URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El Rei pot matar, violar o robar sense que per aquests fets sigui possible obrir diligències penals contra ell

Alternativa | 05 Agost, 2007 06:13 | facebook.com twitter.com

Enrique Gimbernat Ordeig, Catedràtic de Dret Penal, a un interessant article al Mundo, defensa que a efectes legals s'ha de tractar al Rei i als seus familiars com a simples mortals, ja que per a aquests últims la injúria constitueix un delicte privat en el qual no intervé per a res l'acusació pública i que només pot ser perseguit a instàncies del ciutadà que se sent lesionat en el seu honor". D'aquesta manera  s'hagués evitat per exemple la denúnica de la polèmica portada del jueves,denunciada per la fiscalia.

Gimbernat demostra que el Codi Penal de 1995 va estendre la desigualtat al emparar  no només al Rei, sinó a tota la seva família, alguna cosa "a la que no s'havien atrevit ni els Codis Penals de la monarquia autoritària del segle XIX, ni tan sols el de 1928, de la Dictadura de Primer de Rivera".

Per al comú dels mortals es distingeix entre falta i delicte d'injúries, mentre que para tota la Família Real qualsevol injúria es considera delicte. Finalment, d'aquests delictes entén un jutjat ordinari per al ciutadà comú, i l'Audiència Nacional per a Don Juan Carlos i els seus (per això va ser Juan de l'Olmo qui va instruir la causa).

Però tots aquests privilegis, continua Gimbernat, no són gens comparats amb l'article 56.3 de la Constitució, que declara que "no està subjecta a responsabilitat" la persona del Rei, això és, que "el Rei pot matar, violar o robar sense que per aquests fets sigui possible obrir diligències penals contra ell". Alguna cosa que "tot just té paral·lel en el Dret comparat actual", i de fet Espanya ha signat l'Estatut de la Cort Penal Internacional, que elimina expressament aquest privilegi... això sí, sense suprimir aquest article de la Constitució.

Tots aquests privilegis penals "intolerables i antidemocráticos" de la Família Real, tant quan és víctima d'un delicte com quan pogués cometre'ls, "han de desaparèixer d'arrel i per a sempre", sosté Gimbernat.

(Traducció de un resumen del article fet a El Semanal Digital) 

La imatge és d'Indymedia, on podeu llegir un interessant article sobre els negocis dels Borbons. 

 

 
 A continuació l'article complet d'En Enrique Gimbernat

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb