URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La “primera línia” de Pollença (PA14)

Alternativa | 17 Setembre, 2007 06:08 | facebook.com twitter.com

 Aquí teniu un nou article de Maria Antonia Valdivielso, Toñi.

Si fa un parell de dies publicavam un article sobre la primera línia del Port de Pollença, avui m’agradaria tractar el tema del que es podria dir la “primera línia” de Pollença, entenent com a tal allò que, inevitablement, recorren els turistes que ens visiten.

Quan un es passeja per poblacions similars a Pollença, és a dir, que tenen un casc històric ben conservat i que són visitades per un tipus de turisme que no només cerca sol i platja, sinó que també vol quelcom que podríem qualificar com a cultural, es pot trobar amb exemples extrems per la preocupació que posen damunt de totes les qüestions estètiques (pens ara mateix en Santillana del Mar, a Cantàbria), però, en general, es poden trobar poblacions que tenen cura de la seva imatge perquè es correspongui a un tipus de visitant més elitista. Suposadament, aquest model és el que, en teoria, hauria de donar Pollença.

Però si donam una primera ullada, aquí tenim el que es troben els turistes quan arriben a la nostra població.

En primer lloc, les entrades al poble mereixen un article per elles mateixes. Des de la indescriptible rotonda del Gall fins a l’entrada pel Roser Vell, la primera impressió que reben els visitants a Pollença no és gens bona, per dir-ho suaument. Un apartat especial es guanya la carretera de Lluc, amb aquell punt de recollida de fems on el que resulta estrany és veure els contenidors buits a bastament per poder-hi ficar més coses. La situació normal és veure tots els contenidors (especialment els de envasos de plàstic i els de vidre, però també els de paper) vomitant el que hauria de ser el seu contingut. I aquí no es pot parlar només de incivisme. Jo mateixa m’he passejat per Pollença amb els fems separats per al seu reciclatge i m’he trobat els contenidors de la carretera de Lluc i d’altres tan plens que els he acabat tornant a casa o duguent-los cap a un altre lloc.

En segon terme, i també relacionat amb el tema anterior, ens trobam que els carrers més cèntrics de Pollença, els que estan empedrats sobretot, no poden estar més bruts. És veritat que es granen més o manco diàriament, però no és menys cert que passar la granera no basta: hi ha xiclets i taques vàries, com les que queden quan es deixen en terra les bosses de fems –no hem d’oblidar que es tracta de carrers on no hi ha contenidors-, les que provenen d’oli de cotxes o les que romanen com a conseqüència de les deposicions del cans –i aquí sí es pot acusar als seus propietaris pel seu comportament-, que no es lleven sinó es fa servir una màquina. La situació és tan sagnant que no fa molt circulaven uns fulls de firmes on els veïnats del centre demanaven la neteja d’aquests carrers.

Finalment, l’ocupació pública del carrer és ja escandalosa. Any darrera any veim com es multipliquen les taules i les cadires que els bars i restaurants del centre de Pollença treuen damunt de la Plaça i carrers adjacents. La situació és tan al.lucinant que diumenge matí, dia de mercat, un restaurant xinès del carrer Antoni Maura treu taules a una banda del carrer, mentre que l’altre costat està ocupat pels xiringuitos habituals, amb la qual cosa s’ha de passar de perfil, perquè és pràcticament impossible passar-hi caminant com cal.

En definitiva, si es vol donar una imatge acurada del poble de Pollença, s’hauria de començar per posar esment en les entrades a la població, en la neteja dels carrers (de tots, encara que jo només hagi tractat el problema del més cèntrics) i en aconseguir que la nostra població sigui un lloc on faci goig passejar, sense haver d’esquivar constantment les taules i les cadires que envaixen el que hauria de ser l’espai dels vianants.

Un racó poc idílic de Pollença. 

 

Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb