URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Democracia al simulacre

Alternativa | 29 Agost, 2008 06:00 | facebook.com twitter.com

Un amic ens ha fet arribar aquest escrit per reflexionar una mica sobre les eleccions a càrrecs dels simulacres de moros i cristians. Esper que hi faceu molts comentaris ja que la molèstia d'aquest col·laborador anònim no ha estat poca, i la voluntat és debatre-ho. Gràcies T. per participar. I ja sabeu, si voleu participar enviant-nos els vostres escrits, els publicarem encantats mentre no faltin al respecte a ningú, estiguem o no d'acord amb el contingut.

Democracia al simulacre


    Voldria aprofitar, ara que ja han passat festes i s'acaba l'estiu, per obrir un debat, tal volta una mica trivial (per desengreixar de tots els marrons politic-econòmic-socials que ens envolten), però que realment es troba al carrer. Al ser referent a la patrona, ara és el moment d'obrir el debat i prendre una decisió i no esperar a l'any que vé.
    Les eleccions a càrrecs del Simulacre de Moros i Cristians foren, en el seu dia, una molt bona opció. Va servir per desenquistar un procés d'elecció subjectiva i també per fer la primera sortida festiva de la patrona. Aquesta primera festa prepatrona ja és el suficientment madura perquè fem una reflexió respecte el caràcter democràtic de l'elecció. En un cas com aquest, la democràcia no s'ha de caracteritzar per la possibilitat de que
tothom trii el seu candidat, sinó per la igualtat d'oportunitats entre tots els pollencins. Ningú s'ha qüestionat mai la conveniència de triar les àguiles, els cavallets, la dama dels cossiers o els mateixos cossiers per elecció popular, ans al contrari, es dona a tots els joves i les joves les mateixes possibilitats de ser elegits. Perquè en el cas del càrrecs no és així? Puc entendre que al principi el fet de fer unes eleccions va ajudar molt al llançament d'aquesta festa prepatronal, però ara ja ha madurat i, com se podria dir, la festa va tota sola. Hem pogut veure ens aquests anys molts casos de càrrecs que han guanyat, o ho han intentat, per via del populisme (sopars, copes, cafès i puros) i d'altres que ho han fet arrastrant a la gran quantitat de coneguts que tenen, per raons diverses (negocis, bars,...). Inclús inercanviant els cromos d'un any a l'altra dins la mateixa pandilla d'amics (enguany tu, l'any següent jo,...). Tot això fa que molts joves mai tenguin la possibilitat de disfrutar com a protagonistes d'una festa que possiblement duen més al cor que molts dels que han participat -o si mes no tant com ells-.
    Per tant, rompent una llança a favor de la igualtat d'oportunitats, s'hauria de substituïr l'elecció de càrrecs per un sorteig públic. Es pot estudiar que els candidats hagin de complir una sèrie de prerequisits per presentar-se al sorteig, entre d'altres mantenir l'edat mínima i fora molt convenient presentar un aval de firmes de gent que se comprometi a ajudar-los durant el combat (per exemple 30 o 40 firmes).
    Ah, no passeu pena, el sorteig pot ser el mateix dia que fins ara es feien les eleccions, amb barra de bar, cornetes i tambors i posterior gat a Can Moixet.

    P.D1: és vera que no hi ha exactament les mateixes oportunitats en els sorteigs de dama i àguiles pel tema dels paperets. És també una cosa a estudiar això d'eliminar el poder tenir més d'un paper, perquè treu l'oportunitat a les mes joves. Jo personalment ho trauria.

    P.D2.: absteniu-vos d'indicar que les dones no tenen les mateixes oportunitats, o ja veig venir una dama amb barba :-)

 

 

Foto del bloc den Potti 
Si passeu per allà hi podreu trobar moltes i molt bones fotos. 
 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb