URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Margarita, Clara, dones...

Alternativa | 23 Gener, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Al ple de desembre es va aprovar la nostra moció de distincions a les Sres. Margarita Comas Camps i Clara Hammerl. Es va parovar per unanimitat  obrir expedientes per donar el nom de Margarita Comas Camps al carrer que actualment no té nom però es diu "prolongació de la Gola", nomenar filla adoptiva a na Clara Hammerl i que a partir d'aquesta moció al manco el 50% dels futurs nous carrers portin nom de dona. Aprovada per unnimitat.

Fa mesos varen demanar avanços a la paritat en els noms dels carrers. A aquell plec ja varen citar a na Clara i després  al nostre blog varen rebre el suggeriment  de posar el nom d'un carrer a Margarita Comas Camp. Les dues dones es troben unides per la seva vocació i idees pedagògiques. És més, el marit de na Margarita Comas, el fotògraf Guillem Bestard Cànaves va ser secretari de Colonya quan na Clara va deixar de ser la seva directora. 

MARGARITA COMAS CAMPS (Alaior, Menorca, 25 de novembre de 1892 - Exeter, Anglaterra, 1973) fou biòloga, pedagoga i professora de la Universitat de Barcelona.

Vinculada a la Institució Lliure d'Ensenyament, va a ser una de les principals protagonistes en la introducció de la didàctica de les Ciències a Espanya. Comas fou una gran defensora de la innovació pedagògica, la igualtat social i els drets de les dones. La seva vinculació amb Pollença  és que va viure un temps a Pollença ja que es va casar amb el fotògraf Guillem Bestard  amb el que es va tenir que exiliar amb motiu de la guerra civil.

Nascuda a l'illa de Menorca, Margarida Comas va iniciar els estudis de magisteri a Mallorca. El 1922 va ingressar a la Facultat de Ciències de la Universitat de Barcelona, i el 1928 va arribar a ser una de les primeres llicenciades en biologia, amb un expedient excepcional. El seu interès per la investigació la va portar a ampliar els estudis a París i a Londres, i va aconseguir el grau de doctora. En tornar a Espanya va guanyar la Càtedra de Ciències Naturals de la Universitat d'Oviedo. Posteriorment va exercir com a mestra a l'Escola Normal de Mestres de Tarragona; el 1931 va ser nomenada directora de l'Escola Normal de la Generalitat del nou règim republicà. El 1934 va ser professora agregada de Biologia Infantil i metodologia de les Ciències de la Naturalesa a la Universitat de Barcelona; d'aquesta manera es va convertir en la primera professora de la facultat de pedagogia de la UB.

En esclatar la Guerra Civil espanyola, es va instal·lar a Bilbao. El 1937 va emigrar a Anglaterra, on va continuar investigant dins l'àmbit acadèmic a Foxhole i a Darlington Hall. Va publicar Las escuelas nuevas inglesas (1930), El método MacKinder (1930), La coeducación de los sexos (1931), El método de proyectos en las escuelas urbanas (1931), entre d'altres.

La seva activitat com a investigadora queda recollida en revistes franceses i en el Butlletí de la Societat Espanyola de Ciències Naturals.

 (Dades biogràfics trets de "mujeres de ciencias")

 CLARA HAMMERL.

Pensam que fins ara ha estat un gran oblit no fer un reconeixement públic a Clara a Pollença. Recentment amb motiu de la inauguració de la I Fira "Dones Gestionant", el Govern de les Illes Balears i el Ministeri d'Igualtat del Govern central, varen fer un homenatge a Clara, al ser la primera dona a  Espanya que fou directora d'una entitat financera, la caixa d'estalvis de Pollença, des dels anys 1908 al 1916.

Només cal llegir l'excel·lent biografia de Pere Salas per veure la importància que va tenir na Clara totalment identificada amb l'obra de Guillem Cifre de Colonya, de la que va ser part activa i vital fent classes a l'escola de Colonya.

Quan Guillem es va suicidar na Clara va ser nomenada  directora de la Caixa i la seva determinació va aconseguir la reobertura de la Institució de Pollença que s'havia tancat. O sigui va ser clau en la continuitat de la Caixa que ha arribat fins avui i de l'escola que es va mantenir fins el cop d'estat de 1939

El darrer punt de la moció aprovada va ser que al manco el 50% dels futurs nous carrers del municipi llevin nom de dona. 

 Margarita Comas Camps            Clara Hammerl

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb