URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

La Bolkestein en acció

Alternativa | 01 Maig, 2008 06:00 | facebook.com twitter.com

Avui 1 de maig és un bon dia per parlar de que significa el liberalisme econòmica de la Unió Europea i cap a on anam.

Avui parlarem de la Directiva Europea de Serveis coneguda com directiva Bolkestein (aprovada a finals del 2006) que ja s’ha aplicat  a Valholm (Suècia), on el govern municipal conservador va contractar una empresa constructora (Laval) de Letònia  perquè hi edifiquessin una escola pública. Els sindicats suecs van exigir que als 35 treballadors de tal empresa  se'ls paguessin els sous existents en el sector de la construcció a Suècia  i no els de Letònia que són moltíssim més baixos. Davant de la negativa de l’empresa, els sindicats suecs  van forçar la interrupció d'aquesta construcció, motiu pel qual l'empresa letona ha portat el cas al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJE). El passat 18 de desembre el Tribunal va emetre una sentència que consideram de gran transcendència sobre els drets sindicals,ja que va establir que els sindicats suecs no podien obligar a l’empresa Letona  a pagar el salari suec als seus  treballadors letons a pesar de fer feina a Suècia

A aquesta sentència podem afegir dues més

- 11 desembre 2007: el TJE condemna una acció sindical portada a terme a Finlàndia, que s'oposava que un armador finlandès, Víking Líne desmatriculara  un ferri a Estònia, per a aplicar així a la tripulació les condicions salarials i laborals d’Estònia, clarament inferiors a les existents a Finlàndia

- 3 abril 2008: el TJE condemna a l'Estat de Baixa Saxònia(Alemanya), per intentar imposar el salari mínim vigent per a les empreses encarregades de l'execució d'un contracte amb l'Administració Pública . El Tribunal donava així la raó a un subcontractista polonès, treballant per a l'empresa alemanya Rüffert, que pagava als seus obrers salaris inferiors al 50% de l'estipulat per l'Estat.

En els tres casos, la raó de fons emprada pel Tribunal per a justificar la seva decisió, que promou de fet el dúmping salarial, ha estat la mateixa : el dret comunitari prohibeix qualsevol mesura “susceptible de fer menys atractives” les condicions aplicades a una empresa d'un Estat Membre de la UE que presta els seus serveis en altre Estat Membre, atès que això “constituiria una restricció a la lliure prestació de serveis” o a la “llibertat d'establiment”, les quals es consideren entre les “llibertats fonamentals garantides pel tractat de la Unión”. Aquest argument és totalment inacceptable, doncs condueix a menysvalorar els avanços socials aconseguits als països més desenvolupats d’Europa.

Si no aturam això veurem una futura desaparició del que resta del model social i econòmic europeu, ja que, en definitiva, s'està intentant una reversió del pacte social de l'estat de benestar, a fi d'aconseguir una redistribució negativa de rendes a favor dels més rics. Els drets individuals dels empresaris no han de prevaler sobre els individuals i col·lectius dels treballadors.

Potser ha arribat el moment de donar el gran salt: de recordar –i plasmar en textos normatius- que Europa no és –o millor dita, no ha de ser- un simple mercat, sinó un espai comú de llibertats.

 


A Pollença intentem lluitar contra aquest liberalisme i hem presentat dues mocions relacionades amb el tema:

- L'esquerra de pollença aposta per la privatització. On explica com varen rebutjar nostra moció per declarar lliure d'AGCS a Pollença, que era tan senzill com demanar que no se privatitzin els serveis que encara son públics. Doncs se va refusar amb un vot a favor, 2 abstencions Jaume i Mª del Mar(PSOE) i 14 vots en contra.

- Per amor a la lectura. Es va aprovar nostra proposta  de rebuig a la taxa per préstec a les Biblioteques públiques, amb l'abstenció de l'equip de govern i el vot a favor del grup PP_UMP.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb