URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Monarquia: referèndum, ja!

Alternativa | 12 Octubre, 2007 06:05 | facebook.com twitter.com

Aquí tenim un nou article de la nostra col·laboradora, ja habitual, Maria Antonia Valdivielso, Toñi.

Començ a estar molt cansada de sentir i llegir comentaris defensant la monarquia. Sembla que o monarquia o dictadura o anarquia. No he vist ni un sol article d’opinió seriós que es plantegi que potser ara és el moment que les coses comencin a canviar en aquest país. Afortunadament, crec que hi ha senyals que molta de gent –i no quatre gats com s’intenta fer veure des de la immensa majoria dels mitjans de comunicació- està cansada de mantenir els borbons a cos de rei, mai millor dit.

Ara mateix record les imatges d’en Felipe de Borbón i na Letizia Ortiz oferint la seva segona filla a la Mare de Déu d’Atotxa, fa un parell de setmanes. A quin país vivim si ens trobam que una persona que heretarà el Cap d’Estat com qui hereta una possessió, només pel fet d’haver nascut home a una família determinada, duu la seva filla a una imatge perquè aquesta li oferesqui llur protecció? No és de vergonya aliena i més propi de la superstició més rància? De veres això està passant al segle XXI?

Està clar que tot en la monarquia és anacrònic. El que no s’acaba d’entendre és que es tengui tanta de por de demanar, mitjançant un referèndum, què es el que la gent vol.

Els que estan a favor de l’aquesta institució pròpia de l’antic règim fan servir arguments, repetits per molta de gent com una espècie de mantra sense una reflexió prèvia,  com ara que el rei ha estat garant de la democràcia durant trenta anys i els falta temps per recordar el 23-F. Sense entrar en discutir la seva intervenció –hi ha historiadors molt seriosos que afirmen que només va fer la seva aparició en ser ben segur que el cop d’estat fracassaria- també vàrem heretar n’Adolfo Suárez i no ens hem hagut de menjar amb patates el seu fill torero.

Un altre argument al qual es sol recórrer és que un President de la República surt tan car com una monarquia. Partit de la base que no m’ho crec, perquè en el cas de la nostra monarquia acabam mantenint un munt d’adlàters -fills (com és multipliquen! Es nota que ells no tenen problemes per arribar a final de mes amb o sense els 2500 euros), nebots, gendres… i fins i tot famílies reals sense tro, com la grega-, es parteix d’una premissa errònia. Al president de la república l’hauríem votat democràticament. El rei ha estat triat digitalment per un tirà i el seu fill simplement per naixement. Es pot argumentar que vàrem votar la monarquia quan vàrem votar la Constitució. És així, tot venia al mateix pack, però igual que s’ha canviat per permetre que els estrangers votin a les eleccions municipals, s’hauria de poder votar per decidir quin tipus d’Estat volem.

Crec que, per primera vegada des de l’arribada de la democràcia a Espanya, hi ha un clima que demana que les coses comencin a canviar, ajudat, sense dubte, per ficades de pota com la famosa portada de El Jueves. S’ha de ser molt poc intel.ligent per retirar una revista a l’era d’Internet. Però és que tornam una altra vegada al mateix argument. Per què ells han de gaudir d’unes prebendes que els altres no tenen? Fa molts d’anys que som lectora de El Jueves, i puc assegurar que he vist portades molt més fortes, però és clar que quan es tracta d’Ana Obregón o una altra famosilla de tres al cuarto, el concepte d’honor canvia. Això per no xerrar del fet que el rei podria cometre un delicte i no seria jutjat. Exactament el mateix que passava al règim feudal i que tan estrany ens sembla avui en dia.

Posats a demanar, no estaria gens malament que, quan d’aquí vint anys s’estudiïn les causes per les quals es va abolir la monarquia a Espanya, s’analitzi que va ser a l’estiu de 2007, amb la portada de El Jueves i la crema de fotografies del rei a Catalunya, quan tot va començar.

I que no me fiquin en el mateix sac de l’emissora dels bisbes; des d’allà s’està demanant l’abdicació del rei (de qui diuen s’ha envoltat d’amics poc recomanables, molts dels quals han estat en mans de la justícia a qualque moment) a favor del seu fill. El que demanam els que no volem un règim absurd als temps que vivim és la desaparició de tota la institució monàrquica.

Ara més que mai, Salut i República !

 


 Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb