URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

15 d'agost

Alternativa | 15 Agost, 2007 05:48 | facebook.com twitter.com

Com va explicar Jaume March Bisbal (al especial patrona del PIP), fins 1607 la festa patronal  de Pollença es celebrava el 15 d’agost, dia de la Mare de Déu d'Agost o Mare de Déu Morta, dia que és rememora l’Assumpció la glorificació i elevació (assumptio) del cos i ànima de la Mare de Crist. Va ser una lluita de poder  entre la comunitat parroquial de Pollença i els dominics la que va influir en que els primers demanessin passar la festa patronal  al 2 d’agost, festivitat de la Mare de Déu dels Àngels. Recordau que l’atac d’en Dragut va ser el 30 de maig de 1550. Quina Verge va invocar Joan Mas? Una altra pregunta vendria tanta de gent si la festa fos un 30 de maig?

I ara direu que punyetes fa aquesta història a nostre blog, res simplement que volem donar l’enhorabona al nou equip de govern de l’Ajuntament de Palma pel pas que ha donat de no acudir als actes religiosos. Ja al segon Concili Vaticà es va postular la separació de les activitats de la societat civil respecte de les festes religioses, i a un estat aconfesional com diu nostra constitució les tradicions no han de ser excusa per que una institució pública assisteixi a uns actes dirigits als creients catòlics i no a tots els ciutadans.

Per acabar recordar que els cristians el que varen fer és donar un caràcter cristià a moltes de festes paganes. El 15 d’agost  era el dia final del festival de Diana dels Boscos, deessa caçadora i de la fecunditat. La joventut era purificada amb l'aigua i se celebrava un festí consistent en vi, cabrit, coques fumejades sobre branques de pomera repletes de fruita. Els festejos es realitzaven en un bosc.

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb