URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Refugis de Mallorca

Alternativa | 09 Agost, 2007 06:33 | facebook.com twitter.com

Aquest és un article que ens ha fet arrivar Joan Ramon. Amb la polèmica que ha creat el "nou" refugi del matadero i que anomenen del Pont Romà. Jo propòs un concurs públic per cercar-li nom. I aquí deix-ho unes quantes suggerències: Refugi inauguritis, Refugi tancat, Refugi de la pressa, Refugi electoral... ja podeu proposar els vostres noms.

I és que la història del refugi és molt curiosa. Inaugurat unes setmanes abans de les eleccions per tota la curia de polítics(rapinyaires de fotos) sense que pugui ser obert per faltar tota la xarxa d'aigües, i que avui en dia encara resta tancat, i segons tenc entès per molt de temps. A més sabem de bona mà que ja hi ha el personal contractat i que això s'ha fet de manera irregular, si més no manipulant qui i qui no, en un joc en que el consell ha obert les places a concurs i les ha passat a l'Ajuntament perquè difongui el dit concurs. Algú se n'ha assabentat? Crec que no fa falta dir res més. Ja ho explicarem amb més detall properament. 

Rutes senderistes a Mallorca: refugis de muntanya. 

La ruta de muntanya per excel·lència que s’ha mirat d’incentivar des del Consell de Mallorca ha estat l’anomenada Ruta de Pedra en sec, a la legislatura que es va iniciar el 1999 el Consell de Mallorca ja va començar la tasca de recuperació d’algunes rutes excursionistes i va recuperar alguns marges, parets, fonts de mina, barraques, cases de neu, etc. I va començar a marcar uns recorreguts que volen enllaçar la serra de Tramuntana des d’Andratx a Pollença passant per municipis com Calvià, Estellencs, Banyalbufar, Esporles, Valldemossa, Deià, Sóller i Escorca, fent possible en el seu recorregut travessar per interessants vestigis històrics, la retrobada amb mites i llegendes, el coneixement de les tradicions, costums, gastronomia i l’artesania.

 

 

L’itinerari consta de vuit etapes, amb un recorregut total d’uns 140 km, al final de cada una de les quals el senderista trobarà un refugi gestionat pel Consell de Mallorca i situat preferentment en una casa rehabilitada. Moltes són les persones que fan el recorregut íntegre, i d’altres que realitzen etapes del recorregut,  per molts aficionats al senderisme la travessa de la Serra de Tramuntana per la Ruta de Pedra en sec ha esdevingut un excursió pràcticament obligada.

L’existència d’aquests refugis significa un nou ús per a aquests habitatges, que amb la decadència del món rural han patit una degradació constant, així la rehabilitació de camins també suposa la cooperació amb ajuntaments i propietaris privats, en algunes ocasions també provocant controvèrsies per la discussió sobre la titularitat pública o privada d’alguns camins, però que està contribuint primer a recuperar usos públics d’alguns camins que perillaven, segon a clarificar la ruta senderista i finalment a crear refugis que compten amb la participació del GOB (refugi de la Trapa), l’Ajuntament de Sóller (refugi de Muleta), la Fundació Castell d’Alaró (refugi de s’Hostatgeria), Ajuntament de Pollença (refugi del Pont Romà), aquest darrer juntament amb el de Son Amer (Escorca) encarà tancat malgrat va ser inaugurat a finals de la passada legislatura.

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb