URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Brebis (quintidi) del mes de Thermidor

Alternativa | 02 Agost, 2008 05:54 | facebook.com twitter.com

Ens mantenim fidels a la moció de laïcitat que varen presentar en octubre i que va ser rebutjada. A l amateixa demanavam  separar les actuacions pròpies de la gestió municipal de qualsevol manifestació de caire religiós, la tradició no pot obligar a la corporació municipal a assistir a uns actes dirigits  als fidels catòlics. A un estat aconfessional el que hauria de ser normal és que  les autoritats municipals no acudissin, en tant que autoritats, als actes religiosos, sinó com a simples fidels. Avui com l'any passat esperaré a la resta d'autoritats a la sortida de l'Ofici Major

 

Si haveu llegit l'excel·lent article de Pere Salas a l'especial Patrona del PIP "Colonya i la mare de déu dels Àngels" vereu que no sóc tan estrany, estic a la mateixa línia que defensavam a meitat del segle XIX els progressistes i republicans del poble com Guillem Cifre de Colonya. Aquests  ja eren partidaris de una societat laica i de potenciar la festa només com acte cívic i del poble.

A la II República es va donar un pas més i es va eliminar la festa oficial de la Patrona  i el simulacre a 1932. El canvi no va ser aceptat pel poble i la festa va tornar al 1933, però no el simulacre per la falta d'incrits. Durant tota l'època citada es mantenia una polèmica sobre el simulacre ja que es considerava que escenificar una batalla era cultivar l'instint de la guerra i un mal exemple pels nins, sobre el tema podeu llegir l'article de  Martín Vicens Vilanova , en Bonjesús, publicat al Cultura obrera a 1932 titulat  "Dios y la guerra", es troba al llibre la República poble a poble I , a cura de Damià Quetglas, Pes(sic) T@ller, 2005.

 A la fí l'antecedent dels republicans pollencins erens els revolucionaris francesos que van intentar canviar el calendari Gregorià  i llevar les festes religioses amb poc éxit. Si no m'he equivocat avui dissabte 2 d'agost seria al calendari revolucionari; Brevis (Ovella),a diferència del Calendari Gregorià, on cada dia s'associa amb un sant o santa, el calendari republicà associa cada jorn amb una planta, un animal o una eina del camp. Quintidi (cinqué dia de la segona dècada, Cadascun dels deu dies de les dècades s'anomenen, senzillament, d'acord amb el seu cardinal.) del mes de Thermidor (del grec thermos "calor", el calendari republicà comença sempre el compte dels mesos amb l'inici astronòmic de les estacions.(Thermidor era del 19 juliol al 17 de agost).

Com que la suma dels 12 mesos de 30 dies dóna com a resultat un total de 360 dies, en acabar l'any al mes de Fructidor s'hi afegeixen 5 dies (6 si era un any de traspàs) a fi d'adequar el calendari als 365 dies de l'any comú. A l'origen, aquests dies es coneixien com a Sans-culottides, després de l'any III (1795) van ser coneguts com a jours complémentaires (dies complementaris) i van tenir la consideració de festes nacionals sota la Primera República Francesa, i la veritat que sonen molt bé.

  • Fête de la Vertu o "Festa de la Virtut" el 17 o 18 de setembre.
  • Fête du Génie o "Festa del Geni'" el 18 o 19 de setembre.
  • Fête du Travail o "Festa del Treball" el 19 o 20 de setembre.
  • Fête de l'Opinion o "Festa de l'Opinió" el 20 o 21 de setembre.
  • Fête des Récompenses o "Festa de les Recompenses" el 21 o 22 de setembre.
  • Fête de la Révolution o "Festa de la Revolució" el 22 o 23 de setembre (en anys de traspàs).

Informació treta de la viquipèrida

 Després de tot això que puc dir, simplement que esper que un dia celebrem que la nit del 30 al 31 de maig  els habitants de Pollença varen lluitar  per la seva supervivéncia, i això el varen fer sense més ajuda que la seva força i el seu ingeni. Tal vegada quan arribi aquest dia ningú esperarà que les coses surtin per si mateixes o que altres les solucionen els problemes. 

MOLT D'ANYS I BONS

El roto al centre alternativo de aprendizajes.


 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb