URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El ple a la rÓdio.

Alternativa | 31 Octubre, 2007 06:45 | facebook.com twitter.com

Hem de dir que consideram molt positiva  la retransmissió del ple per la ràdio municipal, una petició que havien presentat dins nostra moció bàsica d’informació i participació de juliol i que varen retirar pel comprimís de l’equip de govern de executar-la ,en la seva major part. De moment l'equip de govern segueix sense signar el que varen acordar de paraula, segons Joan(UM) per que a Francisca (PSOE) li semblava una manca de confiança per nostra part. Com li vaig recordar al ple jo represent a una assemblea que evidentment i evidentment no podem acceptar només amb paraules la retirada d'aquesta proposta. Igualment crec que a política no està de més  tenir tot per escrit. Esper que Francisca  hagi signat un pacte de govern amb Joan. De totes maneres si compleixen el pla ja ens va bé , us imagineu un  Ajuntament on contestin  a  les instàncies? un fet normal que a Pollença pareix ciència ficció.

Per altra part va ser penosa la influència d’aquesta retransmissió en les formes del batle, que varen passar de cert “pasotisme” a una actitud que consideram poc democràtica. Primer va dir que no contestarien a cap de les meves preguntes, evidentment una decisió que va prendre sense consultar a la resta de l’equip de govern, com va quedar en evidència quan Mª del Mar del PSOE (en un actitud que l’honra)  va començar a contestar alguna de les meves preguntes.

Segon quan jo li vaig retraure aquesta nova forma de dirigir els plens em va llevar la paraula i em va recordar a aquell Joan que al debat electoral deia que no tenia res que debatre amb mi. A la fi unes actituds molt enfora de la moderació de la que en teoriafa gala

També va ser totalment nova i fora de lloc que volgués deixar clar que si els regidors del PP-UMP podien fer preguntes ( i no només el portaveu) era per que ell donava el seu permís.

Confiam en que es mantingui la retransmissió per la ràdio i que Joan actuï d’una forma més democràtica facilitant el debat i l’intercanvi d’idees.

També parlant de la ràdio varen aprofitar per denunciar que des de maig cap membre de l’oposició havia passat per la ràdio municipal i que no era massa normal ni democràtic. Biel va dir que ell havia anat una vegada només i que cap membre de l’equip de govern havia vetat nostra presència, acusació que jo no havia fet en cap moment, però que si ell ho diu...

El que és cert és que al dia següent la ràdio em va entrevistar per explicar nostra petició de suspensió de les llicències de Can Botana.

També hem de dir que ha estat fins ara el ple amb més públic a la sala, al principi havia unes 13 persones, però al final no restaven ni la meitat.

Com darrera curiositat dir que una regidora s'em va queixar de que havia fet massa preguntes(crec que 18), com jo li vaig dir això és gràcies a vosaltres i a aquest blog. No seria necessari si s'arribàs a fer com a altres pobles on la gent pot participar als plens i no fan falta intermediaris. De totes maneres el ple pot durar fins les 12 i només és una vegada al mes.

Investidura de Joan. 

 

 

Governants pollencins, rectifiqueu.

Alternativa | 30 Octubre, 2007 07:00 | facebook.com twitter.com

Senyors governants de Pollença, rectifiqueu, encara i sou a temps. Els fets d’aquests últims dies de no voler llevar el crucifix de la sala de plens de l’Ajuntament és una decisió lamentable i pròpia del franquisme on la creu ho presidia tot. Senyors d’UM, d’UNPI, PSOE, PSM. On ha quedat la separació de l’església i l’estat? On l’estat aconfessional? Me pareix una falta de respecte total a tota la gent no catòlica del municipi i un greuge cap als pollencins que creuen en altres religions o que simplement no creuen en res. I més tenint en conta que aquest lloc és l’elegit per moltes persones per celebrar-hi casaments civils. O és aquest el motiu de mantenir el crucifix? Voleu que tot i no anar a l’església quan algú es casi deu i sigui present?

I la qüestió s’agreuja quan son els suposats partits d’esquerres que s’abstenen a l’hora de votar la retirada del símbol. On ha quedat la laïcitat del PSM i del PSOE.  No només és un símbol, és una actitud. Cap de vosaltres ha sabut argumentar res, ni ho ha intentat. Tot plegat sembla que teniu por a perdre alguns vots i que esteu sotmesos als designis d’un govern de dretes dirigit per UM-UNPI.

Des d’aquí ús demano que rectifiqueu i que no feu aquesta ofensa tan gran a l’estat aconfessional i a tots els que no som, ni serem per molt crucifix que hi hagi, catòlics.

 

Imatge del ple de dijous:
El batlle oficiant el plenari just al moment de la pujada d'imposts.
Extret de: www.losgenoveses.net
 

 

 (Segueix)

39 apartaments i sis piscines (Can Botana)

Alternativa | 29 Octubre, 2007 07:00 | facebook.com twitter.com

El dissabte la premsa es feia ressò de nostra roda de premsa on demanaven la suspensió de sis llicències a Can Botana (Cala Molins – Cala San Vicenç UNAC 33).

Aquestes sis llicències permetran construir en novembre 39 apartaments i sis piscines on avui només hi ha habitatges  unifamiliars i pins.

El GOB també ha fet la mateixa petició i aquesta setmana que ara comença esperam la resposta de l’Ajuntament. Varen demanar la urgència del tema al darrer ple.

Com tots els temes urbanístiques aquest és un tema complex, per ajudar a entendre-ho primer hem de fer un  resum cronològic.

-         Al PGOU (Pla General d'Ordenació Urbana de 1990) . Als solars de Can Botant es podien construir habitatges plurifamiliars .

-         Al POOT (Pla d'Ordenació Turística 1995) que es va fer  reconeixent  la necessitat de preservació del medi ambient i de la planificació integral del territori com a elements determinants per a la consecució d'una oferta turística qualificada i diversificada. Es va considerar que als solars de  Can Botana només s'havien de construir habitatges unifamiliars aïllats, que és el que trobem actualment.

-         Dotze anys[1] després de la publicació del POOT encara no s'ha aprovat definitivament l'adaptació del PGOU ( fa mesos que  es troba  al Consell). Aquesta negligència per part de l'Ajuntament ha permès donar cinc  llicències i una més que en aquest moment es troba en tramitació. La majoria de les llicències ( quatres) es varen donar als darrers mesos de la passada legislatura (març – maig 2007).

-   L'Ajuntament no només ha pecat de negligent sinó que ha facilitat aquestes llicències amb la realització del projecte de dotació de serveis deCan Botana. En aquest punt considerem que l'actuació de l'arquitecte municipal Rafel Balaguer que va demanar de forma escrita la tramitació amb urgència del projecte de Dotació de Serveis de Can Botana  per evitar l’adaptació al POOT que havia estat aprovada pel mateix Ajuntament. Una actuació que consideram contraria al rigor institucional exigit a l’Administració Municipal. Per això varen demanar al ple de setembre que s’obri un expedient informatiu  al citat arquitecte municipal Rafel Balaguer  per una actuació contrària al principi de lealtat institucional exigida a les administracions.

Aquestes llicències que ha donat l’Ajuntament suposen la construcció de 39 apartaments totalment contraris a l'esperit del POOT de fa dotze anys. Són un atemptat paisatgístic, van contra la fisonomia actual de la Cala i no tenen en compte els serveis i capacitat de la mateixa Cala.

Després de mesos de feina en col·laboració amb veïns i el GOB, i de recursos que fins ara han estat rebutjats per l'Ajuntament aquesta setmana hem presentat un nou recurs  demanant la revocació immediata de les llicències per incompliment flagrant de la formativa urbanística del PGOU, Pla Territorial i Llei del Sòl.

Si no s'anul·len les llicències aquesta casa (Can Colom) que ja ha estat buidada, inclos han llevat l'escut que havia al costat de la porta, serà sustituida per 13 apartaments adosats i piscina que canviaran totalment la fisionomia de Cala Molins.

El que era un atemptat a 1995 es deixa fer al 2007. 

 

 

A continuació els fonament jurídics utiltizats per demanar la suspensió de les llicències. (Segueix)

La importÓncia de ser coherent

Alternativa | 28 Octubre, 2007 07:00 | facebook.com twitter.com

Un nou article de Toñi, com sempre un plaer. 

Des de fa ja bastants d’anys sempre dic que la meva màxima aspiració en aquesta vida és ser coherent, i aquest desig se m’anat accentuant així com han passat els anys. Crec que no hauria res que em més feliç que saber que el que pens i dic està en perfecta concordança amb el que faig. Sé que no sempre és així, i quan me n’adonc me sap molt de greu i faig propòsit d’esmena per a la propera vegada.

Jo no tenc cap cosí físic, així que no posaré en dubte el canvi climàtic. L’actitud dels anomenats negacionistes és tan irracional i absurda com la d’aquells que, no volent fer cas de les proves d’en Galileo i d’altres afirmaven que la terra era el centre de l’univers. Però el fet de no posar en dubte el canvi climàtic no vol dir que estigui d’acord amb tot el que fa el que s’ha convertit en el seu màxim abanderat, n’Al Gore. Per això m’agradaria recollir un parell –mallorquí- de breus pinzellades sobre algunes incoherències al seu voltant.

Per començar, pens que està molt bé que un premi tan prestigiós com el Nobel hagi recaigut en una qüestió com a aquesta, perquè la concessió d’aquest guardó implica una publicitat magnífica que, d’altra forma, seria molt difícil d’aconseguir. Ara bé, premi Nobel de la pau? A n’Al Gore? Responent a la primera pregunta, crec que la categoria no està ben escollida: que es crei un Nobel d’Ecologia –si se pot- o que li donin el premi de física a ell o al cosí d’en Rajoy, que té molt clar que no hi ha canvi climàtic (perdó per la broma; el cosí em fa pena, però al de la barba florida li hauria de caure la cara de vergonya, si en tengués). Pel que fa a la segona pregunta, hauríem de recordar els bombardeigs d’Afganistan i Iraq quan ell era vicepresident i el seu cap, en Bill Clinton, volia desviar el focus d’atenció de la fel.lació més famosa de tota la història. No record d’ell, ara premi Nobel de la pau, ni una sola mostra de desacord amb aquelles accions de guerra.

Des que s’ha convertí en paladí de la lluita contra el canvi climàtic la seva conducta no ha estat precisament coherent amb la d’una persona que es preocupa seriosament pel medi ambient. Record un reportatge sobre la seva mansió, que resultava ser qualsevol cosa llevat de sostenible, i a més es desplaça pel món amb un jet privat que no està precisament propulsat per energia eòlica.

També està el detall que el vídeo amb el qual va guanyar l’òscar, Una veritat incòmoda, no està a l’abast de tothom de forma gratuïta (legal, no parl de la pirateria), i de fet diferents governs pagaran una quantitat ben substanciosa per poder-ho posar a les escoles. És una forma fàcil de fer caixa, però si jo de veritat estigués profundament preocupada per una qüestió, i tengués eines per denunciar-la i fer-ne propaganda, aprofitaria tots els mitjans al meu abast, cosa que ell no fa perquè, per exemple, a la conferència de Palma estava terminantment prohibit l’accés dels mitjans de comunicació.

I xerrant de gratuïtats i de fer caixa, el mateix dia de la conferència d’en Gore, els activistes hindús Vandana Shiva i Satish Kumar, defensors del que ells diuen “ecologia profunda” també varen xerrar de canvi climàtic a seva conferència a Alaró. Ells sí es varen reunir amb la premsa i, si no m’han informat malament, no varen cobrar ni un euro per exposar els seus arguments. Supòs que la milionada que ha cobrat el nord-americà per venir aquí la deu cobrar per anar per tot. És cert que ha dit que el milió llarg de dòlars que comporta la concessió del Nobel el donarà per la causa, però m’agradaria saber quant ha guanyat a costa del canvi climàtic, i l’estat de les seves finances abans del documental i ara. I ja essent mal pensada, em deman si tot això no serà més que un trampolí por tornar presentar-se a l’elecció presidencial als EUA.

Imatge de "el apasionante mundo de la biología" 

 

Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

QuŔ amaga el govern espanyol?

Alternativa | 27 Octubre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

La Comissió de Defensa del Congrés dels Diputats està a punt de debatre un projecte de llei sobre comerç d’armes que no obliga a donar detalls sobre els productes que s’exporten. Ni els Estats Units, principal exportador d’armament, oculta aquesta informació.
Potser Espanya amaga alguna cosa?

Si el text de la llei s’aprova tal com està, les transferències d’armes continuaran colant-se a països en conflicte, que violen els drets humans o que pateixen situacions d’extrema pobresa.

Amb aquesta situació succeeixen coses com:
 Colòmbia. Un país en conflicte des de fa dècades, rep material de defensa espanyol des de 1993. La majoria de les exportacions espanyoles pertanyen a la categoria de ‘bombes, coets, torpedes i míssils’.
 Israel. Milers de civils han estat víctimes mortals dels atacs desproporcionats efectuats en zones densament poblades i en camps de refugiats. Durant els darrers anys, Espanya ha seguit autoritzant l’exportació d’armes i productes de doble ús a Israel.
 Xina. Un país amb un pobre historial de respecte dels drets humans i sotmès a un embargament d’armes per part de la UE. Espanya li exporta productes de doble ús, com ara equipaments nuclears, substàncies químiques i components electrònics, sense que se’n conegui l’ús final.

DARRERA OPORTUNITAT!

Escriu als portaveus de la comissió de Defensa i exigeix una Llei que garanteixi criteris estrictes per autoritzar o denegar la venda d’armes des d’Espanya.

Amb la teva FIRMA a la pàgina d'intermón Oxfam enviaràs  als portaveus de la Comissió de Defensa del Congrés la carta que trobarás a la continaució d'aquest article

 


Atonia

Alternativa | 26 Octubre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Tenia ganes de fer també el meu propi article  dels 100 dies del nou govern municipal de “centre- esquerres", l'anterior era de Garci.

L'actual equip de govern ha  destacat de moment per l'atonia i la continuïtat. L'altre punt que resumiria aquests cent dies és l'enorme forat econòmic de l'Ajuntament que afecta a fets des de repintar passo de vianants a fer l'anàlisi de metalls pesants del Torrent de San Jordi.

Al tema del desastre econòmic al ser responsables no només el PP-UMP sinó també UM-UNPI falta claredat i valentia per explicar-ho a la ciutadania. Igualment ha faltat imaginació per afrontar-ho optant per la sortida més fàcil pujar els impostos. Èticament aquesta pujada és totalment reprovable ja que per part de l'Ajuntament no s'ha donat exemple d'austeritat, quan es van pujar els sous dels regidors i es van mantenir les dedicacions exclusives (alguna de les quals de moment no ha demostrat la necessitat de la seva exclusivitat). Abans de pujar els impostos també s'hauria de fer un pla d'austeritat i preveure retallar algunes partides futures. Resulta igualment incomprensible pujar els impostos i mantenir el projecte de l'Auditori de Moneo, si ara estam a aquesta situació de bancarrota que suposarà afegir els milions de construcció, manteniment i gestió d'aquest Auditori.

En l'aspecte positiu puc destacar que el nou equip de govern ha cercat el consens per traçar les línies generals d'adaptació del Pla General d'Ordenació Urbana al Pla Territorial. També és un pas positiu, encara que massa general, el pla d'estalvi de l'aigua. De la mateixa manera consideram positivament l'acceptació per part de l'Ajuntament de nostres propostes de millora d'informació i participació ciutadana, col·locació de càmeres al edifici de la policia local i recuperació del camí del coll d'en Patro. Pens que també va ser una decisió correcta tancar la platja d'Albercuix quan aquesta era contaminada

Respecte a la resta de nombrosos problemes que té el municipi encara no s'ha adoptat cap iniciativa important; serveis socials, disciplina urbanística, ocupació de la via pública, camins, neteja, l'accés als Bens d'Interès Cultural(BIC) com son la Fortalesa i el castell del Rei, abandonament del patrimoni en general....

On ha hagut un retrocés clar és a la ràdio municipal, segueix sense escoltar-se a tot el municipi però a més a més s'ha reduït la programació i els partits de l'oposició no hem participat a cap programa des de maig. També consideram que ha estat una vergonya que cap regidor del govern recollís les 3.500 firmes demanant la protecció de Cala Carbó.

Pens que també és molt greu i una amenaça a la salut que encara no s'hagi fet un nou anàlisi de metalls pesants al Torrent de San Jordi ia la seva desembocadura a la badia

Respecte a les crisi més greus d'aquests cent dies pens que es va actuar amb lentitud i d'una manera poc eficaç al tema del mercat de la plaça del Port i davant dels problemes de subministrament d'aigua a la Cala. Igualment pens que l'equip de govern no ha sabut gestionar l'accident i problemes de la darrera patrona .

Al tema de les denúncies a dos policies locals s'ha actuat en un principi correctament amb l'aprovació de la col·locació de càmeres i obertura d'expedient però pensam que l'expedient s'hauria d'haver tancat ja.

També pens que al tema de l'urbanisme només s'ha aconseguit aturar una construcció a Formentor, que clarament no complia amb la seva llicència, gràcies a molt de feina externa a l'Ajuntament. Igualment és molt preocupant l'actitud de l'equip de govern facilitant la construcció de 39 apartaments a Cala Molins quan hi ha indicis de que les llicències no són correctes i s'han donat entre altres coses, gràcies a la passivitat de l'Ajuntament .

Altre dia us parlare dels meus cent dies a l'oposició. 

Part de l'equip de govern el dia de l'investidura de Joan com batle. 

 

Pujada d'impostos

Alternativa | 25 Octubre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Avui us esperam al ple a les 20:00 h, com podeu llegir es debatran dues propostes nostres i s’aprovarà una cosa tan importat com una sèrie d’impostos municipals.

Aquest és l'ordre del dia del ple d'avui, encara ens podeu fer arribar precs i  preguntes

1. - Aprovació acta sessió anterior

2.- Aprovació, si procedeix, de la modificació de les ordenances fiscals reguladores de l'impost sobre béns immobles; l'impost sobre activitats econòmiques; l'impost sobre vehicles de tracció mecànica i l'impost sobre l'increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana.

El forat econòmic a l’Ajuntament és molt important i com sempre s’ha triat l’opció més fàcil; pujar els impostos. Nosaltres pensam que sense haver fet cap demostració d’una major austeritat i sense un pla de retallada de despeses, amb el projecte de l’Auditori de Moneo a l’horitzó, no podem donar suport a aquesta pujada d’impostos indirecte

Amb les pujades previstes:

IBI ( Impostos sobre Bens Immobles)  Urbà de 0,49% a 0,53%.Es justificant dient que encara són per davall de la mitjana dels ajuntaments.

IBI Rústic de 0,30 a 0,70%, els immobles disseminats en zona rústica, abans considerats urbans  ara són considerats rústics i la pujada es justifica  per equiparar aquests immobles amb la fiscalitat dels urbans.

IVTM ( Impost sobre vehicles de tracció mecànica). Variació percentual del 10,33%. Es justifica dient que la darrera revisió és del 2004, per compensar l’inflació. El criteri d’augment està en fucnió dle consum dels vehicles i s’afegeix una bonificació pels vehicles híbrids.

IAE ( impost sobre activitats econòmiques). Els coeficients de situació varien un 92,4% Es diu que es fa atenen a criteris de capacitat econòmic ai que aquestes empreses tenen una xifra de negocis superio a 1.000.000 euros

IIVTNU.(impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana). Ve determinat pels nous valors cadastrals i té més incidència en els immobles adquirits en períodes curts de temps, per desactivar l’especulació.

La variació dels valors catastrals es bonifica la quota íntegra en un un 45%

En total l’Ajuntament ha previst recaptar 1,400.000 euros més que al 2007.

3.- Proposta presentada pel grup municipal Alternativa  EU-EV relativa a la separació de les actuacions pro pies de la gestió municipal de qualsevol manifestació de caire religi6s i la retirada del crucifix de la sala de sessions de la Casa Consistorial., ja comentada.

4.- Moció presentada pel grup municipal PP-UMP relativa a la sol·licitud d'execució del projecte de canalització d'aigua potable i la depuradora, a través de la variant del Port de Pollença, a la Direcció Insular de Carreteres del Consell de Mallorca. A l’enllaç podeu llegir aquesta proposta que ja es va presentar per via d'urgència a l’anterior ple. No va poder ser debatuda i votada per que  primer s'havia de votar l'urgència per majoria, però l'equip de govern es va abstenir i no es varen poder debatre.

5. - Aprovació, si procedeix, de l'inici de l 'expedient per a la dedicació del nom de l'actual carrer de Formentor al Sr. Antoni Segui i Bennàssar

En aquest punt pensam que el procés per canviar els noms del carrer hauria de ser més participatiu i partir dels ciutadans. Una vegada obert l’expedients els ciutadans tenen 8 dies per presentar al·legacions.

6.- Proposta presentada pel grup municipal Alternativa EU-EV relativa al Pla Bàsic d'Accessibilitat i Supressi6 de Barreres Arquitectòniques . , ja comentada.

7.- Propostes/Mocions d'urgència

 PART DE CONTROL I SEGUIMENT

1.-Informació de Batlia

2. - Dació de compte dels acords de la Junta de Govern i les resolucions de la Batlia.

3.- Precs i preguntes. 

 

 

 

La´citat

Alternativa | 24 Octubre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Al ple del dijous es debatrà nostra proposta relativa a la separació de les actuacions pròpies de la gestió municipal de qualsevol manifestació de caire religiós i la retirada del crucifix de la sala de sessions de la Casa Consistorial. Pensàvem que un tema com aquest no feia falta porta-ho a debat i votació al ple. Fa mesos ja varen demanar a la resta de partits  la retirada del crucifix i al ple passat varem fer la petició com plec. Ja vàren dir que a la premsa l'encantaria el tema i sense haver enviat cap nota de premsa, simplement amb la convocatòria del ple ahir ja ens va entrevistar IB3 TV ( segurament sortirà avui ¡sobre les 13- 13:15)

La manca d’actuació de l’equip de govern ens ha obligat a portar aquest tem al ple, de totes maneres aquesta manca d’actuació i les dubtes sobre el tema tant de PP-UMP com d’UM-UNPI ens han demostrat que si que feia falta aquest debat a Pollença. A una societat cada vegada meyns creient i més multicultural, el millor que pot fer l’Ajuntament és adaptarse als nous temps i deixar l’església pels practicants.

A un estat aconfesional les institucions públiques no han de representar a cap religió en concret.L’àmbit o l’espai públic defineix allò que és comú. Les conviccions espirituals, religioses o no, pertanyen a l’àmbit privat, en el sentit que no són compartides per tothom per tant és la laïcitat la que afavoreix la convivència en el pla d’igualtat entre totes les possibles opcions espirituals de la ciutadania, sense oposar-se a cap i respectant-les totes

En quant a la primera petició de separar les actuacions pròpies de la gestió municipal de qualsevol manifestació de caire religiós, la tradició no pot obligar a la corporació municipal a assistir a uns actes dirigits  als fidels catòlics. A la darrera patrona vaig tenir que esperar a la resta de la corporació municipal a la sortida de la missa i encara una veïna em va dir que el meu deure era haver anat a missa, quan aquesta és un acte no dirigit a tothom sinó exclusivament als fidels. Crec que a un estat aconfessional el que hauria de ser normal és que  les autoritats municipals no acudissin, en tant que autoritats, als actes religiosos, sinó com a simples fidels.

Igualment no és lògica la presència d’un crucifix a la sala de sessions de la Casa Consistorial. La veritat que la primera vegada que em vaig fixar al crucifix de la sala de sessions de l’Ajuntament va ser quan em vaig casar, i em va resultar molt xocant que al  lloc de celebració dels matrimonis civils es trobes el símbol de l’església cristiana quan precisament jo havia triat un espai civil i no casar-me pels rituals de la citada església.

 Les administracions públiques, entre elles nostre Ajuntament, no s’han d’identificar-se amb cap creença religiosa, i  al consistori esta representada tota la ciutadania amb independència del seu color, sexe, orientació o religió.

Aquesta foto sembla d'altre época 


A continuació la proposta per ser votada.

 (Segueix)

Accessibilitat

Alternativa | 23 Octubre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Al ple del dijous presentam a votació nostre pla bàsic d'accessibilitat i supressió de barreres d'arquitectòniques que varen presentar fa un any quan no tenien representació (veure article), En aquell moment va haver bones paraules de Tomeu que com batle va recollir el pla però res més. Si que uns mesos després es va crear la plataforma per la supressió de les barreres arquitectòniques, a la reunió varen anar i intervenir  cinc dels sis alcaldables de Pollença (només faltava Biel) però fins ara poca ben poca cosa s'ha fet.

Aquest dies passats per exemple s'ha fet una acció puntual al carrer Roger de Flor, cantonada a Llebeig. Davant un garatge i una pas de vianants  s'ha rebaixat la voravia a petició d'una persona amb dificultats de mobilitat. 

Respecte al pla que varem presentar fa un any només hem afegit que la redacció del pla tingui en compte  la plataforma para que s'identifiquen les principals problemàtiques d'accessibilitat i supressió de barreres. 

 La proposta ha estat molt bé acceptada per l'equip de govern que s'ha compromés a fer un pla ambiciós ben dotat de pressupost.

Tornam a recordar que un dels drets més bàsics de totes les persones és el de poder desenvolupar-se plenament, malgrat les dificultats i impediments que tenguin. Quan parlam d'accessibilitat no parlam només de donar un servei específic a un grup reduït de persones amb mobilitat reduïda, discapacitats i majors, per a poder realitzar les tasques quotidianes o simplement gaudir d'un moment d'oci. En realitat és un problema que afecta a totes les persones, sense excepció, perquè tots tenim manca de mobilitat en un moment o altre de la nostra vida: - quan som infants perquè encara no sabem caminar - si tenim la desgràcia de patir un accident o una malaltia - o si perdem la capacitat de moure'ns quan som grans.
És el nostre deure cívic, perquè sense accessibilitat no hi ha vertadera qualitat de vida però també legal, ja que la llei autonòmica 3/1993 estableix que el 2008 s'haurien d'haver-se eliminat totes les barreres arquitectòniques en els espais d'ús públic. 

 Les obres del carrer Roger de Flor ( fotografia de JRV)

Per cert preparau la butxaca per que al proper ple l´équip de govern presentarà una bona pujada d'impostos. Si teniu qualsevol pregunta o plec feu ens ho arribar

La Constituciˇ Europea i la DemocrÓcia.

Alternativa | 22 Octubre, 2007 05:58 | facebook.com twitter.com

 

La Constitució Europea, aquell document que varem votar fa uns anys, aquella enganyifa que ens dugué mals de cap, taules rodones, aferrades de cartells, discursos, debats polítics, hores perdudes davant la premsa i televisió escoltant l’opinió dels experts, aquella constitució de la qual se’n va fer una edició de butxaca i que posteriorment varem anar a votar en referèndum; aquella mateixa Constitució ha estat descartada. Ja no hi és, l’han fet desaparèixer.

Ara els polítics de torn, els manipuladors que diuen governar-nos democràticament han refet el tractat i l’han aprovat ells tot sols. De res va servir el no de França i altres països com Holanda. Ara se l’hauran de menjar havent votat NO. I tot se deu a que els seus governants han fet uns lleugers canvis que no pensen consultar per si de cas els tornen a dir que no.

Tot plegat va ser un mal son pels governants que els europeus diguessin a alguns països que NO. Ara se n’estaran molt de convocar algun referèndum més. I és que aquesta és la democràcia que tenim.

A l’Estat Espanyol varem votar que si. Ara ens canvien de Constitució, ja no és la mateixa que varem ratifica. Però ningú s’ha preocupat de donar molta propaganda i d’explicar què han canviat i què no, segueixen dient que nosaltres ho hem aprovat. Tot plegat un altre engany més emparat en la paraula democràcia.

Jo lo que veig és falta de voluntat política i falta de transparència, però sobretot veig falta de democràcia.

I la pregunta és, i ara que? Que ens queda de democràtic? Podem confiar en que els nostres governants ens escoltin i facin el que nosaltres considerem correcte? O simplement faran el que dicti el mercat? És aquesta l’Europa que volem? O tal vegada tenen por que l’Europa que volem sigui més justa i solidària i menys governada pels diners?

Tot plegat és un engany, la constitució i la majoria d’organismes supranacionals europeus i mundials, institucions que només vetllen pels interessos del gran capital.

 Imatges extretes de Wikipedia

 

Edición publicada polo Goberno Español Resultados

Participación: 42,33 %

 • Si: 76,72%
 • Non: 17,25%
 • En branco: 6,03%

Abstención: 57,67%

Estado Membro Data Resultado: % votos a favor (% votantes)
España España 20 de febreiro do 2005 Sí: 76.7% (do 42.3%)
Francia 29 de maio do 2005 Non: 54.7% (do 69.3%)
Países Baixos 1 de xuño do 2005 Non: 61.6% (do 62.8%)
República Checa Cancelado Falta a ratificación do Parlamento
Luxemburgo 10 de xullo do 2005 Sí: 56.5% (do 87.77%)
República de Irlanda Posposto indefinidamente  
Dinamarca Posposto indefinidamente  
Polonia Posposto indefinidamente  
Portugal Posposto indefinidamente  
Reino Unido Posposto indefinidamente  

 

 (Segueix)

100 dies d'esquerres?

Alternativa | 21 Octubre, 2007 05:59 | facebook.com twitter.com

Veig amb estupor com passa el temps, més de 100 dies ja del nou govern "d’esquerres" a Pollença. Però no veig l’esquerra per enlloc. No hi ha símptomes de més transparència, de més democràcia, ni de més atenció al ciutadà. Exemples n’hi ha molts: segueixen sense contestar les instàncies, no mostren els acords i decisions a la web, no han obert cap procés o mecanisme de participació ciutadana a la presa de decisions...

També cal destacar amb la poca previsió que se fan les coses.

- Primer ens prometen una antena al Puig que ens permeti escoltar Radio Pollença a tot el municipi, i resulta que ni tenen permís dels propietaris del terreny, ni tenen pressupost, ni res. Promeses buides que s’han de rectificar.

- A la Cala estan 3 dies sense aigua i fins al tercer dia no se decideixen a dur camions d’aigua potable. No fa falta dir que no els varen haver de dur perquè el tercer dia es va solucionar el problema.

- Els contenidors del municipi estan bruts i la resposta de la responsable és que l’empresa només té una màquina que els renta per dins, i que per fora necessiten carcher. I la meva pregunta és, perquè no li donen de carcher?

- Duen 3500 firmes per protegir Cala Carbó i no hi ha cap regidor del govern que vagi a rebrer-los.

- Segueixen sense fer obrir els camins públics.

- Segueixen negant l’accés als Bens d’Interés Cultural(BIC) com son la Fortalesa i el castell del Rei.

- El patrimoni segueix completament abandonat.

- I no parlem del tema mediambiental, reguen la gespa artificial dels camps de futbol amb aigua potable al igual que la gespa de les rotondes, i després tenen la barra de fer declaracions dient que hem de moderar el consum.

- Els carrers i places segueixen ocupades per cadires i taules.

- El Moll està igualment abandonat.

- I no parlem de l’augment de sou, de les dedicacions exclusives...

- ...

 

Coses com aquestes en podríem citar moltes, però crec que ja en tenim prou per demostrar que el nou govern d’esquerres no en té més que el nom. Ni més transparència en la gestió municipal, ni més participació, ni coses ben festes. Més bé segueixen igual. Falta de previsió, precarietat en les decisions, soparets, immobilisme i falta d’idees. 

Senyors cal que ús poseu les piles ara que teniu cadira nova o renovada perquè quan dueu un temps asseguts i vos entri la peresa no se que fareu.

Podeu afegir coses a la llista o dir-nos les coses positives del nou govern perquè a nosaltres no se'ns ocorr cap. 

 

Un rumb cap a babor(dreta) amb les "arques" ben buides. 
 

 

Atac Fatxa?

Alternativa | 20 Octubre, 2007 16:32 | facebook.com twitter.com

Pensava que algú havia atact el foro de balearweb, però resulta que el que han atacat és el meu ordinador. M'han infectat la IP i cada vegada que intent pujar un missatge   a un blog de balearweb em trob amb 

Error

No està autoritzat a realitzar aquesta acció.


Fatxa

He pogut pujar comentaris a altres blogs de blogger per tant pens que ha estat un atac amb tota intenció . Esper trobar una solució, de moment no vereu comentaris meus. "Acojonante"

Imatge de http://hack-ping.blogspot.com/ 

Seguim renunciant?

Alternativa | 20 Octubre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

 Aqui teniu la darrera denúncia que hem fet com Coordinadora Diògenes

Els regidors d'Els Verds- Esquerra d'Artà i Son Servera(Guillem Caldentey i Conxi Penya, respectivament) i els regidors d'Esquerra Unida - Els verds de Capdepera i Pollença (Maria Orts i Virginia Urdangarín al primer municipi i i Pepe García al segon)

No sortim d'una i ens ficam en altra... En aquest cas denunciam  l'amenaça d'una nova renúncia en matèria de protecció ambiental, ara a la Península de Llevant, per part del Govern de les Illes, ja que la Conselleria de Medi Ambient vol impulsar un PORB de la Península de Llevant a imatge i semblança del proposat pel govern de PP en la línia de desprotecció del territori de la Península de Llevant iniciada pel Govern del PP
 

 - L'any 2001 la conselleria de Medi ambient del govern del Pacte de Progrés aprovava definitivament el pla d’ordenació de recursos naturals (PORN) de la Península de Llevant.

 - L'any 2003, el PP, amb el suport d’UM, aprovà una llei d’acompanyament als pressuposts que retallava dràsticament la superfície del Parcs Naturals de la Península de Llevant, amb la qual cosa es desprotegia més del 90% de la superfície protegida originalment pel Govern del Pacte de Progrés.

 - L'any 2005, el mateix Govern inicià els procediment de redacció d'un nou PORN de la zona. L'àmbit territorial del nou PORN no coincidia amb el de l'original, ni amb el del retallat Parc Natural de Llevant, encara que el discurs oficial era llavors que el que es volia era recuperar el Parc Natural en les seves dimensions originals però amb l'acord amb els propietaris. Aquesta “segona versió” del PORN de Llevant suposava una considerable retallada en la protecció territorial de la zona, excloent, per exemple, Sa Canova d'Artà i considerables extensions als quatre municipis de la comarca (Artà, Capdepera, tot Sant Llorenç i Son Servera).

 •             La Llei 5/2005, per a la conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO), estableix a l’article 8.4 que “l’acte d’inici del procediment caduca transcorreguts dos anys, comptadors des de la data de l’esmentat acte, sense que s’hagi aprovat definitivament el Pla d’ordenació dels recursos naturals”. Per aquest motiu, el nou PORN iniciat l'any 2005 caducava el passat mes de juny.
 •   El comunicat de premsa de la Conselleria de Medi Ambient del passat dia 17 d'octubre, referent a l'inici de la redacció d'un nou PORN de la península de Llevant (per tercera vegada), trasmet el missatge que la Conselleria de Medi Ambient augmenta la superfície protegida amb les finques de Son Jaumell i Ca'n Patilla -a Capdepera-; però oculta que el punt de partida és la proposta del PP del 2005, que deixava fora de l'àmbit del PORN tot Sant Llorenç, Sa Canova d'Àrtà, gran part de Son Servera i zones d'Artà. Des del moment d'aquella retallada en la protecció ambiental de la zona, s'han atorgat una gran quantitat de llicències a les zones anteriorment protegides (amb el PORN de 2001, del Pacte de Progrés). Només a la finca de Carrossa (Artà), s'han donat dotze llicències de xalets.
 •             Només amb la recuperació de l'àmbit territorial mínim del 2001 es pot garantir a la península de Llevant uns “espais naturals protegits amb coherència, homogeneïtat i continuïtat territorial”, tal i com diu desitjar el conseller Grimalt. El contrari,  és pura demagògia.
 •    Consideram vergonyós que aquest Govern (participat pel Bloc) tengui com a punt de partida propostes de protecció territorial pròpies dels anys de govern del pacte PP-UM a la hora de plantejar polítiques de protecció del territori, al temps que es renuncia als mínims de protecció del govern del Pacte de Progrés.
 •             L'actuació, al front de Medi Ambient, d'UM està en línia amb el seu anterior pacte de govern amb el PP al Govern Balear. No trobam  coherent la renúncia, tant del PSOE com del BLOC, als mínims de protecció del territori assolits en temps del Pacte de Progrés. Per això demanam a aquestes dues forces que, “al Consell de Govern que aprovi el nou PORN, es recuperin, al menys, les dimensions originals, del PORN de l'any 2001. De no ser així, haurem d'entendre que la renúncia a la protecció de Son Espases – La Real va ser només la primera de les renúncies als programes electorals pel quals es va demanar el suport a la ciutadania, i serà una passa més en la pèrdua de credibilitat d'aquestes forces polítiques que es declaren defensores del territori i del futur de les nostres illes.” 
 • La retallada del Parc Natural.                  
 •  
   
 • A continuació la nota del GOB en la mateixa línia que la nostra i la notícia de la Conselleria de Medi Ambient 
 (Segueix)

100 dies de govern a l'Ajuntament de Pollenša

Alternativa | 19 Octubre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

 La veritat que esperava més l’article del blog del PIP en xarxa sobre els 100 DIES DE GOVERN A L’AJUNTAMENT DE POLLENÇA. Així com als anteriors articles havia una opinió i un raonament, l’article dels cent dies es simplement descriptiu i general no s'han mullat gens. Per altra part també és normal que sigui d’aquesta manera ja que de moment el govern UM-UNPI-PSOE-PSM ha estat marcat per la continuïtat i l’atonia i poques coses noves es poden comentar. Tant PSOE com PSM haurien de reflexionar sobre el tema.

Si observam les prioritats del pacte de govern que cita el PIP el podem veure, en blau nostre comentari:

- Al’àrea de Serveis Socials pocs canvis, a l’hora de triar en general i molt especialment al Port de Pollença. Un petit avanç per cobrir la plaça de director/a de la Residencia de 3a. Edat s’ha triat un sistema que no és ni un concurs –oposició ni una elecció a dit.

- Reestructuració de l’organigrama de l’Ajuntament per a fer-lo més àgil per als ciutadans, cosa que contempla la reforma de l’edifici, la reforma del funcionament i la creació de procediments de gestió. Es va acceptar nostra proposta per millorar la informació i comunicació als ciutadans, però en un mes encara no han trobat temps per signar-la, esper que el facin avui.

- Rehabilitació de la urbanització de Gotmar, així com la peatonització de la primera línia del Port de Pollença. Res i Gotmar com podeu veure a la fotografia que ens ha enviat l’Associació de Veïns es converteix en una piscina improvisada cada vegada que plou. El dimecres l’Associació fa un sopar al que assistirem

- Millorar el sanejament i la xarxa d’aigua potable a la Cala Sant Vicenç. No només no s’ha fet res sinó que l’Ajuntament ha tingut una actitud passiva i  insuficient davant dels problemes de subministrament d’aquest estiu.

- Enfortir la disciplina urbanística amb l’acord de totes les forces polítiques amb representació municipal. Res s’han convocat tres reunions que a darrera hora s’han anul·lat.

- Construir un pavelló cobert al Moll i una sala multifuncional (Teatre/Auditori de Rafael Moneo) a Pollença. Res.

Bé el blog PiP en xarxa ofereix la possibilitat que avaleu aquest equip de govern de 0 a 10,

Per nostra part properament farem un article tant dels cent dies de govern com d’oposició.

Fotografia que ens va enviar l'Associació de Veïns de Gotmar, i no és de les darreres pluges, sinó d'un dia de pluja normal. 

De consultes, assemblees i disciplines.

Alternativa | 18 Octubre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Demà divendres Assemblea-sopar d' ALTERNATIVA, EU -EV a Can Ramón a les 21:00.  Oberta a tothom que vulgui venir, escoltar, opinar i sopar.

Parlarem de la feina feta aquest darrer mes; notes de premsa, blog, propostes, plecs, preguntes, finances, futura Urxella escrita...

També  parlarem de nostra adhesió a la mobilització de les entitats socials en defensa de Mallorca, contra la decisió del Govern de continuar el projecte del PP de construcció de l'hospital de referència de Mallorca a Son Espases, i en demanda de rectificació.

 Les entitats que fins ara han decidit sumar-se a la convocatòria són: ALTERNATIVA PER POLLENÇA, ATTAC, CGT, DRETS HUMANS, JOVENTUT COMUNISTA, OBRA CULTURAL BALEAR, PLATAFORMA CAMINS PÚBLICS I OBERTS, PLATAFORMA SALVEM CA'N TÀPERA, PLATAFORMA SALVEM LA REAL i UNIÓ OBRERA BALEAR. Hi ha altres entitats estan celebrant reunions en aquests dies per decidir sumar-se a la convocatòria.

A l'assemblea varen anar també representantes d'EU a les que no els va agradar nostra presència a la reunió . Finalment com podeu veure al llistat superior de moment EU no s'ha sumat a la convocatòria.

Al bloc de Miquel Àngel Llauger un anònim ido (per que no dona el seu nom?) fa el següent comentari:

 Alternativa per Pollença? Però si ALTERNATIVA és el partit mare com putes una agrupació no manté la disciplina de grup? Convé fer una reflexió davant la manca de suport dels sindicats, partits i organitzacions majoritàries

Ja l'he contestat:

Primer ALTERNATIVA no és un partit sinó una coalició d'EU més EV i independents.

Segon per parlar de disciplina ha d'haver informació i ordres, no ha ha hagut ni una cosa ni altra.

 Tercer si el 29 de setembre Miquel Angel, Grosske i Barceló es varen concentrar a la Plaça de Cort contra la construcció de l'hospital de Son Espases, i després han dit que ha estat una decisió exclusiva d'Antich, per què el que era bo el 29 de setembre és dolent ara.

 Quart: Els que tenen que reflexionar són els que han canviat la seva postura.

A més a més tractarem el de Son Espases i la necessitat de fer una consulta a EU sobre la sortida o no del govern.

 

Un altre tema interessant serà fer propostes i debatre en torn a la XV assemblea d' EU de Mallorca que es realitzara el 2 de febrer. Contarem amb la presència d'algun membre de l'executiva de Palma.
La documentació i les consegüents aportacions estan publicades a la següent direccions d’Internet:
http://interinsular.eu-balears.org/public/documentació/interinsular/eumallorca/

Podreu fer aportacions i comentaris directament al fòrum establert a la següent direcció:

News:assemblea_de_mallorca o http://interinsular.eu-balears.org/public/internet%20newsgroups/assemblea%20de%20mallorca/

 Aquests dies també haurem de votar el candidat-a a la presidència del govern, per primera vegada a EU hi haurà primàries un bon exercici democràtic.

Els candidats són Gaspar Llamazares i Marga Sanz i ja tenen el seu espai a internet per demanar el suport als afiliats.

Gaspar Llamazares ha obert la seva pròpia pàgina web 

Mentre que Marga Sanz ha obert el seu blog.

Si parlam només d'aquesta presència a internet resulta molt més interessant el blog de Marga Sanz amb més contingut polític, mentre que el de Gaspar Llamazares és més institucional. 

El PCE va reclamar que el vot fos presencial, en urna i amb DNI però les eleccions primàries es portaran a terme per vot per correu. Els militants votaran responent a una carta que la direcció ens enviarà dintre d'uns dies. L'escrutini es farà el 6 de novembre. 

Imatges tretes del blog i la pàgina dels candidats. 

 

Us recordam es decisions dins Alternativa EU-EV es prenen de manera participativa i assembleària, cercant el consens i d’acord amb el principi d’una persona/un vot. A Alternativa les persones que no són afiliats ni d’EU ni d’EV poden participar plenament en la presa de decisions i no són “convidats de pedra”. PARTICIPA JA si no t’interessa la política, als qui manegen els teus doblers si els hi interessa, ja és hora de deixar de tudar els doblers públics entre amics, propagandes, inauguracions i similars.

 

 (Segueix)

Recuperar la finalitat social (PA16)

Alternativa | 17 Octubre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Al ple del dia 24 de juliol es va adjudicar la concessió de l'explotació com bar del local situat a la plaça Joan Cerdà ( Port de Pollença). Varen votar en contra ja que tot el relacionat amb aquest edifici ha estat un despropòsit .Un edifici amb un  fort impacte visual i que es va realitzar amb gran lentitut  (veure article).

Ja varen denunciar que a l’adjudicació del local s’havia perdut la finalitat social o cultural de la qual s'havia parlat a la sessió plenària a la que es va aprovar la seva construcció  (2 de desembre de 2004). Recordam que en juliol es va adjudicar a l'oferta que simplement oferia més duros; 18.000 euros

Ara ens trobam que no tan sol ha perdut la seva finalitat social o cultural sinó també la pràctica. A pesar de que l’adjudicació és va realitzar al ple del 24 de juliol, l’adjudicatari va apurar els terminis i no va signar el contracte fins dia 6 de setembre, però des del 6 de setembre fins a dia d’avui l’adjudicatari no ha complit el seu contracte.

 

Segons el plec de clàusules del contracte l’adjudicatari hauria de mantenir els banys públics ( finalitat original de l’edifici)  operatius i oberts de 9 a 20:00. Igualment l’adjudicatari s’havia de fer càrrec del manteniment de l’edifici   i dels jardins de la plaça Segons el contracte signat el 6 de setembre tot això havia de fer l’adjudicatari fins 30 d’octubre, la realitat és que els banys segueixen tancats i els edificis i jardins abandonats i degradat

 

La única explicació que s’ens ha donat des de l’equip de govern és que l’adjudicatari està triant mobles? Com si no hagués tingut temps des de juliol i com si la finalitat d’aquest edifici fos ser un bar i no el manteniment dels banys públics i els jardins adjacents.

Per ser aquest un clar incompliment del contracte demanam a l’equip de govern que rescindeixi el contracte al concessionari i que recuperi la idea original d’aquest edifici donant el suport necessari econòmic i humà a PRODIS per que pugui gestionar la temporada que ve adequadament aquest local.

 

 (Segueix)

Canvis positius a Ports

Alternativa | 16 Octubre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Divendres 5 varen tenir una entrevista amb el vice-president de Ports  Manuel Patiño (UM)  (el president és el conseller de Medi Ambient).

Per començar hem de dir que l’actitud del nou responsable de Ports va ser molt diferent a la dels seus antecessors, ja que no hem tingut cap dificultat per concretar aquesta entrevista després d’un primer contacte a la Fira Marinera del Port de Pollença. Hem de recordar que des de febrer intentàvem tenir una entrevista com aquesta sense èxit. 

També hem de comentar dos mesures positives adoptades pel nou vice-president, la primera l’acomiadament d’en Guillem Coll Mito, que ja no fa feina a Ports i que va ser un dels màxims responsables des del seu càrrec d’assessor de Ports dels problemes que varen denunciar a la darrera legislatura al Port.

 La segona fer retirar al mateix Mito els cartells de publicitat del seu negoci Nàutica d’es Moll que havia col·locat a les baranes del varador sense permís i utilitzant el logotip de Ports. S’ha acabat el poder de Mito per manejar el Port al seu gust.

A la reunió que va durar més d’hora i mitjà varen informar i donar nostre punt de vista de tot el que havia passat al Port aquests darrers quatre anys; irregularitats a cessions i concessions, oposicions guardamolls, manca de serveis, preus, amarraments... Manuel Patiño es va mostrar com un persona propera i interessada pels problemes del Port

Resumint els compromisos del vice- president varen ser:

- Revisar la legalitat de tot el que es va fer respecte a cessió del varador, concessió de la Cantina i oposicions de guardamolls al Port.

- A partir d’ara tot el que es faci al Port es farà amb total transparència; publicació a la premsa local, suro en el Port i màxima informació.

- Es prevaldran els serveis sobre els negocis, especialment invertint en seguretat i medi ambient. Temes totalment abandonats a l’anterior legislatura. També es revisarà la política de preus del varador, amb una pujada de preus totalment injustificable

- Es vol resoldre aquesta legislatura el tema dels amarraments. En aquest punt Manuel Patiño es conscient de la dificultat del tema però té la voluntat de cercar solucions

La situació econòmica a l’empresa pública Ports és molt crítica i no permès fer miracles, ja que aquestes empreses públiques varen ser utilitzades pel PP per tapar la seva pèssima gestió econòmica. Però els primers passos,  les intencions i el tarannà del actual gestor de Ports ens han donat molt bona impressió per tant l’hem donat un vot de confiança per que comenci a fer feina en aquest canvis que facin un Port millor no per uns quants sinó per tothom.

Fotografia del Port (Port de Pollença) de la pàgina del  Ministeri de Medi Ambient 

 

 

No vÓrem lluitar per aix˛, no vÓrem celebrar el nou govern per aix˛.

Alternativa | 15 Octubre, 2007 05:50 | facebook.com twitter.com

Aquí teniu aquesta interessant carta de Lluís Enric Apesteguia Ripoll, de Deià, sortida al Diario de Mallorca. Valia la pena reproduïrla. I a continuació la l'explicació de l'assemblea que tingué lloc dimecres dia 10 sobre Son Espases i la Reunió per a la mobilització en defensa de Son Espases (16-10-07).

Son Espases i els votants

El punt 2 de l´article 2n de la Constitució Espanyola diu textualment "la sobirania nacional resideix en el poble espanyol, del qual emanen els poders de l´Estat". És a dir, la legitimitat de legislar, executar o judicar de les institucions públiques només existeix perquè entre tots la hi hem delegada; oblidar-ho és, sota el meu punt de vista, una de les causes de la crisi democràtica que s´evidencia en una major abstenció cada eleccions.
Fins ara s´ha estat discutint sobre la idoneïtat de construir un nou hospital a Son Espases o reformar completament el de Son Dureta. No vull -ni tenc coneixements abastaments- per dir quina és la millor solució, però sí per quina és l´única democràtica.
El nou Govern ha de saber que va ser elegit perquè una mica més de la meitat dels balears vàrem votar els partits que l´integren. Però aquest vot no era un xec en blanc, sinó la rúbrica a un contracte els punts del qual eren el programa electoral del partit elegit. Que el Bloc per Mallorca apostava (i aposta, per sort) per reformar Son Dureta està clar, però el PSIB-PSOE pareix que ha oblidat el que prometia (cit de la pàgina 45 del seu programa): "construir un nou hospital, en el solar de Son Dureta i dur a terme un pla d´obres per mantenir l´actual Hospital Son Dureta, mentre no es disposi de les noves instal·lacions".
Quan un polític promet una cosa per a què el votem després l´ha de complir, ja que som els que votam qui tenim la sobirania per decidir, no els partits; sovint molts fan com si ignorar-ho i intenten substituir la democràcia per una partitocràcia ben disfressadeta. Que ara el president Antich hagi decidit construir nou hospital a Son Espases és un insult als votants: és com si dir "home, vos ho vàreu creure perquè sou com nins petits, ara ens toca als que tenim seny decidir!". Ja basta de tractar-nos com a menors d´edat polítics! Per a les pròximes generals el senyors Zapatero i Rajoy ens poden prometre un milió d´euros a cada mallorquí, després basta que addueixin raons "pressupostàries" o "d´interès general" per a fer-se enrere; l´important és aconseguir el nostre vot, no representar-nos.
No vàrem lluitar per això, no vàrem celebrar el nou govern per això.

Lluís Enric Apesteguia Ripoll

A totes les entitats socials, sindicals i ciutadanes de Mallorca

Ahir dia 10 d'octubre, es varen reunir, al Casal d'Entitats Ciutadanes i convocats per la Plataforma per la Democràcia i la Globalització Social, representants de les següents entitats: ATTAC, CGT, EU, Federació d'AAVV de Palma, Plataforma Salvem la Real i STEI-i. Com ja s'havia anunciat en la convocatòria, el motiu era l'anàlisi de la greu situació creada per l'anunci del Govern de les Illes Balears de continuar el projecte de l'hospital de referència als terrenys de Son Espases.

La representant d'Esquerra Unida va explicar com es veuen les coses des del seu partit.

L'anàlisi de les entitats socials coincidí en que aquesta decisió ha estat la més fàcil (cedir davant els poders fàctics) i gravíssima per als interessos generals. En primer lloc, pel desastre mediambiental, cultural, ecològic i social que suposa donar-li continuïtat el projecte del PP sobre l'hospital. Es dóna com a segur, que una de les conseqüències directes de l'hospital a Son Espases serà la construcció del segon cinturó, per atendre la enorme demanda viària que hi haurà. També suposa un mal precedent que durà més dificultats objectives per aturar els altres projectes especulatius i agressius que hi ha en marxa (Ses Fontanelles, Port Adriano, Façana Marítima, etc.). A més, els assistents coincideixen en que aquesta decisió suposa un trencament en la confiança cap a un govern (amb tots els que hi formen part) triat justament per fer el contrari del que ara fan.

Davant d'aquesta situació, els representants de les entitats assistents coincideixen en la necessitat d'aixecar la veu de protesta ciutadana, en demanda de rectificació d'una decisió que perjudica als ciutadans i al futur de Mallorca, i veuen la conveniència de ajuntar forces per fer palesa la indignació per aquests fets. En aquest sentit, es fa una crida a la consciència ciutadana per a que, donada la importància dels moments que vivim, es faci un esforç unitari per defensar Mallorca i a les futures generacions davant, l'especulació i la destrucció.

És per això que s'acorda convocar a totes les entitats que puguin compartir aquesta necessitat, per a una reunió, el proper dimarts, dia 16 d'octubre, a les 20.00 hores, al Casal d'Entitats Ciutadanes de Palma (carrer Montenegro, 8), per a preparar una convocatòria de mobilització ciutadana, en protesta per la decisió del Govern sobre Son Espases, i en demanda de rectificació.

És el moment de recuperar l'esperit de maig del 68. Imatge del blog Taringa

La polÚmica del velo en las escuelas

Alternativa | 14 Octubre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

I un article més de Toñi, és un privilegi.

El reciente caso de la niña de Gerona, a la que la dirección de la escuela prohibió asistir a clase mientras lo hiciera con el hiyab, el velo característico de las mujeres árabes que deja libre la cara, porque el reglamento  de régimen interno de esa escuela en concreto prohíbe la asistencia a clase con cualquier muestra externa de religiosidad (entendiendo el velo como tal, cosa muy discutible), ha hecho que se abra en algunos medios de comunicación un debate que hasta ahora apenas había aparecido.

Aplicando la lógica más elemental, la Generalitat de Catalunya ha obligado a la escuela a readmitir a la niña (de la que, por cierto, en algunas televisiones se han podido ver imágenes; ¿dónde está el derecho de protección del menor?) afirmando que el derecho a la escolarización está por encima de cualquier otra norma.

En mi opinión, la actuación de la escuela ha sido muy desafortunada por un par de motivos. Sin conocer a fondo la cuestión, estoy segura de que en ese centro escolar no todas las muestras externas de religiosidad son tratadas de igual manera. Me gustaría saber si esa misma escuela ha obligado alguna vez a alguno de sus alumnos a quitarse una cruz o una medalla. Seguro que no lo han hecho, porque si así hubiera sido, la emisora de los obispos hubiera puesto el grito en el cielo –nunca mejor dicho- y el periódico de Pedrojota nos hubiera taladrado con titulares tendenciosos durante semanas. Todavía resuenan en mis oídos algunas de las cosas que se escupieron,          porque no se dijeron, después de que una escuela de Madrid considerara el curso pasado que no era conveniente montar un belén viviente en su fiesta de Navidad. La escuela no lo montó, pero algunos medios de comunicación vaya si lo hicieron.

Por otra parte, la actuación de la escuela me parece especialmente desafortunada porque puede abrir un conflicto donde no lo hay. En la mayoría de centros públicos de toda España se puede ver a niñas magrebíes entrando a recibir sus clases con el velo. Dejando de lado el hecho de que muchas mujeres árabes entienden el pañuelo como un síntoma de identidad y por ello lo llevan con orgullo, o lo usan simplemente siguiendo su propio concepto de decoro (de una forma no muy diferente a como nuestras abuelas llevaban un pañuelo o algunas de nosotras llevamos sujetador sin que ninguna figura masculina lo impusiera en el primer caso o lo imponga ahora en el segundo), intentaré contemplar el peor de los casos, a saber, que el padre imponga el hiyab a su hija. Si esa niña no recibe educación, con o sin velo, no tendrá ninguna posibilidad de ganarse la vida de forma digna y liberarse del yugo masculino. Y es más que probable que cuando esa niña tenga sus propias hijas deje que ellas tomen su propia decisión. Por ello me ha parecido incomprensible la decisión de la escuela, porque al final de lo que se trata no es de elegir que una niña vaya con o sin pañuelo a la escuela sino que vaya a la escuela con pañuelo o que no vaya.

En países como Francia se prohíbe cualquier símbolo religioso en el ámbito escolar. Hay quien afirma que es a ese modelo al que debemos aspirar. No me parece mal, aun cuando a mí me molesta mucho más ver las bragas o los calzoncillos de alguien que lleva la cinturilla de los pantalones por las rodillas –algo bastante habitual entre nuestros adolescentes- que tener a una alumna magrebí en clase con el pelo cubierto. Pero si se quiere ir por ese camino, se tiene que estar dispuesto a que desaparezca cualquier medalla o cruz del cuello de cualquier crío y, evidentemente, habría que pensar qué se hace en esas escuelas concertadas (¡ojo! sostenidas con dinero público) donde todavía imparten clase curas con alzacuellos y monjas con toca y hábito. ¿También en esos casos se va a prohibir cualquier signo religioso? Por mí, perfecto, porque puede ser el principio y el fin de la escuela privada mantenida con los impuestos de todos, pero entonces sí que se puede montar la marimorena.

 

 

 

Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

El desastre del metro de Palma

Alternativa | 13 Octubre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Un altre article de Toñi  ( gràcies des de mañolandia)

Els que hem viscut molts d’anys a Palma, i hem patit el seu transport públic, no podíem deixar de celebrar l’anunci que es faria, finalment, un metro a Palma. Per als que, a més a més, hem anat un bon grapat d’anys a la UIB fent servir el transport públic, en temps en els quals els autobusos tenien uns horaris ben particulars i tan irregulars que de tant en tant s’oblidaven de passar, i altres vegades passaven tan plens que ni tan sols s’aturaven, l’alegria va ser doble.

Quan es va anunciar el termini de construcció de la línia de metro entre la UIB i Palma vaig pensar que seria impossible que l’obra estigués finalitzada en la data promesa. He vist la construcció de la primera línia de metro de Bilbao, i la ciutat va ser com un formatge gruyère, amb places i carrers aixecats, durant anys. La meva sorpresa va ser majúscula quan es varen complir els terminis i el metro de Palma es va inaugurar, de forma gratuïta, naturalment just abans de les eleccions. I no només el metro, també es va estrenar poc temps abans l’anomenada estació intermodal, que resultà que s’omplia dels gasos dels autocars perquè s’havia fet tan malament que no s´havien contemplat les sortides de fums necessàries. Per ser xapucera, l’estació intermodal és tan xapucera que fins i tot el nom ho és (hauria de ser internodal, de “nodo”, nus de comunicació, però no podem demanar on no n’hi ha).

I amb això que comença a ploure. I quan comença a caure aigua del cel el metro de Palma s’inunda. I és llavors quan es descobreix fins a quin punt el metro es va inaugurar en unes condicions penoses. Si les informacions són correctes, només tres dies després de la solemne inauguració, el metro ja es va inundar, però hi va haver ordres perquè la notícia romangués en secret fins després de les eleccions.

La precipitació i la incompetència en aquests casos  no són més que exemples del menyspreu que el PP va demostrar cap al transport públic. Apart del metro, és obvi l’abandonament que va patir el tren, que s’havia intentar reforçar i ampliar amb el govern del Pacte de Progrés, això ja per no xerrar de les condicions de les línies de l’EMT de Palma. Està clar que per al PP l’objectiu era afavorir el transport privat, amb la construcció de carreteres i autovies, algunes tan contestades que, probablement en el cas d’Eivissa i les mobilitzacions d’una bona part de la seva població, varen fer que perdés les eleccions.

            El problema és el de sempre: el transport públic no és una prioritat per als governs de la dreta, que pensen que tots hauríem de tenir un cotxe i fer-lo servir.

            Per cert, si anam a la situació més local, el transport públic de Pollença tampoc no és per tirar coets. Tant de bo que ara, a la fi, es farà una estació de bus al poble, perquè és una vergonya veure la gent fent cua a ple sol o, com la setmana passada, banyant-se quan plou.

            I una darrera reflexió: si una família de tres membres (o tres amics, que pel cas tant dóna) s´ha de pagar el bus entre Pollença i Palma en un viatge d’anada i tornada, li surt més bé de preu llogar un cotxe, amb l’avantatge que, amb el cotxe llogat, un no depèn dels horaris del bus públic i es pot aprofitar el vehicle particular durant tot el dia. És evident que això no passa a cap país d’Europa, dels que ens han de servir com a model, ni tan sols a ciutats amb un transport públic envejable i com Bilbao, per xerrar d’un lloc que conec bé.

            Ara que a la fi tornam tenir un govern de progrés, i a més a totes les institucions més importants de les Illes, el que s’ha de demanar és una veritable inversió en transport públic, un metro que no sigui un riu, més línies de tren, i una forma –tramvia o no- ràpida i barata per arribar a l’aeroport.

 

 

 

 

 

Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb