URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La sentència de l’11-M

Alternativa | 17 Novembre, 2007 07:00 | facebook.com twitter.com

L'excel·lent article setmanal de na Toñi. 

La geniada del rei a la cimera hispanoamericana de Xile ha eclipsat notícies que, en altres circumstàncies haguessin omplert diaris, tertúlies i pàgines d’opinió durant setmanes, com la sentència de l’11-M. El que resulta xocant és que, tant a una qüestió com a l’altra, l’ex president Aznar continua ocupant un lloc que ja no li correspon. La seva ombra és tan allargada com la del xiprer i, sovint, tan tètrica com la d’aquest arbre, tan present als cementiris.

La immensa majoria del diaris internacionals han subratllat la lliçó que el sistema judicial espanyol ha donat al món: s’ha celebrat un judici amb totes les garanties per als acusats i, evidentment, no s´ha hagut de recórrer a salvatjades com Guantánamo per lluitar contra el terrorisme islàmic. Als diaris anglesos s’ha observat, no sense certa enveja, el desenvolupament de tot el procés i la sentència resultant.

Aquí, és evident que a molta de gent no li ha agradat. En primer lloc, a les víctimes, a les quals el jutge els va haver d’explicar per què personatges com El Egipci no havien estat comdemnats. En segon lloc, a qui més ha disgustat la sentència ha estat a bona part del Partit Popular i als que varen inventar, fomentar i escampar l’anomenada teoria de la conspiració, aquella que, en contra de totes les proves i evidències, sostenia que ETA tenia qualque cosa que veure amb l’atemptat de Madrid.

No seré jo qui defensi ETA. Al contrari, com a basca que som he viscut el terrorisme molt directament i el mal que ha fet ETA al País Basc és indescriptible. Però el que sí està clar és que quan un grup terrorista perpetra un atemptat ho fa cercant el màxim de difusió possible. Per això, tot d’una es produeixen reconeixements en forma de comunicacions públiques i, també per això, de vegades s’han sentit opinions en el sentit que és millor no donar cap publicitat als atacs terroristes perquè és precisament aquesta difusió el que es cerca. Llevant l’oxigen s’apagaria el foc, és el que certes veus sostenen. No té ni cap ni peus que ETA no reconegui un atemptat que l’hagués dut a totes les portades del món. Per altra banda, no hi ha dos grups terroristes que estiguin més enfora que ETA i Al-qaeda o altres grups fonamentalistes islàmics.

Però en contra del sentit comú més obvi, l’emissora dels bisbes, el diari de Pedrojota i bona part del PP continuen dient que ETA va ser l’autora intel.lectual de l’11-M. I dic dient, i no pensant, perquè jo estic convençuda que ni ells mateixos s’ho creuen. Em fa la impressió que s´han ficat a un jardí del qual no saben com sortir-ne. N’Aznar, fa ben poc, va insistir que els autors intel.lectuals de la matança no eren “en desiertos remotos ni en montañas lejanas”. Amb això no es va equivocar; efectivament, els responsables (que no “autors intel.lectuals”, terme que s’han inventat els conspiradors teòrics i que no recull el nostre codi penal) no són a cap desert ni a cap muntanya: són a la presó o morts, després d’immolar-se al pis de Leganés.

I així i tot es continua insistit: que si la motxilla, que si una tarja del Grupo Mondragón (que va resulta ser un cassete de La Orquesta Mondagrón: si no fes plorera faria riure), que si l’explosiu… I es continua donant voltes i més voltes supòs que per no reconèixer que es varen equivocar.

El pitjor de tot és que aquesta equivocació no ha estat innocent. Al contrari, ha estat ben dirigida, encaminada sobretot a justificar la derrota electoral del 14-M. Per a molts dirigents del PP, ells no varen perdre les eleccions, perquè es va produir una espècie de cop d’estat per desallotjar-los del poder que, legítimament, els correspondria (i aquesta és una altra qüestió interessant, per què la dreta espanyola pensa que ells són els que naturalment han de governar sempre, i si no és així és perquè s’ha produït qualque anomalia). El que està molt clar és que molta de gent va anar a votar el 14-M amb ràbia i el que no es va perdonar al PP va ser la mentida. És més que probable que, sense l’engany, en Rajoy ara fos president del govern: en situacions de crisi com la que es va viure aquí, la sociologia ens diu –i els resultats a altres països ho demostren- que els electors no volen canvis traumàtics, i voten conservador, en el sentit de no canviar el signe del govern. Aquí la gent va anar a votar en contra de la mentida, i jo record molt bé la sensació agredolça de la manifestació posterior a l’atemptat, quan els que ens manifestaven ho fèiem per solidaritat amb les víctimes i, alhora, ens sentíem manipulats pel lema de la convocatòria i per l’actitud d’un govern que ens demanava sortir al carrer mentre ens deia una falsedat darrera altra.

Ara, tres anys i mig després, encara em deman com els Acebes i companyia varen poder ser tan torpes. De veritat pensaven que, a l’era d’Internet, podien amagar a tot el poble espanyol que l’atemptat més salvatge de tota la història d’Espanya havia estat obra d’un grup islamista? Pretenien que no es sabés fins després de les eleccions i després haguessin contat el que sabien? No ho sabrem mai però, per favor, que es deixin de teories absurdes, que reconeguin que s’han equivocat i que passin pàgina. Per favor.

 Imatge de la reomenable  pàgina http://www.juicioaaznar.net/

 

 

 

Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb