URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

El calendari festiu

Alternativa | 01 Novembre, 2007 07:05 | facebook.com twitter.com

 

Fa ja uns quants dies Toñi va escriure aquest article molt apropiat per un dia com avui (demà continuaré amb el ple). Curiosament un argument contra nostra proposta laïca que ha unit de manera sorprenent a na Nora ( regidora del PP) i na Eva del PIP és per què si voliam separar l'estat de l'esglèsia feiam festes   en motiu de Nadal, Pasqua...? Ambes dues trobaran a aquest article arguments.

 

Curiosament també al ple vaig a utilitzar arguments que a aquest article utilitza na Toñi (quina bona sintonia); l'apropiació de l'esglèsia catòlica de les festes paganes i l'irracional que és nostre calendaria festiu que s'hauria de canviar per una altre més racional.  

 Respecte a la festa de Tots els Sants coincideix amb la celebració pagana de Samhain el 31 d'octubre , ara cridat Halloween (nom que prové de la frase "All hallow's Eve" o "Vespra de Tots els Sants" entre els anglosaxons), que marcava el final de l'any cèltic. En aquesta data se celebrava entre els antics, l'obertura dimensional entre el món tangible i el món de les tenebres.I que no té a veure amb la festa cristiana de Tots els Sants.

 El calendari festiu

A propòsit de Les Verges, que s’ha celebrat ara fa poc, m’agradaria fer dues reflexions sobre el nostre calendari festiu.

No seré jo qui defensi una festa com la de les verges, que celebra i premia la virginitat de les dones (clar, només de les dones, faltaria més), però el que sí que és cert és que any darrera any veim com la seva repercussió i les tradicions que hi duia minven  i, en canvi, es comencen a celebrar altres festes copiades dels Estats Units. M’estic referint concretament a Halloween. Aquí tota la vida s’havia celebrat Tots Sants, però el que es ara celebra és una festa de disfresses dia 31 d’octubre; un altre pic, aquí, tota la vida, les fresses s’havien celebrat just abans de la Quaresma. És evident que jo no defensaré festes religioses, però el que sí vull posar de manifest  és que la globalització que vivim (i que, en la meva opinió no és més que una ianquinització en tots el ordres de la vida) ens duu a importar celebracions que ens són totalment alienes. Es tracta d’una invasió, gens subtil, que va començar fa un parell de dècades amb cursilades de finalitat únicament comercial del caire del dia dels enamorats. Aquesta ianquinització està arribant a un punt que hi ha instituts públics de Palma que fan cerimònia i ball de graduació, així com ho dic, i la nostra UIB també es fa una cerimònia de lliurament de diplomes de broma, perquè evidentment, no queda glamurós donar els resguards que s’han de fer servir durant anys; a això també li diuen cerimònia de graduació.

Fa devers deu anys vaig veure a Madrid nins disfressats que dia 31 d’octubre anaven per les cases demanat caramels amb l’amenaça de “truco o susto” (o una cosa similar, perdonau si no vaig posar-hi massa atenció) i vaig pensar que els madrilenys, quan es posaven a ser-ho, eren més pijos que ningú. Vaig pensar que, afortunadament, a Mallorca això no arribaria amb facilitat. Dissortadament, des de llavors he vist com la celebració es traslladava a Pollença, i ara és estrany l’adolescent que no viu una festa de Halloween, bé sigui com a convidat bé organitzant-la.

Ara que, ben pensant, estam vivint una repetició d’un procés que va començar fa vint segles, quan la església catòlica va col.locar les seves festivitats damunt les festes paganes, reconvertint-les. Ara la nova religió, la globalització, ens fa celebrar el que els ianquis celebren. Un dia d’aquest em veig assistint a dies d’acció de gràcies i dia 4 de juliol qualcú em convidarà a una torrada (perdó, barbacue).

La segona reflexió està relacionada amb el calendari festiu que es viu a Espanya i que no pot ser més absurd. Per començar, a un estat suposadament laic totes les festes, llevat de dia 12 d’octubre, 31 de desembre i 6 de desembre (a Balears a més hem d’afegir dia 1 de març), són de caire cristià. I, per continuar, estan tan malament col.locades al calendari, que s’acaben creant uns ponts –que de vegades són aqüeductes- que paralitzen l’activitat del país. Tenim mesos, com a desembre, plens de dies festius mentre que hi ha trimestres sense un dia per respirar una mica. No seria molt millor intentar una racionalització del calendari festiu que, per exemple, distribuís les festes uniformement? A mi particularment m’agrada molt el model anglès, basat en el que allà es diuen bank holidays i que no són més que festes traslladades sempre a un divendres o un dilluns, cada sis setmanes.

Ai, però ara me n’adonc que si es fes això al peu de la lletra, ni Sant Antoni ni la Patrona de Pollença serien festius… I llavors sí que tendríem un problema!


Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

 

Un golf més no val una orquídia de prat

Alternativa | 01 Novembre, 2007 00:16 | facebook.com twitter.com

El GOB ha habilitat un espai a internet, a l’adreça http://www.gobmallorca.com/sonbosc, des del qual amb un simple “clic” s’envia un missatge a Francesc Antich, president del Govern, i a Miquel Àngel Grimalt, Conseller de Medi Ambient, reclamant la protecció de Son Bosc.
 
 
 
Títol dedicat a a 
 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb