URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Cortines de fum a Cala Carbˇ

Alternativa | 30 Setembre, 2007 08:15 | facebook.com twitter.com

Seguim comentant el llarg ple del dijous. El punt 6 del ple era
“Execució de la sentència num. 68/06 de data 06.03.06 del Jutjat  de la Contenciós Administratiu 1 de Palma, en forma de pagament de danys i perjudicis al Sr. José Ignacio Martin Ferreres, per  la extinció de la llicència d'obres al solar 36 de Cala Carbó”

Vàrem aprofitar aquest punt per dir a l’equip de govern que quan la Plataforma de Cala Carbó no té Preu havia lliurat 3.500 firmes, una cosa mai vista a Pollença, algú del Consistori hauria d’haver estat per recollir aquestes signatures. No varen respondre.

També varen demanar si s’havia fet alguna altra gestió o havia un plan b per fer en el cas de que no es pugés traslladar l’edificabilitat a l’Ullal. Ens varen comentar que si que l’havia, però que no es podia comentar per evitar especulacions. Igualment es va demanar la participació de tots els partits en aquest objectiu.

El que m’ha sorprès a mi i a altres regidors és que aquest punt sortia comentat a la premsa DdB, UH i DdM com titular, ja que a la Comissió Informativa ( que es va fer la setmana abans del ple) Joan ens havia demanat discreció sobre el tema i al ple l’única periodista que havia era Eva del PIP.  O sigui ens demana discreció i al dia següent del Ple fa declaracions sobre el tema a la premsa, després demanarà que el facem cas. També és important destacar que  a la notícia hi ha importants errades una cosa normal ja que aquest periodistes no varen venir al ple i suposo que els ha informat Joan.

Volia comentar un parell de coses:

- Primer no és cap novetat  anunciar que si el consistori no deixa construir a Cala Carbó o no pot traslladar l’edificabilitat a l’Ullal haurà d’indemnitzar.

- Segon, el Tribunal del Contenciós Administratiu obliga a l’Ajuntament de Pollença a indemnitzar el propietari d’uns terrenys de Cala Carbó no  per haver-li denegat la llicència  com diu la premsa, si no per que se l’havia donat una llicència ( abans de paralitzar-les) que després no se l’ha deixat executar que és diferent.

- Tercer al ser el Tribunal del Contenciós Administratiu no estam parlam d’un Tribunal que creu jurisprudència i l’Ajuntament també podia haver posat un recurs a la sentència. La gent s’hauria de demanar per què no havia estat així.

- Quart l’error més greu de la notícia és que diu que  l’Ajuntament ha costejar totes les despeses que la tramitació de la llicència i el judici han representat per al propietari, i que l’ha compensat econòmicament en funció de l’aprofitament del solar. Si tots els grups hem acceptat pagar les despeses és a canvi de no pagar l’aprofitament del solar ja que en el cas que  demandat no pagui aquesta compensació no se li pagarà l’anterior. Aquesta és la raó del suport de tots els grups a aquest punt i de que no hagi presentat un recurs la sentència

Més endavant a la notícia si que diu el propietari encara no ha demanat la compensació per l’aprofitament del solar, que segons diu la notícia els tècnics municipals han calculat en 600 euros per metre quadrat. M’agradaria saber com s’ha fet aquest calcul.

En definitiva pens que l a sentència no és un important revés per a l’Ajuntament, ja que és una sentència que s’ha acceptat  si es compleixen unes condicions i que no esgota la via judicial. Una altra cosa és si fos una sentència del Suprem . Per evitar revesses de bons i de veres esper que realment existeixi un pla B a l’Ajuntament. Tot el que va sortir a la premsa ahir em sembla una cortina de fum amb uns objectius que el temps ens mostrarà

Cortina de fum de la pàgina de fotografia de Xavi Calvo http://www.designios.net/pixel

 


 

 

 

Precs, ple 27-09-07

Alternativa | 29 Setembre, 2007 06:28 | facebook.com twitter.com

 

Per començar a parlar del ple del dijous 27,  aqui teniu els precs que varem presentar. Un bon grapat de temes per debatre.

Precs 

- Al seu discurs inaugural el senyor batle va dir que haviem d’evita la generació de debats estèrils, estam d’acord. Per no donar peu a aquest tipus de debat i ja que estam a un estat aconfesional i les administracions públiques no han d’identificar-se amb cap creença religiosa demanam a l’equip de govern la retirada del crucifix de la sala de sessions.

 

- Durant l'any 2005 i principis del 2006, es va realitzar un estudi de la concentracions de metalls pesants en el torrent de S. Jordi que es va presentat el 14 de juliol del 2006, o sigui fa més d'un any. Al mateix hi ha una part preocupant que seria la que fa referència a les concentracions de cadmi al aigua superiors als límits legals, l'autora demanava ampliar de manera urgent els estudis  per corroborar els resultats obtinguts i per determinar-ne la font.

A dia d'avui encara no han fet aquests estudis per confirmar o no les dades del primer estudi . Sense excuses demanam a l'equip de govern que no deixi passar més temps i que  posi  en marxa un nou estudi (del torrent i la badia). La passivitat en aquest cas frega la temeritat. I en el cas de que no s'actuii ràpidament denunciarem a la justícia aquesta  actuació negligent i irresponsable en fonament  a l'article 43 de la Constitució que reconeix el dret dels espanyols a la protecció de la salut, i atribueix als poders públics la possibilitat d'organitzar i tutelar la salut pública a través de mesures preventives.

- Els edificis en general on fa feina el personal de l'Ajuntament es troben en males condicions.  És evident  que  tant al garatge-magatzem del Servei d’Aigua  com a les dependències del carrer Sant Domingo, ocupades per diversos organismes i funcions (Servei d’Aigua Potable,  medi ambient, Serveis Socials,  brigada d’obres...) estan saturats i que s’infringeixen les més elementals normes de seguretat i salut, per no parlar que en aquestes condicions  es perjudica la imatge dels servies i la  eficiència i atenció al públic.

Abans de que s’arribi a denunciar el tema a l'Inspecciò de treball s’haurien de fer immediatament les gestions avinents per complir les normatives de seguretat i salut al treball.

Igualment solicitam que a la major brevetat, es facin les gestions avinents per cumplir el pla genèric de treballs amb exposició a amiant.

Demanam a l’équip de govern que consideri com punt prioritari a solucionar de la manera més breu possible el tenir instal·lacions dignes per donar bon servei als ciutadans.


-Demanam al senyor batle que procedeixi a la seva obligació de fer complir el decret de batlia Num. 431 de 25 de Maig de 2006., i fer obrir el tancament il·legal de la carretera vella de Pollença a Lluc, que hi ha a la finca de l'Empeltada i que és una burla per tots els ciutadans.
Demanam a l'equip de govern que col·labori amb el defensor del poble i li envii la informació que aquest ha requerit en dues ocasions respecte al tancament de la carretera vella de Lluc.

 

- Demanam a l’equip de govern del que forma part el director insular de Patrimoni del Consell de Mallorca que garantitizin que es puguin dur a terme visites regulades al Castell del Rei  i a la Fortalessa declarats Bens d’Interés Cultural, com a mínim quatres dies al mes com senyala la llei estatal. En el cas de la fortalessa pensam que les obres que es fan en aquest moment no suposen cap risc pels visitants ( hi ha sotracs al poble més perillosos).

 

 

 

Son Espasses, una estranya l˛gica pr˛pia

Alternativa | 28 Setembre, 2007 05:58 | facebook.com twitter.com

Demà dissabte dia 29 de setembre, la Plataforma Salvem La Real, amb el suport de nombroses entitats i plataformes ha organitzat una concentració per evitar que l'hospital de referència se faci a Son Espases. L'acte tendrà lloc a la Plaça de Cort a partir de les 18 h.
   Encara hi som a temps. Salvem Son Espases, Salvem La Real.
   
Per reflexionar  aquest interesant article de Sebastià Manresa.

 Son Espasses, una estranya lògica pròpia

He seguit, com tothom, el debat sobre l’ubicació del nou “Son Dureta” i  la meva opinió és que estam davant del final d’un cicle, d’una situació històrica, en una cruïlla.  Trobar el camí adient no serà fàcil, caldrà molta saviesa.

La sentència d’inutilitat de Son Dureta es conseqüència d’uns fets ben coneguts.  Independentment d’interessos especulatius.

En primer lloc, la pèssima gestió Sanitària, i la manca de pressupost dels darrers vint anys ha produït un deteriorament progressiu de l’hospital  per la falta de conservació. El nostre país té ben guanyada la fama d’ésser el que gasta molt en obres noves i molt poc en conservació, això es  vàlid tant per Hospitals com carreteres, i qualssevol obra pública. He conegut, per la meva professió, nombrosos hospitals d’arreu d'Europa, centenaris, conservats i adequats progressivament, que complien una funció d’alt nivell.

En segon lloc, la ideologia de construir hospitals nous i deixar perdre els vells no fa mes que seguir la corrent d’un model social que substitueix llocs antics per obra  nova, amb el desmarxament dels barris antics i l’aparició d’urbanitzacions a les afores. La comparació amb les ciutats Europees esgarrifa.

En tercer lloc, i crec que el més important, no s’ha fet l’ineludible debat sobre els models d’assistència sanitària que necessitarem en el futur i si  realment son necessaris els macro-hospitals o seria suficient un millor ús del que dispossam.

No som expert en el tema, però desprès de tants d’anys d’exercir de metge, tinc clar quins son els factors determinants de la Salut i aquests no passen per fer grans Hospitals. També tinc clar que en molts de països Europeus es reconsidera si l’estructura dels serveis hospitalaris s’adequa a les necessitats actuals i es dóna empenta a la infermeria domiciliària les 24 hores del dia, i residències assistides. La tendència, a tots els països, es la disminució  del temps d’estada hospitalària i l’avanç dels tractaments ambulants. Es sorprenent que el nombre de llits hospitalaris a l’Europa dels quinze ha baixat un 30% aquests darrers vint anys.

El repte futur es donar solucions a l’increment de malalties cròniques per l’augment de població major de 65 anys. Emperò el gran repte serà satisfer les creixents demandes socials d’assistència sanitària, conseqüència de l’augment de la població, la immigració i el millor nivell de vida. Serà necessari una gran dosi d’imaginació per trobar alternatives a la contínua construcció de nous centres.

Per acabar un prec. Si es pensa dur a terme el projecte de Son Espasses, seria molt encoratjador que qualque  Parlamentari del Pacte  faci possible el retorn del Partit Popular al Govern; es tracta del seu projecte i el faran bé. De passada no hi haurà tanta gent decebuda.

 El meu prec és una Utopia. La utopia és bella però també  inassolible.

  Sebastià Manresa, metge.

 

La necesidad de la memoria colectiva.

Alternativa | 27 Setembre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Ara que s'ha tornat a obrir el debat sobre la llei de la memòria històrica, Toñi ens regala aquest article sobre  

¡Ay, Carmela! de José Sanchis Sinisterra

o la necesidad de la memoria colectiva

            En estos tiempos que corren, en los que el compromiso del escritor es un bien tan escaso –basta pensar en todos esos poetas tan centrados en su propio ombligo que no son más que románticos extemporáneos, o en esos escritores codigodavincianos a la búsqueda del best-seller perdido-, nos encontramos con que muchas veces son los dramaturgos los que se atreven a denunciar ciertos comportamientos habituales, convirtiéndose así en ejemplos de lo que antes se llamaba literatura engagée.

            Uno de esos casos es el del valenciano José Sanchis Sinisterra, uno de los mejores escritores de teatro de hoy en día. La trayectoria de este autor expresa una permanente voluntad de investigación y una constante exigencia autocrítica y ética que, contra la tendencia “espectacular” dominante en el teatro español de las últimas décadas, rechaza el éxito fácil conseguido a través de la complicidad acomodaticia con el gusto del público y el postmoderno esplendor escénico, espectacular pero vacío.

Toda esta reflexión previa viene a propósito de su obra más representada y brillante, ¡Ay, Carmela!, que se estrenará próximamente en Mallorca. Tengo que reconocer que no he visto la versión que se representará en el Auditórium de Palma los próximos días 5, 6 y 7 de octubre, pero tanto el director –Miguel Narros-, como los dos protagonistas –Verónica Forqué y Santiago Ramos- son garantía de una magnífica y comprometida velada teatral.

            Esta tragicomedia, contada linealmente, nos presenta a Carmela y Paulino, dos comediantes que, en plena guerra civil española, van de pueblo en pueblo con sus veladas artísticas: cuplé, magia china y algún que otro diálogo suelto de la última comedia de éxito de la capital. Quiere su mala suerte que una noche, intentando llegar a Belchite, atraviesen la línea del frente y caigan de bruces, sin comerlo ni beberlo, en el bando nacional. Allí les obligarán a una velada artístico-patriótica, cuyo final es una de las más conmovedoras lecciones de dignidad que se han podido ver sobre las tablas españolas.

            Lo interesante de ¡Ay, Carmela! no es sólo lo que cuenta, sino cómo lo cuenta, una carpintería teatral que lleva del presente al pasado, de lo imaginado a lo vivido, casi sin darte cuenta y que te enreda en una historia triste y cómica a un tiempo. La historia sirve para mostrar algo de las miserias de una España que Dios sabe si quedó atrás o sigue allí, como los fantasmas que también aparecen en la obra. Eso es lo que hace surgir Sanchis Sinisterra con sus palabras, escritas en 1986, pero tan frescas hoy como el primer día.

            Y seguramente están especialmente frescas ahora, cuando se habla de la Ley de la Memoria Histórica y de la necesidad de recordar. Porque aunque la obra toca otros temas, es el de la vigorosa reivindicación de la memoria como atributo de la dignidad el que vertebra todo el texto. El diálogo que mantienen Carmela y Paulino al final tiene un inequívoco sentido político. Lo que Carmela viene a decirnos a nosotros, los espectadores, es algo tan elemental como decisivo: “Hay muchas maneras de estar muerto… Lo mismo que hay muchas maneras de estar vivo”. Dos personajes de la obra, las dos Montses, quieren fundar un club para “hacer memoria”, porque, como le reprocha Carmela a Paulino, hay cosas que no se pueden ni se deben olvidar.

            ¡Ay, Carmela! es un grito contra la indignidad de la desmemoria colectiva de la España de los años 80 –y por ende de la actual-, y por ello concluye con una apasionada reivindicación de la memoria histórica como atributo de la dignidad. La obra apela a la memoria del espectador porque Sanchis Sinisterra ha querido convertir el teatro en un escenario de la memoria colectiva.

 


 

 

 

Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

 

Abans del ple.

Alternativa | 26 Setembre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Demà  dijous  a les 20:00 ple ordinari.  Estam a vostra disposició per traslladar les preguntes i precs que considereu oportuns. Ja podeu llegir l'acta del ple del 24 de juliol.

Un punt molt important és que a la fi es podran acabar les obres de substitució del clavegueram antic del Port de Pollença ( punts 2 i 12)  i el tema dels abocaments d’aigües brutes es suposa que restarà solucionat, encara que sempre puguin aparèixer nous problemes o problemes puntuals.  Un tema en el que hem insistit molt, i que poc a poc va millorant.

Al punt 7 es departirà i votarà nostra proposta sobre la proposta de recuperació de l'ús públic del Camí del Coll d’en Patró que presentam en nom de la Plataforma pro camins públics i oberts.

També és interessant el punt 10 d’aprovació expedient reconeixement extrajudicial de crèdits 2006. Com sabeu la situació econòmica de l’Ajuntament és realment complicada, una cosa difícil d’explicar si tenim en compte que l’anterior pacte en teoria era el de les inversions.

En aquest cas s’han d’aprovar despeses per un import de 142.674 € del conveni signat per l’exercici 2006 amb la Creu Roja Espanyola, quantitat que no es va poder imputar al pressupost de 2006 per manca de crèdit a la corresponent. Aquesta despesa unida a altres factures que encara estan arribant són una prova d’una gestió econòmica irresponsable a l’anterior legislatura. En aquest aspecte destaca l’anterior regidor de medi ambient que va sobrepassar el seu pressupost de manera significativa

Ja hem comentat que el que no trobam als punts del dia és un punt dedicat a la Patrona i això que el 16 d'agost varen demanar que es donés al ple una explicació de tot el que va passar a la patrona. Com pots observar a la convocatòria no n'hi ha un punt dedicat al tema, igual parla del mateix a la informació de batlia, però pens que haurien de ser els regidors de festes i policia els que donessin explicacions (per alguna cosa delega el batle).Si no surt el tema farem una bateria de preguntes).

Per acabar ens hem adherit i donant suport a una moció que presenta d'urgència el PP-UMP. Resulta extremadament curiós que un govern de centre esquerra sigui més opac i menys participatiu que un govern de centre-dreta, una demostració de que a vegades les etiquetes enganyen.

  A l'anterior legislatura algunes de les  atribucions que estaven delegades a la junta de govern no es feien mai efectives, i la seva potestat l´exercia el ple de la corporació, sobretot les que fan referència a les contractacions d´obres, aprovació de projectes, i a les de proveïment de places de personal tant fixes com interines d´aquest Ajuntament. Però ara la junta de govern ha aprovat una contractació d´obres (Aparcament Port de Pollença-Sanajament c/Pescadors) i proveïment de places (Bidell), en les quals els membres de l´oposició no hem pogut participar ni en la redacció de les bases ni en les taules de contractació, evitant per part de l´equip de govern una major participació, transparència i control d´aquestes accions.

El que demanam és que el batlle mitjançant resolució delegui al ple de la corporació les competències abans citades per una millor transparència, control i participació o, en el seu defecte inclogui un membre de cada grup polític de loposició en la junta de govern d´aquest Ajuntament.

 

A continuació podeu llegir la moció del PP-UMP a la que ens adherim.

 

 (Segueix)

Abocaments legals

Alternativa | 25 Setembre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Ja hem presentat les al·legacions a la sol·licitud d’autorització d’abocament al mar de les aigües de neteja procedents de l’explanada de varada del club nàutic del port de pollença.

El dissabte a la fira marinera varen poder parlar amb el vicepresident 1r del Club, Mateo Dupuy, que ens va argumentar les seves raons defensant el sistema que han presentat, una canal i un sistema d’arquetes de decantació. El vaig comentar que pensava qeu aquestes aigües haurien d'anar a la depuradora, i em va dir que no era possible ja que a la depuradora no poden anar aigües pluvials. El que no entenc és per què no es pot tancar la canal quan plou?

No he pogut contactar aquests dies amb el tècnic de Medi Ambient però el regidor m'ha confirmat que l'Ajuntament no farà al·legacions.

Nosaltres pensam que el sistema proposat pel CLUB és insuficient per assegurar que no arribi aigua amb restes de pintura a la mar i que ja que tenim una depuradora aquesta aigua hauria d'anar a la mateixa.

La neteja dels vaixells es realitza amb aigua a pressió i les aigües residuals es troben restes de pintures que poden contenir metalls pesats com coure, zinc...  La contaminació per metalls pessants és molt perillosa , ja que no són química ni biològicament degradables. Una vegada emesos, poden romandre a l'ambient durant centenars d'anys. A més, la seva concentració en els éssers vius augmenta a mesura que són ingerits per altres, per la qual cosa la ingesta de plantes o animals contaminats pot provocar símptomes d'intoxicació.

Tot això ens recorda que no s'han fet els promesos estudis de metalls pessants al Torrent de S. Jordi per comprovar si l'estudi del 2005 que havia detectat quantitats perilloses era correcte o no. En principi la raó ha estat la situació finanç era de l'Ajuntament i especialment de la seva àrea de Medi Ambient on es varen fer un munt de despeses sense partida pressupostària. Pensam que amb eaquest tema que afecta a la salut no s'ha de esperar més i al proper ple demanarem solucions.

 

 

A continuació les al·legacions. (Segueix)

Ple 27setembre.

Alternativa | 24 Setembre, 2007 20:21 | facebook.com twitter.com

El dijous  a les 20:00 ple ordinari.  Estam a vostra diposició per traslladar le preguntes i precs que considereu oportuns.

 Aquest és l'ordre del dia, ja el comentarem.

I.- PART RESOLUTIVA.

1.- Aprovació acta sessió anterior

 

2.- Sol·licitud inclusió Pla d’Obres i Servers  2008 de l'obra "Canalització d’aigües residuals al passeig Anglada Camarassa entre els carrers Ecònom Torres i Mendez Nuñez del Port de Pollença"

3.- Modificacio del  projecte relatiu a les obres de "Dotació de Serveis UNAC 33 de la Cala Sant Vicenç"

4. - Ratificació acta de recepció de les obres del projecte de "Dotació  de serveis (clavegueram i pluvials) del solar de la cantonada dels carrer Beguins i Ermilà Torrandell.

5. – Aprovació definitiva de l'estudi de detall del carrer Roser Vell

6.- Execució de la sentència num. 68/06 de data 06.03.06 dei Jutjat  de la Contenciós Administratiu 1 de Palma, en forma de pagament de danys i perjudicis al Sr. José Ignacio Martin Ferreres, per  la extinció de la llicència d'obres al solar 36 de Cala Carb6.

7.- Obertura diligències prèvies situació del Camí del Coll d'en Patró

8.- Nomenament de representants municipals en òrgans col·legiats varis

9.- Designació festes locals 2008.

10. - Aprovació expedient reconeixement extrajudicial de crèdits 2006

11. - Fiança empresa Decoresport relativa al subministrament de material esportiu per a

 equipament del pavel1ó municipal

12.- Aprovació autorització des pesa de la plurianulaitat 2007-2008 relativa al projecte "Millora Infrastructura carrer Pescadors port de Pollença" inclosa en el Pla d’Obres i Serveis 2007- 2008.

13.- Propostes/Mocions d'urgència.

II.- PART DE CONTROL i SEGUIMENT .

1.- Informació de Batlia.

2.- Dació de compte acords de la Junta de Govern i resolució de Batlia.

3.- Precs i preguntes.

Yc˙a Bola˝os y el asunto de la justicia

Alternativa | 24 Setembre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Feia molt de temps que nostre amic xilè Pelao Carvallo no ens enviava cap article, ara ens ha enviat aquest des de Paraguai. A part de la informació concreta sobre la marxa, n'hi ha una interessant reflexió sobre la justícia, la mobilització social, el silenci. Pot ser un bon tema de debat. Un excel·lent article.

Ycúa Bolaños y el asunto de la justicia

 

Anoche 10 de septiembre de 2007, participamos en la muy justa y contenida marcha de rechazo a la libertad de los Paiva, homicidas de 400 personas al mandar a cerrar las puertas del supermercado Ycúa Bolaños del barrio Trinidad, en Asunción, mientras éste sufría un feroz incendio.

 

Los Paiva, padre e hijo, dueños del supermercado, dieron la orden de cierre de puertas   que condenó a la muerte, el sufrimiento físico y moral a cientos y miles de personas, incluyendo a sobrevivientes, familiares y amistades de quienes allí perecieron o salieron dañadas. Trabajadores y clientes, víctimas principales de esa hoguera del consumo y el capital.

 

La marcha fue larga, larguísima. Hasta el centro de la ciudad, a la plaza de la "democracia", para depositar en ella basura y huesos e interiores de animales para devolver simbólicamente a los poderosos y a los tribunales el trato que ellos han dado ha todos y todas quienes han sufrido la masacre del supermercado Ycúa Bolaños.

 

Pues a este pueblo víctima del incendio, se le ha tratado como basura y, como ellos y ellas han dicho "se nos sigue quemando en vida", con cada decisión jurídica y estatal que cimenta la impunidad de todos los responsables en esta innecesaria masacre.

 

El sistema judicial paraguayo no es distinto a cualquier otro sistema judicial de cualquier otro país. Cumple el mismo objetivo: dar seguridad a los poderosos y tranquilizar a los pobres e indignados. Tiene por razón asegurar que el tiempo burocrático tranquilice y haga sumisos a quienes se sienten atropellados en sus derechos, Y bajo el mismo concepto, hacer más poderosos a los poderosos y convertir en derecho y garantía lo que fue crimen y robo por parte del poder.

 

Por ello, que la justicia libere a los culpables con dinero (como los Paiva) y al mismo tiempo encarcele o amenace con encarcelar a quien expresa su lógica indignación (como sucede con las organizaciones de víctimas de Ycúa Bolaños) no tiene nada de raro, sino que muestra la absoluta normalidad con que funciona el sistema judicial paraguayo

 

Las amenazas de inhibirse de los jueces que llevan el caso, responsabilizando a las organizaciones de víctimas por una supuesta "amenaza" de violencia contra ellos, no es más que la puesta en evidencia del interés de los tribunales de hacer verdadera justicia, es decir, dejar impune al rico y culpabilizar a los y las desposeídas.

 

Por ello no es conveniente ni prudente esperar algo de la así llamada justicia en tanto víctimas del Ycúa Bolaños, porque no es para ellas la justicia que ofrecen los tribunales paraguayos. No es prudente tampoco pensar que frenando las justificadas y lógicas ganas de expresar la indignación ayudamos a hacer justicia.

 

No ha habido justicia para las víctimas de Ycúa Bolaños desde ese 1 de agosto de 2004. Ningún gesto del Estado, ninguna acción para apoyar a los mutilados, a los deudos, a los huérfanos, a quienes perdieron familias completas. Si ha   habido, y con toda eficiencia, la construcción permanente de la impunidad necesaria para que la estructura social paraguaya persista. Construyen impunidad los tribunales y por supuesto, el ejecutivo y ante todo, la prensa.

 

La construcción de impunidad no consiste sólo en que los a todas luces culpables no reciban castigo, o no reciban el castigo suficiente, sino que además consiste en culpabilizar a las víctimas y a los movimientos sociales que solidaricen con ellas, consiste en trasladar la culpa a quienes ya portan la pena, se trata de demoler la resistencia moral de quienes exigen justicia haciéndoles responsables del funcionamiento de la máquina jurídica. También la impunidad se construye tachando el crimen de la memoria colectiva. En eso los medios son expertos y la lucha contra el olvido constituye un eje en la reparación necesaria.

 

Es a todas luces una situación tramposa. Intenta la prensa, la judicatura y el estado no sólo inmovilizar a quienes hasta ahora llevan adelante la lucha, sino además intentan hacerlas asumir un silencio obsecuente y una conciencia culposa respecto a sus actuaciones. Intentan, los medios, el estado, los tribunales, para que la impunidad sea completa, convertir la justa rabia individual y social en   una resignación muda y culpable que permita cerrar el círculo.

 

Para ello cuentan con que pase el tiempo, con que los medios sigan descalificando las acciones de quienes se movilizan, tachándolas de violentas e irracionales, desplazando así la estricta violencia que fue la orden de permiten la quemazón de cuerpos vivos de seres humanos al fútil pero reparador acto de, por ejemplo, interrumpir el tránsito vial. Con ello nos dicen de paso, que la masacre del Ycúa Bolaños fue un hecho estrictamente racional. Son las fisuras del lenguaje.

 

En este momento, esperar justicia, tener esperanzas en la justicia, no resulta prudente. Más prudente será desoír los llamados a una calma simplemente útil a la construcción de impunidad y actuar denunciando este permanente abuso, esta permanente injusticia. Movilizaciones sociales que construyan un esbozo de justicia social, que por lo menos permitan, en la acción colectiva e individual, el efecto satisfactorio de cierta reparación obtenida socialmente y no a través de los aparatos judiciales burocráticos que velan por el mantenimiento del estado de cosas.

 

            Se trata en definitiva de cómo decía alguien en la asamblea de Ycúa Bolaños, allí en ese Memorial a las víctimas del incendio, de no pisar el palito, de no esperar peras de ese olmo, y de caminar con paso firme en la construcción de una reparación social y en la condena a todo aquello que alarga el daño y construye impunidad: tribunales, policía, fiscalía, gobierno, municipalidad, empresarios, el estado, los medios de comunicación, los periodistas serviles, etc.

 

Pelao carvallo

11 de septiembre 2007

Asunción Paraguay

Imatge de http://www.jakueke.com/  

 

 

Avanšos positius.

Alternativa | 23 Setembre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Volem expressar nostra satisfacció per la recepció de l'equip de govern  de nostra proposta bàsica de millora de la comunicació i  informació de l'Ajuntament. Aquest divendres vaig tenir una reunió amb el batle Joan Cerdà i la primer tinent de batle Francisca Ramon on es va acceptar la major part de nostra proposta.

L'equip de governs s'ha compromès a

1.- Exposar tota la documentació pública que es pugui, sense vulnerar la llei de protecció de dades, a la pàgina web del municipi

2.    Els ciutadans i ciutadanes que el demanin formaran part de una llista de correu per tal que els siguin enviats per correu electrònic tota la documentació pública de l'Ajuntament  que no vulneri la protecció de dades

3.    No han acceptat fer un ple extraordinari anual sobre l'estat del municipi (que era a nostra proposta), però si que s'han compromès a facilitar la participació de les associacions als plenaris. Igualment en aquest punt han mostrat la seva disposició a fer un nou reglament de participació ciutadana aquesta legislatura.

4.- El compromís de contestar als ciutadans qualsevol reclamació, plec o petició que facin per escrit en els terminis que reconeix la llei ( fins ara la majoria de les instàncies no es responien).

5.- Transmetre el plens de la corporació per la ràdio municipal. Segurament el proper ple de dijopus ja es farà encara que sigui de manera rudimentària i després es cercaren 

6.- A les peticions fetes per internet, tindran la possibilitat de rebre còpia del missatge a l'adreça electrònica pròpia.

Estam molt satisfets i Pensam que amb el compliment d'aquest punts s'haurà fet un avanç important en la millora de la informació i participació de la ciutadania i en fer una administració més moderna, transparent i eficaç amb capacitat de donar resposta immediat a les demandes de la ciutadania.

 Igualment la proposta de RECUPERACIÓ DE L'ÚS PÚBLIC DEL CAMÍ DEL COLL DE'N PATRÓ de la Plataforma Pro Camins Públics i Oberts a Pollença sembla que tindra el suport de l'equip de govern llevat de darrer punt, que hem retirat per que es preveu que el propi equip de govern el presenti al ple d'octubre.
"Quart. Efectuar la aprovació definitiva del catàleg de camins del municipi, aprovat provisionalment el 27 d'Octubre de 2005."

Fotografia de Jaon Ramon de la darrera excursió reivindicativa a la carretera vella de Lluc. Al blog de camins públic i oberts podue trobar més informació del Camí del Colll d'en Patro.

 

 

 

Pdt. Quina alegria poder donar una notícia positiva. A continuació teniu nostra proposta que haviam presentat el 12 de juliol i que havia de ser debatuda i votada al ple d'aquest dijous. Ara només esperam el compliment d'aquests punts.

 

 (Segueix)

Jo tambÚ soc antimonarquic/a

Alternativa | 22 Setembre, 2007 06:06 | facebook.com twitter.com

Aquests dies hem pogut llegir als diaris i per internet la notícia de la manifestació antimonàrquica a Girona. En motiu de la visita del rei a aquesta localitat diversos col·lectius republicans i independentistes varen convocar una manifestació de rebuig a la monarquia que va acabar amb la carga policial i la crema d’un retrat dels reis cap per avall.

En les darreres hores la fiscalia de l’Audiencia Nacional, institució judicial espanyola continuista del Tribunal de Orden Publico del Franquisme, ha emès l’ordre d’investigar els fets i les persones que els dugueren a terme. I en preveu penes de fins a dos anys de presó per als seus responsables.[1]

Ara ve quan jo me deman: com pot ser que per cremar una imatge, ja sigui del Rei o de qualsevol persona, puguis anar a la presó 2 anys? Que absurd tot plegat. I més, que passaria si el retrat no fos dels dos borbons?

Deixant de banda la qüestió nacionalista basada en antecedents històrics, que no comparteixo, si crec que la monarquia està podrida i és anacrònica. Arreu de l’estat van sortint més veus que clamen per la seva abolició. Per tot això crec que s’hauria de revisar la legislació actual perquè una crítica no pugui dur a la censura, a la presó ni tengui cap conseqüència. Perquè la monarquia i els monarques no tenguin més privilegis que la resta de ciutadans, i perquè siguin els propis ciutadans que decideixin si volem o no un rei. Si tant se n’omplen la boca d’estat democràtic, doncs perquè hem de mantenir "una sangonera" imposada per la gràcia del Generalíssim? I perquè aquest "animal" ha de gaudir d’impunitat total? fins i tot més que Superman, almenys a aquest super heroi el podies vèncer amb kriptonita.

Per tot això i més jo també soc antimonàrquic!


Imàtges extretes de Libertad Digital i de Maulets
[1] Paràgraf extret de Maulets: [300 anys d'ocupació, de resistència] Comunicat davant els fets ocorreguts a Girona

Bancs acorralats(PA15)

Alternativa | 21 Setembre, 2007 06:05 | facebook.com twitter.com

Al 2004 el batle de Pollença Joan Cerdà Rull anunciava que hauria menys cadires i taules a les vies públiques de Pollença. Tres anys més tard el mateix batle al mes d'agost ens anunciava de nou que es volia  que els vianants puguin passar sense problemes pels carrers i places del municipi, també deia que a més llarg termini s'hauria de modificar l'ordenança d'ocupació de la via pública.

Es veu que el batle no contemplava la possibilita de que els ciutadans ens puguem asseure en els bancs públics, o bé  a la promesa de modificar l'ordenança es preveu eliminar el punt b de l'article 6 del Capítol II.- De L'ús Comú Especial que diu: b) Que l'ocupació amb taules i cadires no dificulti l´ús del mobiliari urbà instal·lat per l'Ajuntament i que n'estigui, almenys, a un metre de distància (bancs, papereres…).

Igual només es preuveu el seu canvi i a la nova redacció es substitueix un metre per un centímetre, d'una altra manera no s'entén la fotografia que adjuntam, on podeu observar un banc públic de la plaça Miquel Capllonç del Port totalment envoltat de cadires i taules (hi ha al manco quatre bancs en la mateixa situació).

A Pollença la situació també ha empitjorat any darrera any, especialment al·lucinant és la situació el diumenge, dia del mercat, al centre de Pollença i llocs tan emblemàtics com l'escala del calvari.

Demanam al senyor Batle una mica de serietat i que no faci tant d'anuncis  de cara a la galeria quan ni tan sols és capaç de fer complir unes mínimes normes de convivència  a l'hora de compartir l'espai públic entre negocis i ciutadans a llocs com les places principals del municipi. Menys propaganda i més feina, si no es compleix l'ordenança actual d'ocupació de la via públic  i s'ha de fer una reforma, demanam que aquesta es faci abans de la temporada de l'any que ve.

Aquesta nota va ser publicada pel Mundo i el Balears, al segon diari el batle es defensava dient que s'havien obert molt d'expedients i que s'havia de reformar l'ordenança.

 En principi s'han obert 36 expedients aquest estiu, cadascú que opini si són molts o pocs,  però el tema és que als mateixos s'ordena la retirada dels objectes que han incomplit les condicions de la llicència, amb l'advertiment que si no es fa es procedirà en 48 hores a l'adopció de mesures per fer efectiva l'esmentada retirada. Alguna cosa falla o no es fa bé com demostren les següents fotografies, igual on diu 48 hores volen dir 48 dies o és que han donat llicències que incompleixen l'ordenança?

La primera fotografia és de maig del blog d l'abadia del boig, la segona és de setembre.

Podeu valorar de què han servit els nombrosos expedients que en teoria s'han obert aquest estiu. 

 

ESQUERRA UNIDA FRONT AL PROJECTE DE CONSTRUCCIË A SON ESPASES DE L┤HOSPITAL DE REFER╚NCIA

Alternativa | 20 Setembre, 2007 06:02 | facebook.com twitter.com

ESQUERRA UNIDA FRONT AL PROJECTE DE CONSTRUCCIÓ A SON ESPASES DE L´HOSPITAL DE REFERÈNCIA

La Presidència d´Esquerra Unida de Mallorca, reunida el dimarts, 18 de setembre de 2007, ha acordat per unanimitat fer pública la següent resolució, en relació al projecte de construcció a Son Espases de l´hospital de referència i la postura del Govern de les Illes Balears:

1.      El projecte d´Hospital de Son Espases és fruit d´una operació d´especulació urbanística, per molt que ara el PP centri els seus arguments en pro de la seva construcció en l´interès general i l´assistència sanitària. De fet, si hagués primat aquest interès general, el PP durant l´anterior legislatura hauria d´haver començat les obres del nou hospital de referència el 2003, cosa que va retardar per purs interessos especulatius.

2.      No hi ha arguments nous a favor de la construcció de l´Hospital de referència a Son Espases després d´aquests mesos que aquells utilitzats abans de la campanya i als diferents debats mantinguts, al Parlament o a altres institucions, davant l´opinió pública. El pragmatisme tampoc no és cap excusa sostenible, ja que fins i tot des del punt de vista jurídic existeixen vies que facilitarien altres sortides possibles, i a més a més, els costs estimats per aturar el projecte de Son Espases són molt més baixos que els prevists inicialment.

3.      Al contrari, el que hi ha són més arguments contraris a la ubicació a Son Espases, com ara l´incompliment del Pla Hidrològic denunciat per la plataforma ciutadana, ja qu l´actual projecte de construcció s´ubica a una zona de risc d´inundacions.

4.      És equivocat l´enfocament del problema, que es maneja en termes de “Blanc” (Son Espases) o “Negre” (Son Dureta): en primer lloc, els arguments es depleguen des d´aquesta lògica, del que és bo i del que és dolent, per legitimar el projecte del PP; en segon lloc, tampoc no es planteja en cap cas una tercera via perfectament viable, que és la construcció de l´hospital de referència a un altre lloc.

5.      Els “elements correctors” del projecte anunciats aquests dies des de diverses instàncies (reducció dels urbanitzables annexos, major protecció dels terrenys, etc.) suposarien, si ens volguéssim posar pragmàtics, uns costs molt més elevats en indemnitzacions i altres, que no pas el canvi d´ubicació.

6.      Finalment, és cert que l´aprovació del projecte d´Hospital a Son Espases no suposaria estrictament l´incompliment del pacte de governabilitat, però també és cert que no s´ha demostrat que no sigui factible construir el nou hospital al solar de Son Dureta, i que tant el programa electoral del PSIB-PSOE, com el discurs d´investidura del President Antich eren manifestaments contraris a Son Espases. El que sí suposaria apostar per Son Espases per part del Govern és una pèrdua important de credibilitat tant del PSIB-PSOE com del conjunt del Govern, davant la ciutadania. 

 

Per tot això, des d´Esquerra Unida :

 

·        seguim manifestant la nostra postura contrària a la construcció de l´Hospital de Son Espases

·        demanam al PSIB-PSOE que no faci seus els arguments del PP

·        proposam al Govern de les Illes Balears que treballi seriosament en la recerca d´alternatives per a la construcció de l´hospital de referència

 

 

Palma, 18 de setembre de 2007

Cala Carbˇ no tÚ preu

Alternativa | 19 Setembre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Demà a les 9:15 hores la Plataforma Cala Carbó no té preu  farà arribar a l'Ajuntament  les signatures recollides aquests mesos d'estiu, per demanar la protecció definitiva de Cala Carbó i els seus costers a Sant Vivenç (Pollença). La plataforma convida tots els ciutadans que han participat a la recollida de firmes, i a tots els que s'hi vulguin adherir a la Entrega .

L'entrega de signatures va acompanyada d'aquesta instància

1.Que l’Ajuntament de Pollença tingui en compte aquesta demanda popular, reflectida en les signatures es en els fulls adjunts, i així o faci arribar al Consell Insular de Mallorca i al Govern Balear i als seus responsables en ordenació del territori, per tal de de protegir un indret tan emblemàtic com el de Cala Carbó, tant per pollencines i pollencins, com pels  visitants.

2. Que sens tingui informats dels acords presos des de la corporació en tots els acords presos que afectin Cala Carbó i els seus costers, així com de les possibles modificacions o actualitzacions que afectin la possible urbanització marcada actualment al PGOU i al pla territorial de Mallorca com a zona urbana, i que considerem hauria de ser protegida de qualsevol possibilitat de construcció .

Ahir al Balears el batle Joan Cerdà deia  que el nou PGOU de Pollença elimina completament l'edificabilitat  de Cala Carbó. En primer lloc no sabem de que nou PGOU parla, ja que només hem començat a fer feiana minimament en l'adaptació del PGOU. I de moment es manté la situació de la que ja hem parlat en altres ocasions. Dir que el problema de Cala Carbó é suna temeritat que justifica la passivitat actual del Consistori

Al'actual pla general i pla territorial Cala Carbó es reflecteix com a Zona Urbana, si bé té les llicències paralitzades en espera de la transferència de l'edificabilitat a la zona humida de l'Ullal. Per desgràcia, hja hem dit que ens dona la impressió que a l'actual equip de govern està pecant de passivitat a aquest tema.

Si l'Ullal es declarada zona humida, no és podrà edificar i s'haura de cercar ràpidament altra solució, s'ha previst? i si no s'haurà destruit l'Ullal sin tan sol cercar altres solucions com la compra del solars de Cala Carbó per part de Medi Ambient.

                                                                        L'Ullal 

 

 

MÚs democrÓcia, transparŔncia i renovaciˇ a l'esquerra.

Alternativa | 18 Setembre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

 A la nostra assemblea fa anys que ens varem adonar que a la política feia falta més democràcia i menys professionalisme mal entès, i que si volem millorar i canviar el nostre entorn hem de millorar i canviar també el nostre partit. Parlant amb gent d'altres partits amb evidents similituds  amb nosaltres ens hem adonat que no estam sols ni sóm els únics que pensam d'aquesta manera.

Per això convocam una assemblea de gent d'esquerres que pensam que fa falta més democràcia, transparència i renovació als partits d'esquerra. Aquesta assemblea pretén ser un punt de trobada de totes aquestes persones que, si bé s'identifiquen amb el projecte d'esquerres, discrepen amb el funcionament dels seus partits i de les seves directives.

Si estau d'acord amb aquestes premisses, veniu i passeu la convocatòria.

CONVOCATÒRIA PER LA DEMOCRATITZACIÓ I RENOVACIÓ
DE l'ESQUERRA

El motiu principal per iniciar aquest projecte és profunditzar en la democràcia interna i la renovació dels partits polítics d'esquerres. Si volem transformar aquesta societat, el primer pas es transformar els partits, renunciant a un model clàssic d'organització, i sobretot, canviant radicalment la forma de fer i d'actuar dels nostres representants i els nostres dirigents.

 La proposta que volem posar en marxa com punt de partida ha de girar al voltant de les següents premisses:

- DEMOCRÀCIA INTERNA.

- L'assemblea ha d'exercir un control sobre els càrrecs i ha de ser l'òrgan que decideixi les postures i les accions de cada partit. Ens hem d'organitzar sense jerarquies i les decisions s'han de pres democràticament.

- Elecció en llistes obertes dels càrrecs dels partit,

- Major participació d'afiliats i simpatitzants en la elaboració dels programes electorals i pactes.

- TRANSPARÈNCIA

            - Publicació i transmissió de les reunions i resolucions de tots els acords dels organismes del partit.

- RENOVACIÓ

- Limitació dels càrrecs a dos mandats.

A partir d'aquestes premisses  us convidam a una assemblea que realitzarem el proper dissabte, 29 de setembre, al local Local de l'OCB-Inca. Plaça de l'Àngel, 2 d'Inca a les 10  hores (Saló d'actes, 1r pis)

Aquesta assemblea pretén ser un punt de trobada de totes aquestes persones que, si bé s'identifiquen amb el projecte d'esquerres, discrepen amb el funcionament dels seus partits i de les seves directives.

Perquè creim que l'esquerra ha de ser diferent, hem d'actuar de manera diferent, de forma més democràtica i assembleària, més propera, i més participativa. Perquè d'aquesta manera engrescarem a bona part de la societat, i perquè la societat està demanant una renovació de la política i dels polítics.

La idea a partir de l'assemblea és crear un col·lectiu que sigui un punt de trobada de totes aquestes persones disconformes amb la línies dels partits per tal d'unir esforços, organitzar-se i generar un debat intern enriquidor que dugui a poder dur endavant una línea alternativa viable dins cada partit.

·         Elaborar un Manifest que expressi les línies bàsiques ideològiques i d'actuació del col·lectiu.

·         Encoratjar a altres persones i col·lectius a unir-se al col·lectiu.

·         Traslladar la idea que aquest col·lectiu cerca aportar i no afeblir els partits.

·         Donar a conèixer a la ciutadania aquest col·lectiu i les seves inquietuds. 


Assemblea d'Alternativa Eu-EV de Pollença + Alfonso Corbalan + Joan Pau +...

 


 

 

La ôprimera lÝniaö de Pollenša (PA14)

Alternativa | 17 Setembre, 2007 06:08 | facebook.com twitter.com

 Aquí teniu un nou article de Maria Antonia Valdivielso, Toñi.

Si fa un parell de dies publicavam un article sobre la primera línia del Port de Pollença, avui m’agradaria tractar el tema del que es podria dir la “primera línia” de Pollença, entenent com a tal allò que, inevitablement, recorren els turistes que ens visiten.

Quan un es passeja per poblacions similars a Pollença, és a dir, que tenen un casc històric ben conservat i que són visitades per un tipus de turisme que no només cerca sol i platja, sinó que també vol quelcom que podríem qualificar com a cultural, es pot trobar amb exemples extrems per la preocupació que posen damunt de totes les qüestions estètiques (pens ara mateix en Santillana del Mar, a Cantàbria), però, en general, es poden trobar poblacions que tenen cura de la seva imatge perquè es correspongui a un tipus de visitant més elitista. Suposadament, aquest model és el que, en teoria, hauria de donar Pollença.

Però si donam una primera ullada, aquí tenim el que es troben els turistes quan arriben a la nostra població.

En primer lloc, les entrades al poble mereixen un article per elles mateixes. Des de la indescriptible rotonda del Gall fins a l’entrada pel Roser Vell, la primera impressió que reben els visitants a Pollença no és gens bona, per dir-ho suaument. Un apartat especial es guanya la carretera de Lluc, amb aquell punt de recollida de fems on el que resulta estrany és veure els contenidors buits a bastament per poder-hi ficar més coses. La situació normal és veure tots els contenidors (especialment els de envasos de plàstic i els de vidre, però també els de paper) vomitant el que hauria de ser el seu contingut. I aquí no es pot parlar només de incivisme. Jo mateixa m’he passejat per Pollença amb els fems separats per al seu reciclatge i m’he trobat els contenidors de la carretera de Lluc i d’altres tan plens que els he acabat tornant a casa o duguent-los cap a un altre lloc.

En segon terme, i també relacionat amb el tema anterior, ens trobam que els carrers més cèntrics de Pollença, els que estan empedrats sobretot, no poden estar més bruts. És veritat que es granen més o manco diàriament, però no és menys cert que passar la granera no basta: hi ha xiclets i taques vàries, com les que queden quan es deixen en terra les bosses de fems –no hem d’oblidar que es tracta de carrers on no hi ha contenidors-, les que provenen d’oli de cotxes o les que romanen com a conseqüència de les deposicions del cans –i aquí sí es pot acusar als seus propietaris pel seu comportament-, que no es lleven sinó es fa servir una màquina. La situació és tan sagnant que no fa molt circulaven uns fulls de firmes on els veïnats del centre demanaven la neteja d’aquests carrers.

Finalment, l’ocupació pública del carrer és ja escandalosa. Any darrera any veim com es multipliquen les taules i les cadires que els bars i restaurants del centre de Pollença treuen damunt de la Plaça i carrers adjacents. La situació és tan al.lucinant que diumenge matí, dia de mercat, un restaurant xinès del carrer Antoni Maura treu taules a una banda del carrer, mentre que l’altre costat està ocupat pels xiringuitos habituals, amb la qual cosa s’ha de passar de perfil, perquè és pràcticament impossible passar-hi caminant com cal.

En definitiva, si es vol donar una imatge acurada del poble de Pollença, s’hauria de començar per posar esment en les entrades a la població, en la neteja dels carrers (de tots, encara que jo només hagi tractat el problema del més cèntrics) i en aconseguir que la nostra població sigui un lloc on faci goig passejar, sense haver d’esquivar constantment les taules i les cadires que envaixen el que hauria de ser l’espai dels vianants.

Un racó poc idílic de Pollença. 

 

Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

Ses Fontanelles no tÚ qui li escrigui. Cultura Obrera 19.

Alternativa | 16 Setembre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Ja ha sortit al carrer el darrer número del periòdic Cultura Obrera. És el nº 19 corresponent als mesos de setembre i octubre del 2007. Com ja hem fet molts cops aprofitem per mostrar-vos la molt bona feina i la qualitat del periòdic. I esperem que molts de vosaltres el llegiu habitualment i que si vos agrada vos hi subscriviu. Al final de l’article posam les dades i un breu sumari del contingut. Destaquem aquest article de Pere Nei amb el títol de:

 

Ses Fontanelles no té qui li escrigui.

En aquest paratge, darrer vestigi de la que va se la zona humida més gran de Mallorca, Es Prat, està ubicat un aquari de recent construcció. Al seu costat es vol aixecar el macro centre comercial “Aqua Magica” amb una superfície construïda de 185.000 m2, uns 240 locals, un pàrking subterrani de 3.000 places d’aparcament i una carretera de 25 metres d’amplària( més ampla que una autopista) envoltant-lo.

L’equip de govern de l’ajuntament de Palma, PP, va donar el seu vist-i-plau tres dies després de perdre les eleccions al projecte d’urbanització.

Aquesta darrera decisió del PP ha deixat una papereta difícil de solucionar als qui actualment governen a Cort. La batllessa, Aina Calvo, ha declarat que “intentarem cercar la màxima protecció per les Fontanelles” però acte seguit denegà la petició del grup ecologista GOB d’aturar la urbanització. Un altre recurs contra la decisió de Cort que s’ha de decidir és el que va presentar en el seu dia el petit comerç. Hem de recordar que la zona de s’Arenal, Ca’n Pastilla, és una zona que presenta una alta saturació de trànsit en l’actualitat- un centre comercial l’augmentaria- i que la construcció d’un nou centre comercial significaria el desplaçament del comerç tradicional cap al centre comercial amb l’empobriment que això significaria a nivell de vida de carrer, comerços i alternatives, deixant tot en mans dels grans magatzems.

 

La batllessa va manifestar que s’estudiarien els costos que significarien aturar les construccions programada i que la decisió de l’executiu se sustentaria en criteris “viables”. Aquest és el segon cavall de batalla. El primer fou Son Espases. Que va permetre el gir a l’esquerra en el Consistori palmesà i que, després de repetides promeses de paralització, rep el mateix tractament.

La petició del GOB ve avalada per la intensa activitat de la plataforma Salvem Ses Fontanelles que han organitzat manifestacions, recollides de firmes, bicicletades i fins i tot va arribar a reunir-se amb el director general de Costes (a Madrid). Totes aquestes mobilitzacions que varen tenir ressò en els partits anomenats d’esquerres, en l’actualitat son rebudes amb un silenci còmplice amb la promotora Aqua Magica(Vicenç Grande) ja que sembla ser que el futur de Ses Fontanelles està decidit a nivell polític. La darrera acció de la Plataforma, un concert, ja no va comptar amb la presència de cap polític dels que abans, en temps de caça i recerca de vots i favors, sí prodigaven i donaven suport públic als veïnats. Ara és un moment crític en el qual només la decidida mobilització per part dels membres de la Plataforma i veïns pot salvar la zona humida. Els activistes estan sols, dins la lògica dels partits polítics, però la seva demanda és justa i és beneficiosa per al conjunt de la nostra illa.

La demanda de la Plataforma és clara: paralització de les obres i una definitiva protecció que faciliti que aquesta zona humida sigui un parc natural. Evitant així la destrucció d’un habitat per a diverses espècies animals –entre elles aus migratòries- i vegetals entre d’altres l’herbàcia limonium barceloi, catalogada com a espècie en perill d0extinció i protegida per la Unió Europea.

L’excusa oficial per a aquest moviment especulatiu és la de millorar i regenerar la degradada zona de la Platja de Palma. I què no seria millor que la presència d’un parc natural preservant una àrea rica en fauna i flora per gaudir  turistes i ciutadans?

 (Segueix)

Suport i Propostes.

Alternativa | 15 Setembre, 2007 06:18 | facebook.com twitter.com

Ahir tots els grups municipals polítics de l'Ajuntament, varen signar el següent comunicat:

Els grups municipals de l'Ajuntament de Pollença (UM-UNPI, PSOE,PSM, PP-UMP i Alternativa EU-Els Verds) manifesten, en relació als fets ocorreguts el passat dia 6 de  setembre on va resultar lesionat un jove i que han estat objecte de manifestacions a la premsa, el següent:

   1.- Els fets s'han posat en coneixement del Jutjat d'instrucció núm. 6 d'Inca, atès que era el que estava de guàrdia el dia dels fets.

 
2-.     
Els fets descrits a les diverses publicacions dels diaris no estan provats, i els policies intervinents en els fets no són dos germans.

 

3. - L'Ajuntament de Pollença està subjecte a la legalitat i per això s'ha ordenat l' obertura de un expedient disciplinari als policies denunciats, per tant s'instruiran les diligències d'informació i investigació oportunes per tal d'aclarir els fets, i es requerirà a la Conselleria d'Interior el nomenament d'instructor, que haurà de ser aliè al cos local per tal de donar la màxima transparència a l'actuaci6 de la policia, i a la vista de les conclusions es prendran les mesures disciplinàries que corresponguin.

 

  4.- Els grups municipals sotasignats posen de manifest el seu suport al coHectiu de la Policia Local de l' Ajuntament de Pollença.

 

Pollença 15 de setembre 2007. 

Esperam que a partir d'aquest moment torni la necessària bona relació entre la Policia Local i la ciutadania. i que Pollença que ha estat un municipi pioner en temes de Policia Local , com el cas del Policia Tutor, sigui  pionera també en temes de transparència i mesures preventives  per evitar que es torni a repetir una “crisi” com l'actual .

A continuació podeu llegir la proposta que hem presentat  per a la discussió i aprovació al proper ple de l'Ajuntament: “Impuls de les mesures dirigides a la gravació, mitjançant circuït tancat de càmeres, de les persones detingudes durant la seva estada als edificis de la Policia Local de Pollença”.

 

Aquesta proposta l'hem fet conjuntament amb els regidors d'Els Verds- Esquerra d'Artà i Son Servera(Guillem Caldentey i Conxi Penya, respectivament) i les regidores d'Esquerra Unida – Els verds de Capdepera (Maria Orts i Virginia Urdangarín), que hem  constituit una coordinadora de regidors que hem denominat Diògenes. L'objectiu d'aquesta Coordinadora és crear un òrgan operatiu de debat i coordinació a la hora de presentar propostes comunes als nostres Ajuntaments.

En els casos d'Artà i Pollença, on els regidors de la Coordinadora estam a l'oposició, aquesta proposta tendrà forma de moció; a Capdepera i Son Servera, on Maria Orts, Virginia Urdangarín i Conxi Penya formen part dels equips de govern, les regidores impulsaran la proposta dins l'àmbit dels respectius governs municipals.
 

En la mateixa línia, i també a la recerca de la millora dels serveis municipals de policia i de la garantia dels drets humans i de la dignitat de les persones, hem començat a a estudiar una futura proposta redacció i aplicació de protocol d'actuació i detenció per la policia local. En aquest sentit partim de l'experiència positiva de la policia autonòmica basca (ertzaintza) que té un programa per les detencions avalat per un certificat de qualitat ISO 9002.

La Coordinadora de regidors Diògenes (altre dia publicaré el manifest fundacional).  

 

 A continuació la proposta.

 (Segueix)

PolÝtics i Policies.

Alternativa | 14 Setembre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Ahir el batle ens va convocar als portaveus dels grups polítics per parlar del tema de les denúncies contra els dos policies locals.

Abans de la reunió vaig parlar amb els representants sindicals dels policies, que em varen expressar el seu malestar per la meva presència (i la d’altres regidors) a la concentració de l’altre dia. Em varen remarcar el seu caràcter il·legal i la meva condició de regidor, i per tant representant de tots els pollencins. La meva rèplica va ser que abans de la concentració havia parlat amb el seu inspector i que igualment havia de parlar amb l’altra part. La concentració no només anava contra la brutalitat policial sinó contra la passivitat política, molts s’han oblidat d’aquesta segona part de la convocatòria que sense dubte indicava que una part de la ciutadania es sentia òrfena d’accions polítiques. La concentració va ser totalment pacífica i la idea més repetida va ser que el problema no era de la policia sinó d’un policia. Tan ciutadans són els policies com els que es van concentrar i els dos mereixen el meu respecte i la meva atenció.

Un punt positiu   és que els policies s’ens han avançat en la petició de la instal·lació de càmeres al quarter de policia. Com ja havia dit aquesta petició ja se l’havia comentat al regidor de policia al començament de la legislatura i ahir la vaig presentar per escrit per ser valorada i votada al proper ple ( la publicarem a aquest blog). Tots estam d’acord en que és una bona eina per garantir la transparència de les actuacions policials i també evitar les denúncies falses.

Després ens varen reunir els representants polítics; Joan, Juanjo Mir, Tomeu i un servidor. S’ens va informar que la Conselleria ja havia nomenat un inspector extern  per fer l’expedient informatiu dels policies denunciats. També s’ens va informar de la realització de test psicotècnics periòdics als policies.

Per altra part la policia local que s’ha sentit maltractada aquests dies demanava un escrit de suport per part de l’Ajuntament. Tots varen estar d’acord en firmar aquest escrit, amb petites modificacions, cosa que farem demà (el publicarem a aquest blog). Bàsicament es tracta d’informar de les mesures preses i sobre tot de donar suport a la Policía Local, que com sempre hem dit no hem de confondre amb un policia.

En nostre cas seguim fent feina en mesures preventives per evitar que situacions com aquesta es tornen a repetir ( ja us informarem) i esperam el tancament de l’expedient informatiu necessari per posar en marxa qualsevol sanció de caràcter administratiu, que són les que pot fer l'Ajuntament.

després ja amb els representants de la policia a la taula va haver un animat debat sobre aquest blog , es veu que tothom havia seguit els article i comentaris sobre el tema. El debat es va centrar en l’encerat o desencertat dels comentaris, en la seva força com creador d’opinió, en nostra responsabilitat per permetre certes comentaris anònims... Em va agradar molt la defens que va fer del blog Juanjo, quan va dir que millor que els comentaris surtin a aquest blog, on es poden rebatre i desmentir o no, que al carrer. El que cada vegada és més clar és que aquest blog per alguns ha estat una liberació d'informació i participació i per altres un mal de cap que no saben com aturar.

Pens que entre tots els hem de posar les coses difíciles i si no ens identificam, al manco hem de ser respectuosos en les formes i rigorosos en el fons. Es poden dir veritats molt dures de forma correcta i rigorosa. No volem acabar sent un fil directe.

Imatge del http://grancomboclub.blogspot.com/ 

 

 

 

Son Espases, el moment de les decisions.

Alternativa | 13 Setembre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Ens ha arribat aquests comunicats i convocatòries de la Plataforma Salvem La Real i del GOB. El govern s’enfronta a la seva primera decisió important, seguir o no la construcció del nou hospital a Son Espases.

Aquest tema va quedar molt obert al pacte de govern que va signar el BLOC:Paralitzar les obres de Son Espases i analitzar la situació econòmica, jurídica i patrimonial per tal de comprovar la factibilitat de construir un nou hospital al solar de Son Dureta” i ara arriba el moment de prendre una decisió política complicada.

La veritat que el tema de les herències polítiques et dona una sensació d'impotència total, ara mateix a Pollença em sent totalment decebut  per no poder revocar llicències que es van donar a Formentor o a Can Botana a la Cala, ja no parl de l'herència de la urbanització de Cala Carbó.. Llicències més que dubtoses però que una vegada donades només es poden revocar amb milions. Ja contarem aquests casos amb més detall, encara no he perdut totalment l'esperança, ja que contam amb la ajuda de bons advocats, però ara mateix veig que el tema està molt complicat.

L'urbanisme i les lleis urbanístiques és clar que fomenten l'especulació i el benefici d'uns pocs a costa del perjudici de la majoria. Gent que guanya milions només amb la requalificació d'uns terrenys sense produir res positiu per la societat més que la destrucció de paratges que nostres fills ja no podran contemplar més que en fotografia. 

Comunicat  La Real, 11 de Setembre de 2007

 Des de la Plataforma Salvem La Real vos comunicam que el proper divendres 14 de setembre, hi haurà una concentració davant el Consolat de la Mar a les 19h. Aquest acte el convoquem per recordar als nous governants que seguim lluitant. El nostre objectiu és clar: evitar la destrucció de Son Espases i el conjunt històric de La Real.

A través dels mitjans de comunicació es deixa entreveure que el nou govern no té massa clar què fer, fins el punt que es plantegen seguir amb la construcció del nou hospital de referència a Son Espases. Demanem als governants que facin un acte de responsabilitat i defensin ara, allò que defensaven quan estaven a l’oposició, i que siguin coherents i respectin la decisió dels seus votants. Ara, és l’hora de demostrar que no tots els polítics són iguals, i que les promeses electorals són alguna cosa més que simples paraules.

Convidam a tothom a participar d’aquest acte per fer sentir la nostra veu i demanar “valentia i responsabilitat” a un govern per tal comenci amb bon peu!

Vos hi esperam a tots!!!!

CAMPANYA PER SALVAR SON ESPASES

SIGNA I PASSA-HO !

NOMÉS ET DEMANAM 15 SEGONS DEL TEU TEMPS PER SALVAR SON ESPASES

Avui mateix el GOB ha posat en marxa una nova campanya en defensa de Son Espases (Palma) amb l'objectiu d'evitar la construcció del complex  hospitalari a aquests terrenys

Per això s'ha dissenyat un petit espai web amb informació sobre Son  Espases, una àrea rural amenaçada d'urbanització. L'espai inclou un escrit que amb un "clic" de ratolí s'enviarà a les administracions que  poden evitar la destrucció de la zona, en concret el Govern, el Consell,
l'Ajuntament de Palma i la Conselleria de Sanitat.

Si ens vols ajudar, visita la plana, introdueix el teu nom i número de DNI i clica sobre el botó "enviar". Total, menys de 15 segons per col·laborar en la nostra reivindicació. Aquí tens l'enllaç:

http://www.gobmallorca.com/sonespases

 

 

També ens ha arribat la següent petició a fer a la Banca March, si voleu més informació la podeu trobar a la pàgina del Lobby per la Indepèndencia. (Segueix)

Costa Rica: un altre tipus de turisme Ús posible

Alternativa | 12 Setembre, 2007 06:58 | facebook.com twitter.com

Aquí tenim un nou article de la nostra col·laboradora, ja habitual, Maria Antonia Valdivielso, Toñi.

Viatjar sempre és un oportunitat d'aprendre.

Després d’haver passat unes setmanes de vacances a Costa Rica, no em puc llevar de damunt la sensació que un altre tipus de turisme, més sostenible, és possible. Per començar, el 27% del territori està ocupat per parcs nacionals, la protecció del territori dels quals és absoluta; a més, una altra part molt important del territori està formada per reserves naturals, que també gaudeixen d’una altíssima protecció. Per això no és estrany en absolut trobar tot tipus de flora i fauna en el seu hàbitat natural, on els animals han viscut sempre i on l’ésser humà és un convidat tardà que s’ha convertit en el predador més perillós.

            Certs països que s’han apuntat tard al turisme massiu han tengut moltes vegades l’oportunitat d’evitar les errades que sí s’han comès per exemple a Mallorca. D’altres ho han vist i no han volgut rectificar, encara que hagin tengut la oportunitat, com ara Croàcia, la costa del qual no té res que envejar a la Platja de Palma.

            És veritat que a Costa Rica mateix s’han fet també desastres, qualcú protagonitzat dissortadament per empresaris turístics mallorquins, com ara l’hotel Barceló Playa Tambor, però no és menys cert que, en aquest cas concret, la pressió popular va aconseguir que el monstruós complex turístic inicialment projectat es quedàs en menys de la meitat; el port esportiu, sense anar més enfora, ni se va arribar a iniciar. Pel que m’han dit també a Playa Papagayo s’ha construït un altre macropojecte i la ciutat de Quepos, molt aprop del Parc Nacional Manuel Antonio –el més visitat del país- no és un bon model de creixement urbanístic.

Deixant de banda aquests exemples, que afortunadament no representen la regla general, qui vagi a Costa Rica (i no si fiqui a un tot inclòs de polsereta) trobarà,  sense cercar molt, hotels tan respectuosos amb el medi ambient que només són plataformes de fusta, enrevoltades de mosquitera, perfectament integrades a l’entorn, òbviament, sense aire condicionat; molts d’aquests hotels, en els seus terrenys, han fet camins d’observació de vida natural, on s’hi pot trobar des d’un cocodril fins a una moneia caputxina; és més que evident que aquests establiments posen molt d’esment en el reciclatge, perquè saben que, en el fons, cuidant la natura estan cuidant el seu negoci i, conseqüentment el seu guany.

Respecte a les carreteres, hi ha ciutats, com a Monteverde, on no arriba cap via asfaltada: qui vulgui anar a visitar l’orgull d’allà, l’anomenat bosque lluvioso, haurà de patir uns camins plens de pedres i de forats, però molts dels seus habitants no volen ni sentir parlar de carreteres asfaltades. Similar és la situació a la Península de Ossa, al Pacífic Sud, on es troba el Parc Nacional de Corcovado, una meravella natural que rivalitza amb la bellesa del recorregut que t’hi duu.

Però tal vegada això desapareixerà prest, per dues raons; en primer lloc, perquè el President de la República, recentment ha promès asfaltar diferents camins del país, com els de la Península d’Ossa. Segurament això suposarà el començament del final, un final que s’accelerarà si, al referèndum que es celebrarà la pròxima tardor, s’aprova el Tratado de Libre Comercio (TLC) amb els Estats Units. Multinacionals com Chiquita o Del Monte estan impulsant unes campanyes publicitàries absolutament demagògiques (dones de quaranta anys surten a anuncis televisius diguent desconsolades que si no s’aprova el TLC se quedaran sense feina per sempre), però molts de ticos pensen que aquesta aprovació significaria que Costa Rica es transformaria en un estat més dels EUA, amb tot el que això implicaria. Els costarricenses encara estan a temps d’evitar que, un desig d’enriquiment ràpid i sense escrúpols, els dugui a matar la gallina dels ous d’or.

           

  Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb