URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Els debats televisius

Alternativa | 22 Febrer, 2008 07:00 | facebook.com twitter.com

 Avui a IB3;EL DEBAT A QUATRE.

A partir de les 21.45 hores, el canal autonòmic balear emetrà el debat electoral a quatre entre els candidats polítics al Congrés. Antoni Garcies, PSOE; Maria Salom, PP; Marisol Ramirez, EU-Els Verds, i Pere Sampol, Unitat per les Illes, es batran en debat i per primera vegada a través d'IB3.

L'encarregat de moderar aquest debat serà el periodista de Diario de Mallorca, Mateu Ferrer, i es realitzarà en directe des del Parlament de les Illes Balears.  

L'article setmanal de na Toñi, per gaudir.

            Molt s’ha xerrat darrerament dels debats que, als pròxims dies, mantendran el president del govern i el cap de l’oposició. Ja fa quaranta anys que els americans s’adonaren de la importància que, per a bona part de l’electoral, tenien els debats televisius entre els candidats a La Casa Blanca. Només fa falta recordar aquell duel entre Kennedy i un Nixon que, amb una corbata desencertada i una ombra de la barba que li havia crescut des que s’havia afaitat al matí, donava una imatge de deixadesa que el seu contrincant va aprofitar per mirar la càmara i demanar al públic: “Vostè li compraria un cotxe usat a aquest home?”. L’electoral americà va donar la resposta, i en Kennedy va guanyar unes eleccions que abans no tenia gens clares.

Quan n’Aznar va ser president del govern, es va negar a fer un debat amb el candidat del PSOE: qui governa té molt més que perdre a un cara a cara televisiu que l’aspirant, perquè el poder desgasta i és molt fàcil trobar punts qüestionables a qualsevol tasca de govern, mentre que prometre és gratis.

            Els darrers debats televisius entre els dos candidats amb més possibilitats a l’hora de formar govern són els que enfrontaren Felipe González i Aznar l’any 1993. Tots recordam aquell primer, on un González sobrat va rebre una cura d’humilitat a mans d’un aspirat que sabia el que es jugava (el PP sempre s’ha mirat molt al mirall de la política nord-americana) i que s’havia preparat l’espectacle televisiu com una eina decisiva per convèncer els indecisos. Al segon, el sevillà va demostrar que havia assimilat la lliçó i, com un alumne aplicat, va fer tots els deures, i va guanyar.

            Aquells darrers debats ja varen suposar una tasca d’enginyeria televisiva i es va discutir des del color del fons fins l’alçada de les cadires. Però, comparant-los amb el que ha costat arribar a un acord ara, aquelles exigències de fa quinze anys avui semblen un joc de nins. Les dades que s’anaven filtrant no podien ser més sorprenents. És clar que els moderadors poden decantar molt la balança, però és que s’han arribat a tractar qüestions absurdes: el color del fons ha estat un assumpte molt delicat, perquè les tonalitats vermelloses podien inclinar subliminalment cap al PSOE i les blaves cap al PP; s’ha sortejat qui entrarà primer a l’estudi i, clar, qui tancarà cada debat; s’ha posat en dubte la profesionalitat de càmeres i realitzadors, i qualcú ha estat vedat per un dels partits després d’unes investigacions quasi inquisitorials; però és que fins i tot s’ha requerit un servei de cronometratge digital, com als partits de bàsquet, perquè cap dels dos interlocutors tengui ni mig segon més que l’altre.

            Una, que és molt ingènua per segons què, es demana si de veres és tan important el color de la camisa o la mida de les mànigues de l’americana d’una persona que es postula com a president del govern. Hi ha votants que canvien el seu vot o van a votar quan no feien comptes fer-ho en funció d’aquest tipus de detalls insignificants? Les empreses de sondeigs, l’experiència i la sociologia diuen que sí. Per la fiabilitat de les primeres no posaria la ma al foc, però tenc la impressió que això pot arribar a passar aquí ben prest, si no està passant ja.

            La bona notícia és que tots aquests entrebancs no han impedit que es celebrin els debats. Dissortadament, una notícia dolenta és que, amb tanta planificació i amb tanta exigència rígida, ja ens podem fer una idea del que veurem: un debat absolutament encorsetat, on en Zapatero i en Rajoy duran les seves intervencions escrites per l’aparell dels seus partits i apreses de memòria, i les vomitaran com si fossin lloros, sense escoltar ni respondre l’altre.

            L’altra mala notícia, més important que l’anterior, és que aquests debats estiran completament coixos, perquè a les eleccions del 9 de març no només es presenten dos candidats. Donar aquesta publicitat gratuïta i absolutament extraordinària a dos partits polítics que tenen una maquinària electoral brutal i uns mitjans econòmics molt superiors a les altres formacions polítiques és injust i fa encara més difícil aconseguir el vot als partits més petits. Tal vegada des del punt de vista televisiu un debat amb cinc o sis candidats no sigui tan atractiu com un cara a cara entre Zapatero i Rajoy, però si se respectàs la igualtat d’oportunitats, i no es cercàs només l’espectacle televisiu, això és el que tots hauríem de gaudir dia 25 de febrer i dia 3 de març.

 

Sobre el debat a quatre a les Balears podeu llegir un article al blog de Marisol, un fragment,

"Estoy indignada, por la falta de democracia, de criterio periodistico y por la manipulacion partidista que se hace de una herramienta - el debate televisado- que  se pone una vez mas al servicio de los intereses politicos mas zafios en contra de los intereses ciudadanos que si se merecen un debate real con candidatos/as valientes que se atrevan a mirarse a los ojos para defender sus posturas mas allá de las divergencias politicas.

Esta democracia es un fraude.Tenemos que cambiarla."

Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees i tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb