URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El desastre del metro de Palma

Alternativa | 13 Octubre, 2007 06:00 | facebook.com twitter.com

Un altre article de Toñi  ( gràcies des de mañolandia)

Els que hem viscut molts d’anys a Palma, i hem patit el seu transport públic, no podíem deixar de celebrar l’anunci que es faria, finalment, un metro a Palma. Per als que, a més a més, hem anat un bon grapat d’anys a la UIB fent servir el transport públic, en temps en els quals els autobusos tenien uns horaris ben particulars i tan irregulars que de tant en tant s’oblidaven de passar, i altres vegades passaven tan plens que ni tan sols s’aturaven, l’alegria va ser doble.

Quan es va anunciar el termini de construcció de la línia de metro entre la UIB i Palma vaig pensar que seria impossible que l’obra estigués finalitzada en la data promesa. He vist la construcció de la primera línia de metro de Bilbao, i la ciutat va ser com un formatge gruyère, amb places i carrers aixecats, durant anys. La meva sorpresa va ser majúscula quan es varen complir els terminis i el metro de Palma es va inaugurar, de forma gratuïta, naturalment just abans de les eleccions. I no només el metro, també es va estrenar poc temps abans l’anomenada estació intermodal, que resultà que s’omplia dels gasos dels autocars perquè s’havia fet tan malament que no s´havien contemplat les sortides de fums necessàries. Per ser xapucera, l’estació intermodal és tan xapucera que fins i tot el nom ho és (hauria de ser internodal, de “nodo”, nus de comunicació, però no podem demanar on no n’hi ha).

I amb això que comença a ploure. I quan comença a caure aigua del cel el metro de Palma s’inunda. I és llavors quan es descobreix fins a quin punt el metro es va inaugurar en unes condicions penoses. Si les informacions són correctes, només tres dies després de la solemne inauguració, el metro ja es va inundar, però hi va haver ordres perquè la notícia romangués en secret fins després de les eleccions.

La precipitació i la incompetència en aquests casos  no són més que exemples del menyspreu que el PP va demostrar cap al transport públic. Apart del metro, és obvi l’abandonament que va patir el tren, que s’havia intentar reforçar i ampliar amb el govern del Pacte de Progrés, això ja per no xerrar de les condicions de les línies de l’EMT de Palma. Està clar que per al PP l’objectiu era afavorir el transport privat, amb la construcció de carreteres i autovies, algunes tan contestades que, probablement en el cas d’Eivissa i les mobilitzacions d’una bona part de la seva població, varen fer que perdés les eleccions.

            El problema és el de sempre: el transport públic no és una prioritat per als governs de la dreta, que pensen que tots hauríem de tenir un cotxe i fer-lo servir.

            Per cert, si anam a la situació més local, el transport públic de Pollença tampoc no és per tirar coets. Tant de bo que ara, a la fi, es farà una estació de bus al poble, perquè és una vergonya veure la gent fent cua a ple sol o, com la setmana passada, banyant-se quan plou.

            I una darrera reflexió: si una família de tres membres (o tres amics, que pel cas tant dóna) s´ha de pagar el bus entre Pollença i Palma en un viatge d’anada i tornada, li surt més bé de preu llogar un cotxe, amb l’avantatge que, amb el cotxe llogat, un no depèn dels horaris del bus públic i es pot aprofitar el vehicle particular durant tot el dia. És evident que això no passa a cap país d’Europa, dels que ens han de servir com a model, ni tan sols a ciutats amb un transport públic envejable i com Bilbao, per xerrar d’un lloc que conec bé.

            Ara que a la fi tornam tenir un govern de progrés, i a més a totes les institucions més importants de les Illes, el que s’ha de demanar és una veritable inversió en transport públic, un metro que no sigui un riu, més línies de tren, i una forma –tramvia o no- ràpida i barata per arribar a l’aeroport.

 

 

 

 

 

Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb