URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El cervell dels votants

Alternativa | 07 Octubre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Per descansar una mica del tema de Son Espases(podeu continuar el debat als articles anteriors) , aquest diumenge hem triat aquest article de Toñi que igual també ens ajuda en el tema.

Confirmat científicament!: el cervell dels votants d’esquerres

no és igual que el dels votats de dretes 

Ara resulta que un estudi científic ha demostrat el que molts de nosaltres sospitaven fa temps: el cervell dels que voten a l’esquerra no funciona igual que el dels que voten a la dreta. Segons un estudi de la Universitat de Nova York presentat recentment en la revista científica Nature Neuroscience, el cervell funciona de forma distinta en persones de tendència política diferent. Com que l’estudi està fet als Estats Units es parla de liberals i conservadors, que jo simplificaré (i sé que aquesta és una simplificació perillosa) en votants d’esquerra i de dreta.

Resumit el que ha aparegut a qualque diari, aquells que es defineixen com a liberals demostren una major activitat neuronal (no faré acudits fàcils sobre la menor activitat neuronal del conservadors nord-americans, encara que recordar en Bush llegit un llibre a l’inrevés o equivocant-se al moment de lletrejar la paraula potato ho posen ben fàcil) a una zona del cervell que es diu còrtex cingulat anterior. Això implica que, per exemple, aquesta part del cervell s’activi en situacions en les quals s’imposa solucionar un conflicte. En canvi, els conservadors, amb un perfil més estructurat i fixat, es solen mostrar menys flexibles en les situacions que exigeixen canviar un hàbit, és a dir, que no tenen el que, fent servir un símil futbolístic, es diu cintura. I ara veig en Bush i el seus amics Ànsar i Blair afirmant que hi havia armes de destrucció massiva a l’Irak en contra de totes les evidències.

Això sí, en servei del que és políticament correcte, als responsables de l’estudi els ha faltat temps per dir que cap de les dues formes de pensar és millor que l’altra. Com és obvi, també han afegit que el vot no està determinat només per l’activitat neuronal, sinó que també influeixen molts d’altres factors, com els educacionals, culturals i ambientals.

Si extrapolam aquestes conclusions, tal vegada aquí podem trobar explicació per dos fenòmens que sempre m’han cridat l’atenció respecte als votants del PP. En primer lloc, aquesta estructuració mental segurament explica perquè els peperos voten sempre el seu partit hagi fet el que hagi fet.

Per altra banda, duent encara més enfora aquest estudi, tal vegada aquesta menor activitat neuronal és el que explica que pràcticament no hagi intel.lectuals de dretes. Llevant a l’inefable Fernando Sánchez Dragó, l’altra ment pensant que els peperos varen passejar durant molt de temps i amb el cor ple d’orgull als seus mítings va ser la vedette Norma Duval…

Però, en qualsevol cas, l’estudi no deixa de tenir la seva gràcia i, si bé no revolucionarà el món de la ciència, serà un bon candidat als premis Ig Nobel, el guardó que premia des de 1990 les investigacions científiques que no s’haurien d’haver fet (la Ig ve d’ignominiós). No m’estranyaria gens ni mica veure aquest estudi al costat d’altres premiats a anys anterior, com ara –i el que segueix és rigorosament cert- El comportament de les ostres durant el festeig en presència dels humans a les granges britàniques, Els pollastres prefereixen els humans guapos, que es va publicar a la prestigiosa revista Human Nature o el que es va servir de la llei de la desintegració exponencial per a predir quant dura l’espuma d’una cervesa. Ah, i last but not least, L’Ig Nobel de Fisiologia de l’any 2003 es va concedir a Philip Zimbardo, de la Universitat d’Stanford (EUA) pel seu estudi, publicat ni més ni manco que a Nature, Els polítics, personalitats excepcionalment ximples. A aquest especialment no se li ha de llevar mèrit: les coses obvies són, molt sovint, les més difícils de demostrar.

 Imatge i article sobre el tema

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb