y suerte que nunca a habido una desgracia de gente que haya podido entrar en su interior.”

Per fer una pluja de idees sobre el tema i cercar solucions a un del problemes eterns de Pollença pens que hem de conèixer una mica la història de la fàbrica de catifes de Can Morató, ja que evidentment el que li dona valor a l'edifici és la seva importància a la història de Pollença i els seus valors arquitectòniques.

La fàbrica de catifes de Can Morató se situa a la part Nord de la Vila de Pollença, a la carretera que surt cap al Port de Pollença, entre el torrent de Sant Jordi i el camí Juanot, prop de la carretera de Lluc a Pollença a un terrenys que estaven qualificats com a Sòl urbanitzable no programat-2, adjunt a un sòl urbà i prop també d’una zona d’equipament.

Al BOIB 85 del 12 de juny de 2001 podeu trobar la incoació d’expedient de declaració de bé catalogat i inclusió al catàleg insular del patrimoni de Mallorca de l’antiga fàbrica de catifes de Can Morató. Un interessant document ja que a més de la declaració de Bé Catalogat a favor de l’antiga fàbrica de catifes Can Morató, podeu trobar una petita història i una descripció de l'edifici.

Resumint els fets més importants. L’impulsor de Can Morató va ser Rafael Morató, gendre de Pere Bosch Oliver, propietari d’uns tallers de catifes a Esporles. Per assegurar-se que l’empresa funcionaria varen instal.lar una sèrie de telers pels corredors de Claustre de Santo Domingo. Vist l’èxit comercial de la producció, l’any 1922, es va construir a l’entrada del poble per la carretera del Port, la fàbrica que actualment coneixem.

L’empresa de can Morató va produïr catifes d’alta qualitat que eren exportades a Barcelona, Santander, Bilbao i Sant Sebastià. Hem de dir que el primer falangista de Pollença, del que se'n tenen dades, va ser el fil de Rafel Morató; Pere Morató Bosch, que quan encara era estudiant amb 16 anys, es va donar d'alta el 4 de febrer de 19361 . Durant els anys de la Guerra Civil la fàbrica va continuar activa amb la fabricació de mantes i sacs de llana.

L’èxit de la producció va permetre el funcionament de la fàbrica de Pollença i una altra que es va instal.lar a Alcúdia. La fàbrica va romandre activa fins els anys 1959-1960 en que va deixar de funcionar, entrant l’edifici en un estat d’abandó que dura fins avui.

En quant al seu valor artístic destaca la façana principal amb un llenguatge eclèctic on predominenelements del regionalisme i altres de procedència noucentista, com la torre o les impostes. Pel que fa als materials, és de destacar en aquest conjunt i tenint en compte l’any de construcció, la combinació de materials “moderns” com ara el formigó armat per a l’estructura i la coberta amb la construcció de murs d’una espècie de tapial o compost, una espècie de formigó com molt primitiu fet a base de terra, grava i segurament algun aglomerant com el ciment mallorquí. És a dir, que no només en la composició de la façana sinó fins i tot en l’ús dels materials es pot copsar aquest eclecticisme del que es parlava al descriure l’estil de la façana de la fàbrica. Aquesta fàbrica és una mostra del principi de l’aplicació i experimentació amb els nous materials, quan encara s’usaven aquests nous materials amb formes del passat, pròpies d’altres materials.

Acord de declaració com a bé catalogat i inclusió al catàleg insular del patrimoni històric de Mallorca a favor de l’antiga fàbrica de catifes, can Morató, Pollença Boib 12-03-2002.

A galopar de Paco Ibañez. 

 

Demà més. 

 1.- LA FALANGE A MALLORCA ENTRE LA REPÚBLICA I EL PRIMER FRANQUISME: ESPECTRE SOCIOPOLÍTIC.  Ramon Morote Pons.

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb