URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Els esportistes espanyols no tenen dret a la llibertat d’expressió

Alternativa | 08 Agost, 2008 06:00 | facebook.com twitter.com

 Encara que na Toñi ha obert el seu propi blog  que us recomenam, no ens ha abandonat i ens ha enviat aquest magnífic article per un dia com avui.

El govern xinès enlluernarà (o ha enlluernat a aquestes alçades) tot el món amb una cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics que deixarà bocabadat tot el que l’hagi vist. La disciplina, l’elegància i el poder econòmic del gegant asiàtic faran del seu model objecte d’admiració general. Tot això estaria molt bé si la Xina fos un país que respectàs els drets humans; en canvi, és, en la meva opinió, la pitjor dictadura del món, encara que només sigui pel nombre de persones que té oprimides.

 No fa falta recordar molts de detalls, crec que amb u en tenim prou: segons Amnistia Internacional, Xina és el país on es duu a terme quasi el 65% de totes les execucions del món: només al 2006 varen ser executades almenys 1.010 persones, encara que altres fonts eleven la xifra entre 7.500 i 8.000.

A aquestes alçades està més que clar que si la intenció del COI concedint l’organització dels Jocs Olímpics a Pequín, amb el que suposa d’aparador mundial, era animar al govern xinès a una certa democratització, els seguidors del baró de Coubertain es varen equivocar de cap a cap. No només no hi hagut cap obertura, sinó que, aprofitant l’avinentesa, s’han fet neteges que haurien de fer replantejar-se decisions com la de concedir l’organització d’un esdeveniment com aquest a una dictadura. És una vergonya que un premi com aquest caigui a un règim polític que se n’aprofitarà per fer propaganda de les seves virtuts. De totes formes, el que està passant (amb la censura a internet i tot el que s’està veient) no és inesperat. El que sí es sorprenent és el que està passant amb els nostres esportistes, el COE i el nostre govern.

Dilluns dia 4, el president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, a una reunió a la vila olímpica, va advertir els esportistes de les conseqüències de fer qualsevol manifestació política durant els Jocs: “No se pueden hacer declaraciones políticas. La consecuencia es la retirada de la acreditación y a casa”, va dir tot recordant el punt 3 de la norma 50 de la Carta Olímpica: “No es permetrà cap tipus de manifestació ni propaganda política, religiosa o racial a cap emplaçament, instal•lació o altre lloc que es consideri part dels emplaçaments olímpics”. Deixant de banda què es considera política, la primera pregunta que em ve al cap és: i si la declaració (potser del tipus “estic en contra de la pena de mort”) la fa un esportista a un carrer qualsevol d’un poble prop de Pequín? El COE –atenció, el COE, no el govern xinès- l’enviarà a ca seva? I ja, per a filar encara més prim, va la vice-presidenta De la Vega i declara que "Es evidente que la familia olímpica tiene sus propias normas que hay que respetar" (no faré demagògia dient que els règims islàmics més fonamentalistes també tenen les seves pròpies normes que, per aquesta regla de tres també s’haurien de respectar), per després afegir que "pero una cosa es su manera de pensar [de l’esportista] y otra que no se respeten las normas fijadas en esta materia". Estam arreglats!

Ara resulta que un, quan és esportista i representa Espanya als Jocs Olímpics, no pot fer ús de drets tan elementals com el dret d’expressar lliurement les seves opinions. Es veu que la Carta Olímpica està per damunt de la Constitució Espanyola! Com ha canviat la cosa! El que ni el president del COE ni la vice-presidenta De la Vega recorden és que la Carta Olímpica, al seu capítol 1, Principis Fonamentals, punt 2 –no fa falta anar tan enfora i cercar el 50.3- diu que: “aliant l’esport amb la cultura i l’educació, l’Olimpisme esdevé creador d’un estil de vida basat en la joia de l’esport, el valor educatiu del bon exemple i el respecte als principis ètics fonamentals universals”. Es veu que la defensa dels drets humans o la llibertat d’expressió no formen part d’aquests principis ètics fonamentals.

Més informació:

Amnistia Internacional.

Més imatges d'aquesta campanya d'Amnistia al blog cero en publicidad

A reporteros sin fronteras podeu participar a una cibermanifestació

Bones fotografies a http://china.hrw.org/

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb