URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Rèplica a la Conferència Episcopal (2)

Alternativa | 02 Febrer, 2008 07:07 | facebook.com twitter.com

7. No és just tractar de reconstruir artificialment el nacionalcatolicisme de malaurada memòria, on l’Esglesia Catòlica va tindre amb la seva actuació a l’alçament militar del 36 i durant el franquisme molta responsabilitat col•laborant en un genocidi i sent part activa, sense haver demanat disculpes ni reconèixer errors. En aquest sentit sembla que apunten, entre altres coses, les dificultats creixents per desenvolupar un sistema educatiu públic, laic, democràtic i de qualitat. I això no és compatible amb la imposició de l’ensenyament de la religió que propugna la jerarquia de l’Església catòlica, la seva influència en la configuració i gestió del sistema educatiu amb criteris discriminatoris per raó de sexe, nivell socioeconòmic..., el seu monopoli de la transmissió de valors de convivència i qualsevol altre.

La tendència a la censura del lliure pensament, de l’expressió artística o científica... en definitiva, de la cultura és una constant que perdura al llarg dels segles en la història de l’Església catòlica. No és estrany trobar-nos als nostres dies amb prohibicions o coaccions de les administracions públiques instigades des de la jerarquia religiosa sobre obres de teatre, festivals musicals, exposicions...

la religió catòlica en els currículums de l'escola pública (...) lesiona el dret dels pares - i de l'escola en col·laboració amb ells - a formar als seus fills d'acord amb les seves conviccions ... morals. És necessari promoure un gran pacte d'Estat sobre la base de la llibertat d'ensenyament laic i l'educació de qualitat per a tots.

8. El terrorisme és una pràctica intrínsecament perversa, del tot incompatible amb una visió moral de la vida justa i raonable. No només vulnera greument el dret a la vida i a la llibertat, sinó que és mostra de la més dura intolerància i totalitarisme . En nombroses ocasions els terrorisme ha estat unit a la religió; casos dels atacs dels catòlics a les clíniques avortistes, a catòlics i protestants d'Irlanda  del Nord, els fonamentalistes musulmans, el terrorisme d’estat jueu,  l'assassinat de la primera ministra Indira Gandhi ,   i dels budistes japonesos vinculats amb l'atac  amb gas nerviós en el metre de Tòquio. La imatge religiosa de confrontació i guerra còsmica entre el bé el mal tendeixen  a vincular-se amb «batalles polítiques», arribant-se a l'extrem de la “satanizació “de l'enemic, procés  que brinda legitimitat simbòlica al terrorisme.


9. Cal evitar els riscos de manipulació de la veritat històrica i de l'opinió pública en favor de pretensions particularistes o reivindicacions ideològiques com els acords acords signats entre l’Església i l’Estat el 3 de gener de 1979. Aquests acords generen desigualtat de l’Església catòlica amb les altres confessions religioses, condicionen la llibertat de les dues institucions signatàries i difícilment alguns aspectes d’aquests acords passaria la prova de llur constitucionalitat. En propugnem, doncs, llur denúncia i derogació.


10. En aquest moment de la societat espanyola, algunes situacions concretes han de ser tingudes molt particularment en compte. Ens sembla que els immigrants necessiten especialment atenció i ajuda. I, al costat dels immigrants, els quals no tenen treball, els quals estan sols, les joves que poden caure en les xarxes de la prostitució, les dones humiliades i amenaçades per la violència domèstica, els nens, objecte d'explotacions i d'abusos, i qui no tenen casa ni família on acollir-se. EL sistema neoliberal es desenvolupa i s’estén a costa de crear exclusió i marginalitat en persones, pobles i regions. Reivindiquem l’opció moral i ètica a favor dels desfavorits i denunciem el suport legitimador al sistema neoliberal que practiquen les confessions religioses. Denunciem la connivència que any rere any exhibeixen les autoritats catòliques amb els representants del poder polític econòmic i militar, L’esglèsia catòlica és distingeix per la seva Ostentació i manca de transparència financera. Cal no oblidar que a  la darrera visita del Papa a València a uns centenars de metres de distància d’on es va bastir un cadafal que va costar més de 130 milions de pessetes, malviuen immigrants sota el pont perquè l’administració valenciana no disposa de cap alberg. En l'ordre internacional, és necessari atendre a la justa col·laboració al desenvolupament integral dels pobles. Cal evitar estats com el Vaticà teocràtic, minúscul, artificial i anacrònic que no ha signat la Declaració Universal dels Drets Humans. Advoquem, doncs, per la supressió i no reconeixement d’aquest estat


Que la raó il·lumini i enforteixi a tots per a actuar en consciència i conforme a les exigències de la convivència en justícia i llibertat. En definitiva, la diferència fonamental entre el model social que defensa el Vaticà i el nostre és que nosaltres respectem la diversitat ideològica i la seva traducció en lleis i normes de convivència que sempre busquen donar llibertat i responsabilitat perquè siguin les persones les que puguin decidir; per contra, el discurs oficial de l’Esglèsia catòlica i moltes religions tracten d’imposar la seva proposta ideològica particular, mitjançant les lleis i normes de convivència, al conjunt de la ciutadania, tant si comparteixen la seva moral com si no. Volem denunciar el tarannà excloent i exclusiu que caracteritza el discurs religiós.

Per aquestes raons convidem a la societat, a la ciutadania, a expressar la seva posició crítica, de manera activa i lliure. Per responsabilitat, per dignitat cal votar a la única opció clarament laíca; Esquerra Unida – Els Verds.

Imatge de sin dioses. org 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb