URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Costa Rica: un altre tipus de turisme és posible

Alternativa | 12 Setembre, 2007 06:58 | facebook.com twitter.com

Aquí tenim un nou article de la nostra col·laboradora, ja habitual, Maria Antonia Valdivielso, Toñi.

Viatjar sempre és un oportunitat d'aprendre.

Després d’haver passat unes setmanes de vacances a Costa Rica, no em puc llevar de damunt la sensació que un altre tipus de turisme, més sostenible, és possible. Per començar, el 27% del territori està ocupat per parcs nacionals, la protecció del territori dels quals és absoluta; a més, una altra part molt important del territori està formada per reserves naturals, que també gaudeixen d’una altíssima protecció. Per això no és estrany en absolut trobar tot tipus de flora i fauna en el seu hàbitat natural, on els animals han viscut sempre i on l’ésser humà és un convidat tardà que s’ha convertit en el predador més perillós.

            Certs països que s’han apuntat tard al turisme massiu han tengut moltes vegades l’oportunitat d’evitar les errades que sí s’han comès per exemple a Mallorca. D’altres ho han vist i no han volgut rectificar, encara que hagin tengut la oportunitat, com ara Croàcia, la costa del qual no té res que envejar a la Platja de Palma.

            És veritat que a Costa Rica mateix s’han fet també desastres, qualcú protagonitzat dissortadament per empresaris turístics mallorquins, com ara l’hotel Barceló Playa Tambor, però no és menys cert que, en aquest cas concret, la pressió popular va aconseguir que el monstruós complex turístic inicialment projectat es quedàs en menys de la meitat; el port esportiu, sense anar més enfora, ni se va arribar a iniciar. Pel que m’han dit també a Playa Papagayo s’ha construït un altre macropojecte i la ciutat de Quepos, molt aprop del Parc Nacional Manuel Antonio –el més visitat del país- no és un bon model de creixement urbanístic.

Deixant de banda aquests exemples, que afortunadament no representen la regla general, qui vagi a Costa Rica (i no si fiqui a un tot inclòs de polsereta) trobarà,  sense cercar molt, hotels tan respectuosos amb el medi ambient que només són plataformes de fusta, enrevoltades de mosquitera, perfectament integrades a l’entorn, òbviament, sense aire condicionat; molts d’aquests hotels, en els seus terrenys, han fet camins d’observació de vida natural, on s’hi pot trobar des d’un cocodril fins a una moneia caputxina; és més que evident que aquests establiments posen molt d’esment en el reciclatge, perquè saben que, en el fons, cuidant la natura estan cuidant el seu negoci i, conseqüentment el seu guany.

Respecte a les carreteres, hi ha ciutats, com a Monteverde, on no arriba cap via asfaltada: qui vulgui anar a visitar l’orgull d’allà, l’anomenat bosque lluvioso, haurà de patir uns camins plens de pedres i de forats, però molts dels seus habitants no volen ni sentir parlar de carreteres asfaltades. Similar és la situació a la Península de Ossa, al Pacífic Sud, on es troba el Parc Nacional de Corcovado, una meravella natural que rivalitza amb la bellesa del recorregut que t’hi duu.

Però tal vegada això desapareixerà prest, per dues raons; en primer lloc, perquè el President de la República, recentment ha promès asfaltar diferents camins del país, com els de la Península d’Ossa. Segurament això suposarà el començament del final, un final que s’accelerarà si, al referèndum que es celebrarà la pròxima tardor, s’aprova el Tratado de Libre Comercio (TLC) amb els Estats Units. Multinacionals com Chiquita o Del Monte estan impulsant unes campanyes publicitàries absolutament demagògiques (dones de quaranta anys surten a anuncis televisius diguent desconsolades que si no s’aprova el TLC se quedaran sense feina per sempre), però molts de ticos pensen que aquesta aprovació significaria que Costa Rica es transformaria en un estat més dels EUA, amb tot el que això implicaria. Els costarricenses encara estan a temps d’evitar que, un desig d’enriquiment ràpid i sense escrúpols, els dugui a matar la gallina dels ous d’or.

           

  Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb