URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Consens i austeritat (ple)

Alternativa | 29 Febrer, 2008 19:16 | facebook.com twitter.com

Un resum del debat de l'aprovació  de l'expedient de reconeixement extrajudicial de crèdits, que es va fer amb els vots a favor de l'equip de govern, l'abstenció del PP-UMP (es van abstenir a pesar del que diu avui la premsa, ja que havia factures de regidors d'aquest grup) i nostre vot en contra.  Ja teniu penjat a a internet en pdf el llistat de despeses de l'extrajudicial amb detail, esperam vostres opinions

Demà dissabte  a les 10:15 hem quedat al monument (Pollença), per compartir cotxes per la gent que vulgui venir a veure a Llamazares ( a les 11:30 a l'edifici de l'ONCE c/ Manacor a Palma)

 

 

 

El regidor d'Hisenda Juanjo Mir (PSOE) va fer una mínima defensa del tema , bàsicament va dir que a ningú le agrada presentar llistats com aquest. Els principals regidors culpables d'aquestes despeses, el regidor de serveis Martí Ochogavía (UM-UNPI)  no era ( quina casualitat) i el regidor d'esports Michel (UM_UNPI)no va dir absolutament res. Al manco crec que haurien d'haver donat alguna explicació.

Dia a dia es demostra la necessitat que havia de fer una auditoria a  l'Ajuntament de Pollença, la presentació per aprovar a aquest  Ple d'un extrajudicial de crédit de més d'un milió és la darrera prova. El batle Joan Cerdà va replicar que la presentació de l'extrajudicial és una demostració de que els comptes es porten d'una manera transparent i correcta. Però al debat jo mateix li vaig dir que encara no es coneixen els comptes del Festival de Pollença i  Tomeu Cifre va tornar dir que encara hi ha factures que no han arribat.

És una vergonya que l'actual equip de govern parli de que s'han complit els pitjors del seus "auguris" com si aquestes despeses sense consignació pressupostària de més d'un milió d'euros (1,097.344,67 euros)  fos un càstig dels déus romans. No senyors aquestes despeses les han autoritzats els  regidors corresponent, sent conscients de que els seus pressuposts eren esgotats. I  són despeses que no responen a cap situació d'emergència sinó que es tracten en la seva majoria de despeses que es podien llevar a una situació  econòmica crítica econòmica com l'actual .

Al llistat hi ha un munt de petites despeses en dinars, sopars, queviures, publicitat, propaganda... petites despeses que arriben a sumar una gran quantitat.

El llistat general és una demostració d'ineficàcia i manca de planificació, un desastre total. Un parell d'exemples com és possible despeses de 6.846 euros (més d'un milió de les antigues pessetes) a la realització d'un càtaleg ( el de Janet Cardiff, o de 6045 euros (altre milió de pessetes per l'espectacle dels cavalls de la Fira....

També tinc molt de dubtes respecte al llistat, per exemple surt un sopar de la selecció bvalear i la república d'Irlanda ( més de 1000 euros) o publicitat de la fira assignats al batle i regidor d'urbanisme? o 300 llibres d'una Associació repartits en  dues factures diferents'

Un anàlisi de les despeses  demostra que la major part de les despeses són responsabilitat directa de regidors actuals d'UM-UNPI (51 %) o d'anteriors regidors d'UM-UNPI que varen deixar les seves àrees molt exhaurides ( 22%). O sigui un 73%  d'aquestes despeses són responsabilitat d'UM-UNPI. S'ha de tenir molt de barra per dir "que quan el nou equip de govern municipal va arribar a l'Ajuntament, va denunciar que moltes partides econòmiques estaven completament esgotades" com si l'actual equip de govern fos totalment nou i UM-UNPI no hagués governat a l'anterior legislatura i fos culpable en la seva major part d'aquest forat econòmic.

Com el mateix informe d'intervenció econòmica  diu; "el reconeixement extrajudicial de crèdits suposa un incompliment del principi d'anualitat pressupostària i, igualment, de l'article 173,5. del text refós de la Llei reguladora de les Hisendes Locals, que prohibeix expressament l'adquisició de compromisos de despeses d'un import superior al crèdit autoritzat, circumstància que podria determinar l'exigència de responsabilitat dels gestors al servei de l'entitat que hagin realitzat les despeses."

De moment no hem vist cap assumpció de responsabilitat, ni tan sols una mínima explicació d'aquest incompliment del pressupost. L'únic que hem vist és com dos dels regidor responsables ( Miquel Ramón - esports- i Martí Ochogavía -serveis-) de més de la meitat d'aquestes despeses ( més de mig milió d'euros) no només no han donat explicacions si no que a més s'han pujat el sou.  Pensam que aquests regidors haurien de dimitir i deixar pas a uns millors gestors dels doblers públics, això seria per nosaltres assumir responsabilitats.

Com supòs que no hi haurà aquestes dimissions que he demanat , pens que al manco s'hauria de fer un replantejament de temes com publicitat on es fa una despesa totalment innecessària, ja que tenim una ràdio municipal , festes i fires on pens que a una situació crítica com l'actual no podem tudar tan de dobler, o de la jardineria, plantant espècies més barates de mantenir i fent un concurs públic de manteniment..

Si tenen por de llevar activitats, els convidam a fer entre de manera consensuada un pla d'austeritat que permeti retallar les  despeses. D'aquesta manera podrem afrontar les mesures més impopulars i a política econòmica de l'Ajuntament no vendrà determinada per la por de perdre votants. Joan Cerdà  per una vegada va estar d'acord a aquest punt i la premsa ha informat  d'aquest compromís, obviant nostra peticions anterior  de dimissions i que havia estat una proposta nostra. Esperam que realment es faci aquesta reunió i es tiri endavant un pla d'austeritat.

Al debat  primer Juanjo Mir i Joan  (Michel no va dir res) després de di-me demagog i unes quantes bestieses més ( la veritat ofèn i els números són els que són), varen dir que totes les despeseses eren necessàries  i que la gestió de Michel i Martí havia estat excepcional i austera??? Joan va parlar de despeses necessàries com reparacions als col·legis, de les que jo no havia dit res, evidentment si el milió d'euros fos de despeses totalment necessàries no diria res.

Joan Cerdà va dir que les partides destinades al manteniment i la prestació de serveis eren completament irreals, de manera que no era possible cobrir-les amb els ingressos, despeses bàsiques com la neteja de les escoles o dels carrers, el manteniment de jardins o la reparació dels vehicles policials, totes elles necessitats en les quals és impossible retallar. Li vaig replicar que pens que no és d'aquesta manera i que si és així com es podrà encaixar l'Auditori a aquesta situació econòmica, com s'ha previst fer la seva gestió econòmica?

 Tomeu Cifre va recordar a Juanjo Mir com havia canviat la postura del PSOE a aquests temes i li va acusar d'estar totalment i va acusar d'estar totalment subordinat a Joan Juanjo va acusar aa Tomem Cifre d'haver pressupostat pel sistema de la «tisorada», retallant les partides per quadrar els pressuposts sabent què no n'hi hauria prou per fer front a la despesa de tot l'any 2007.

 El resum després de dos extrajudicials en vuit mesos i grans dèficits a EMSER, la Residència, Patronat de Turisme... és que la gestió econòmica de l'anterior equip de govern (UM-UNPI i PP_UMP) va estar desastrosa,  no va haver coordinació i es va entrar a una competència de despeses populistes o partidistes. Ara seria important arribar a un consens  per fer un pla d'austeritat racional i efectiu, ja veurem.

Fa falta consens i aplicar la raó per fer un pla d'austeritat.
 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb