URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

S'ha de llevar la toponímia franquista ?

Alternativa | 11 Maig, 2008 05:59 | facebook.com twitter.com

Com sabeu l'Ajuntament de Palma llevarà el 2008 68 denominacions de carrers dedicats a militars afins a la dictadura d'en Franco. Com aquest tema no estam d'acord a continuació podeu trobar dues opinions diferents sobre el tema, també esperam la vostra.

 En defensa de la toponímia franquista. Garci.

Molt se n'ha parlat aquests dies del canvi de carrers a Ciutat. Valoro positivament la iniciativa de l'ajuntament palmesà de fer una neteja als carrers i canviar els noms d'aquells que en tenen un dedicat a personatges, funests segons jo, que foren homenatjats per la dictadura franquista.

Ara bé, jo propòs que les plaques antigues no desapareixin, o si més no que se'n facin unes de noves on hi digui com es deia el carrer abans del canvi.

M'explicaré: Cal no eleminar la toponímia franquista del tot per no caure en l'oblit i per mantenir el record, sobretot a les generacions que vendran, de que durant més de quaranta anys varem tenir dictadura. És tracta de no esborrar la història franquista, deixar-la, explicar-la... per tal de fer de la toponímia una eina educativa.

Per això se m'ocorr que s'haurien de posar plaques de l'estil: "Abans FALANGISTA MULET POU (Falangista)" o "Abans avinguda Generalisimo (Dictador 1939-1975)".

Tot això servirà per museitzar molts dels carrers i que la gent pugui saber més del seu passat sense haver d'anar als llibres. Acostar el coneixement al carrer. Mai més ben dit.

I el mateix haurien de fer amb els monuments que queden per Ciutat: museitzar-los posant panells explicatius: Sa Faixina. Monument al crucero Baleares. Monument al vaixell de guerra franquista. etc, etc...

Però mai s'han d'esborrar les petjades de la història ja que ens diuen qui som i ens mostren cap on hem o no de caminar. Si oblidam la història podem repetir-la. Si la recordam, podem triar repetir-la.


Imatge del monument de sa Faixina que caldria museitzar


 La toponímia franquista ha de desaparèixer totalment dels carrers. Pepe

Crec que l'Ajuntament de Palma fa molt bé en aplicar la Llei de la memòria històrica, i llevar les denominacions de militars franquistes, l'únic merito dels quals va ser participar al cop d'Estat de 1936, que va provocar la guerra civil, la repressió posterior i 40 anys de dictadura.

No obstant això,  a Palma encara quedaran alguns noms de falangistes que s'ha dit que es llevaran en una segona fase i consider un error que no es llevin els carrers via Roma, via Alemanya o via Portugal, nomenats d'aquesta manera per l'aportació d'aquestes nacions al bandol franquista.

Els monuments i els noms dels carrers no són “història” asèptica. Per contra, signifiquen reconeixement, així com aposta per la socialització dels valors i principis representats pels homenatjat. La pervivència de carrers dedicats a sinistres personatges,  és inacceptable per una societat democràtica en el segle XXI.

 Les plaques antigues igual que els monuments com el de la feixina s'han de llevar a museus però mai deixar a un carrer o plaça, a aquests espais públics només ha d'haver   els nom o monuments de persones que han enriquit amb el seu coneixement i feina la història de la humanitat.

Crec que el model a seguir en aquest sentit seria Alemanya on seia inimaginable  carrers amb una placa que  digués; "abans Adolf Hitler (Dictador 1933-1945)", tampoc m'imagin a Alemanya un monument en honor  de la "legion Condor "com tenim a la base del Port de Pollença. El que si n'hi ha a Berlin, només referent al període feixista, és  la Topografia del Terror  una exposició a l'aire lliure que des de 1997 recorda les brutals institucions feixistes que ocupaven el lloc. A més a més es pot visitar el Museu jueu, el monument a la resistència alemanya, el monument a l'holocaust,  el monument a les víctimes de la guerra i la tirania, el museu contra la guerra... Aquesta si que és una bona manera de conèixer el passat sense haver d'anar als llibres i de no esborrar  les petjades de la història. Deixar els noms dels assassins feixistes a les plaques dels carrers encara que sigui amb una petita descripció, que al ser breve sempre serà massa neutral, suposa una  humiliació i un insult a la memòria de centenars de milers de lluitadors per la llibertat i a les seves familiars.

Als diari Balears la periodista narrava la següent història; «A l'Espanya de Franco no es fusila ningú, les persones que falten són perquè han desaparegut». Així respongué el tinent Oyaga, un 23 d'agost de 1936 a una mare que acudí al despatx d'aquest militar en recerca del seu fill republicà. Aquest tinent va morir en combat i a 1942 quan es la dictadura va canviar més de cents noms als carrers de Palma li varen adjudicar un.  Ara el nom d'Oyaga es canviarà per carrer de la Concòrdia. A mi no m'agradaria veure davall del nom de Concòrdia; abans Tinent Oyaga (militar feixista).

 Fotografia de la Topografia del Terror a Berlín. Són els murs del que eren casernes generals de les SS i Gestapo, en ple centre de Berlín . Allí van ser torturades prop de 15 mil persones, en les masmorres del servei de seguretat  El centre s'ocupa d'exposar les estructures de l'aparell policial i el sistema de terrorisme d'Estat erigit per Hitler

 

 


 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb