URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Quo Vadis Esquerra?

Alternativa | 23 Novembre, 2007 07:00 | facebook.com twitter.com

 Dimecres el DdB publicava un article de Joan Lladó, president d'Esquerra a les Illes Balears, amb el títol " De reformar l'Estat a construir la Nació " al mateix es resumien els arguments que han tingut el suport del 95% de l'Assemblea d'Esquerra per votar a favor d'una coalició nacional.

 
Esquerra s'uneix d'aquesta manera a una idea expressada per Entesa i també per un sector d'UM. Tot aquest moviment també es reflexa en un blog Unitat Nacional (per cert que aquet nom també el te un partit d'extrema dreta nacionalista espanyol).

Tot aquest moviment té com primer objectiu treure a Esquerra Unida - el Verds  d'una possible futura candidatura al Congrés, el que per nosaltres significaria terminar amb el BLOC actual.

La lectura d'aquest article deixa a la llum contradiccions, oblits i una feblesa d'arguments total .

Joan part de l'argument de que les Illes Balears segueixen patint un model de finançament injust i amb competències mal transferides o inexistents. Segon ell això demostra la inviabilitat d'una Espanya federal i plurinacional. Estic totalment d'acord en el tema de la finananciació insuficient i manca d'importants competències però no en la identificació sense argumentació entre l'actual Espanya autonòmica amb el model que defensa IU de govern federal al que encara no hem arribat. Pens que és més que complicat poder arribar a la independència (objectiu d'Esquerra) sense passar abans per un model federal i la història d'altres països així el demostra.

La causa d'aquest fracàs és segons Joan que els partits d'obediència estatal han fet pinya per no moure ni una peça de l'estructura centralista de l'Estat i els partits sobiranistes segueixen fent camí per separat. A partir d'aquesta idea Joan demana la unió dels que ell considera partits sobiranistes (que, amb diferents intensitats, reclamen més autogovern per a la nostra nació); Entesa per Mallorca, Entesa Nacionalista i Ecologista d'Eivissa, Partit Socialista de Menorca, Partit Socialista de Mallorca, Unió Mallorquina i Esquerra Republicana.

Joan parla de les experiències exitoses com Coalición Canaria, el BNG o Nafarroa Bai i diu que a les Illes Balears, les diferències ideològiques dels que representam les diferents opcions que reclamen més autogovern i que no tenen seu a Madrid són escasses i que si no fos així, no participaríem del mateix pacte progressista que ens uneix en el Consell de Mallorca i en el Govern de les Illes Balears.

Pens que Joan i els militants d'Esquerra obliden unes quantes coses.

1.- Que Unió Mallorquina va defensar juntament amb PP i PSOE aquesta reforma insuficient de l'estatut, fonament de la seva argumentació, mentre que EU-EV juntament amb PSM i Esquerra varen defensar més competències i més dotades. O sigui la divisió que fa ell entre soberanistes en que es fonamenta en noms, tenir seus a Madrid o en continguts? L'autogovern que reclama EU_EV és superior al que reclamen UM o Entesa sense dubtes.

2.- Joan inclou a EU en els partits d'obediència estatal, quan EU té una estructura federal i cada federació té un grau d'autonomia molt alta com demostra nostra pràctica política; govern a Euskadi amb PNB i EA, a Catalunya amb PSC la pròpia ERC, formació del Bloc a Mallorca... Sempre hem tingut total llibertat per fer pactes i a nostre programa està el dret a a l'autodeterminació i el federalisme.

3.- Parla d'experiències exitoses però que són prou diferents entre elles, la veritat que la única que realment podia ser similar al que proposa Esquerra és Coalició Canaria que actualment governen amb el PP.

Un partit de "centre-liberal" de la mida d' UM no existeix a un projecte com el del BNG format en un 90% per partits com: Esquerda Nacionalista, Colectivo Socialista, Unió do Povo Galego (marxistes), Unidade Galega (esquerra).

Nafarroa Bai organització política formada per Aralar, Eusko Alkartasuna, EAJ-PNV i Batzarre, es fonamenta en una idea de Navarra vasca, igual que Esquerra es fonamenta en una idea d'una Mallorca catalana. Però mai he escoltat a UM defensar uns paíssos catalans o una Mallorca catalana políticament parlant ( si culturalment). En nostre cas UM es trobaria més a prop d'Unió del Poble Navarro que del que significa Nafarroa Bai.

Si que és bo l'exemple de Coalició Canaria, però clar si se segueix el model de Coalició Canaria qui comanaria serien UM i Entesa ja que l'ideari de CC és de centre i liberal el que li permeteix governar amb el PP  Si és això el que vol Esquerra, endavant Coalició Canària no ha destacat precisament ni per la seva política social ni per protegir el medi ambient i a l'igual que el PP té un bon nombre de càrrecs imputats per casos de corrupció urbanística.

4.- Joan considera  que les diferències ideològiquesentre Esquerra i UM no són importants (deu n'hi do), ja que governen plegats al Consell de Mallorca i en el Govern de les Illes Balears. Clar que oblida que UM mai ha volgut negociar res amb els partits del BLOC, que per culpa d'UM aquest govern està lastrat  Evidentment tampoc li convé recordar que també governa amb PSOE i IU tant aquí com a Catalunya, que es va presentar amb els verds a Artà i Son Servera...

Al ple del dijous present una moció  d'Esquerra referent a la base, no sé si he de telefonar a Madrid per veure si la puc presentar o no?

 Quo Vadis? si pensau que us uneixen més coses amb UM que amb EU o EV

 


 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb