URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Preservatius econ˛mics i accessibles

Alternativa | 28 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Seguim narrant el ple de gener on es va presentar una moció dels grups de UM-UNPI i PSOE sobre la campanya de prevenció d'embarassos no desitjats i malalties de transmissió sexual entre les adolescents a Espanya. Aprovada per unanimitat. 

Pensam que les campanyes formatives i informatives són molt importans però igualment aquestes campanyes no són completes sinò es fomenta i afavoreix entre els joves l'ús del preservatiu amb preus més econòmics i amb major accessibilitat per la seva importància preventiva davant la sida i altres malalties de transmisió sexual,  i  davant els embarassos no desitjats  S'ha d'afavorir al màxim possible  que la gent jove  pugui comprar preservatius,mitjant de contracepció i igualment que s'ha de potenciar l'educació sexual.  Està totalment demostrat que una bona política  d’educació sexual i d’accés als contraceptius com es fa als països  països escandinaus i alguns països com els Països Baixos redueix la taxa d’avortament. Per exemple als Països Baixos aquesta taxa és de els més baixes de Europa (de 8 per 1000).

Pensam que s’haurien de distribuir preservatius als centres d'ensenyament secundari públics i concertats, així com als espais de titularitat pública usats pels joves i promoure la instal·lació de màquines expenedores de preservatius en espais de titularitat privada usats pels joves, com bars, discoteques i zones d'oci juvenil.

Per exemple a  Catalunya amb l’objectiu de frenar la Sida, el Departament de Sanitat ha promogut la instal·lació de 150 màquines expenedores de preservatius en indrets freqüentats pels joves. Els preus són assequibles a les butxaques dels adolescents: tres unitats a 1,5 Euros i la iniciativa, serà cofinançada pels ajuntaments de 40 poblacions.

Per això varem fer el prec a l’Ajuntament demani a la Conselleria una campanya similar i que s’instal·lin màquines de preservatius a preus asequibles i en llocs accesibles.

 


 

 

 (Segueix)

Un ple amb reivindicacions

Alternativa | 27 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Avui penjarem el primer resum i valoració del ple d'ahir, poc a po anirem desenvolupant els tems.

  Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

PLE DE FEBRER

Molt de públic al ple. Una part eren “el teatre de pares”que amb cartells i  amb caparrots es queixaven del funcionament de la comissió de festes, dels criteris per donar els premis de la rua i triar el jurat. Els seus cartells eren molt directes ; Per que no escoltau al poble?  No vos  arriba el renou? Les festes són del poble o són d'un partit polític?

- Reconeixement extrajudicial de l'Ajuntament. Segueix el desgavell econòmic i els regidors de l'equip de govern segueixen gastant quantitats de doblers superiors al que tenien pressupostat. En aquest cas més d'un milió d'euros (1,130.522,62 euros).  Mentre el pressupost del 2009 a pesar d'haver contractat una empresa per ajudar a fer-ho  segueix sense arribar al ple ( ja són quatre mesos de retard). Aprovat amb els vots de l'equip de govern. Vots en contra del PP-UMP i el nostre. Aquest punt es va allargar més de 45 minuts.

L'equip de govern a pesar d'incomplir la llei no varen assumir la seva responsabilitat i  en un principi no van a  explicar els motius pels que han tingut despeses per un import superior al crèdit autoritzat i sobre tot com pensen evitar que aquesta situació es repeteixi.

A  l’extrajudicial que es va aprovar fa un any varen  convidar a l’equip de govern a  fer entre tots de manera consensuada un pla d'austeritat per  retallar les  despeses. El batle Joan Cerdà  va dir que estava d'acord a aquest punt però després no ha fet absolutament res per fer aquest pla d’austeritat.

 

  . - Reconeixement extrajudicial de l'organisme autonom Residencia Social de Santo Domingo. Segon reconeixement d'extrajudicial a la Residència on cal fer un replantejament.  Aprovada amb els vots a favor de l'equip de govern i el nostro i en contra del PP-UMP.

En aquest cas varen votar a favor ja que les despeses són totalment necessàries i consideram que amb les dificultats que ha hagut amb l'ampliació i amb la residència del Port donam un temps per que es començi  a fer un replantejament de la Residència, per que es sigui donant amb justícia i puguin accedir a un bon servei les persones més necessitades i per això cal que qui més té més pagui.

.- Aprovació provisional Ordenança reguladora dels preus públics per a la prestació de serveis i realització d'activitats de l'Escola Municipal de Música de Pollença. Es va aprovar amb els vots a favor de l' equip de govern i PP-UMP i el nostre vot en contra. En general pensam que calen canvis al sistema d'organització interna de l'escola. Varen demanar una millora de les bonificacions però sobre tot varen votar en contra per que no havia cap article que reguli un sistema de beques en funció de la renda.

 

.- Aprovació provisional Ordenança reguladora de la taxa per prestació de serveis a les platges. Aprovada amb els vots a favor de l'equip de govern i el PP_UMP i abstenció d'Alternativa EU-EV. Com ja varem dir quan es va aprovar el plec de condicions de les plateges, pensam que les taxes per prestacions de serveis a Formentor no haurien de ser superiors a la resta de llocs del municipi en el cas de para-sols, tovalloles, gandules…

 

.- Moció presentada pel grup PP-UMP de transferència als Ajuntaments de les competències de joventut, cultura i esports. Sobre tot al cas d'esport molt de despeses pels ajuntaments i poques ajudes. Rebutjada amb els vots a favor del PP-UMP, vots en contra de l'equip de govern i la nostra abstenció. La majoria dels arguments que varen sortir al ple van ser bons. Es veritat que cal més descentralització però també es vera que en aquest moment a les Balears falla tot el sistema de dotació econòmica i rebre competències sense doblers és un perill.

 

 .- Proposta d 'adhesió a la Xarxa Balear de Pobles pel clima. Aprovada per unanimitat..  Evidenment ens sembla molt bé adherir-nos a aquesta  Xarxa Balear ja que pensam que Lluita contra el Canvi Climàtic es fonamental  i esperam que la mateixa no només sigui un punt de trobada sinó que també ens doni suport tècnic i institucional per dur a terme iniciatives i projectes en canvi climàtic. Esperam que arribi el moment en el que les accions concretes superin al que de moment són més paraules i propaganda que una altra cosa.

.- Moció presentada pel grup de PP-UMP d'obertura de nou parc de la Gola. Es va retirar per facilitar la negociació en la recepció parcial de les obres.

 

.- Moció presentada pel grup Alternativa esquerra Unida-Els Verds d'adhesió de l'Ajuntament de Pollença a l'Agencia per a la Protecció de la legalitat urbanística i territorial de Mallorca. Rebutjada amb  el vot en contra de l'equip de govern,el vot  a favor nostro i abstenció del PP-UMP

Molt d’excuses, no es pot dir que s’està a favor de restablir la legalitat urbanística al sol rústic de Pollença i votar contra aquesta moció.

 

.- Moció presentada pel grup Alternativa Esquerra Unida - Els Verds de refugi al vedat de caca major de la cabra salvatge mallorquina a Formentor. Rebutjada amb els vots en contra d'UM_UNPI i PP_UMP i  2 vots a favor PSM i Alternativa

Pensam que si es va aprovar al ple de setembre del 2008 per unanimitat la declaració de  Pollença  "Municipi amic dels animals, amb el deure de difondre aquesta iniciativa", no és gens coherent rebutjar el projecte de l’hotel Formentor de convertir-se en un vedat de caça major.

 

- Aprovació de l 'Avanç de la revisió del PGOU de Pollença i adaptació al Pla Territorial de Mallorca. Aprovada per unanimitat. Tots els grups hem mantingut un bon grapat de reunions i les línies generals de l'Avanç és positiu. Esperam que la gent ara participi i aportin idees a aquest avanç que s’exposarà al Club Pollença i posiblement també a l’Associació de Veïns del Port.

.- Ratificaciá de l'acta de recepció de la UNAC-13. Es tracta dels habitatges que han fet al costat de la rotonda del gall. Aprovada per unanimitat.

 

.- Aprovació inicial de la modificació puntual de l'article 60 de l'ordenança de Policia i Bon Govern de l'Ajuntament de Pollença. Aprovada per unanimitat.

La primera noticia que varen tenir d’aquest tema va ser dilluns, ni tan sols figurava a l’orde del dia de les comissions. Estam d’acord en prendre mesures excepcionals en temps de crisi i hem votat a favor per que finalment la modificació a anat en el sentit que dèiem nosaltres No es tractava de donar via lliure a les empreses de construcció sinó d’estudiar al 2009 cas per cas, i després d’escoltar a tots els afectats prendre una decisió.

 Propostes/Mocions d 'urgencia

Moció de l'equip de govern demanant una esmena al pla director sectorial de carreteres. Cedir al Consell la carretera de Pollença a Llenaire i el tram pollencí de la Carretera Vella de Campanet a favor del Consell de Mallorca. Assumint-ne així la seva gestió i manteniment. Aprovada per unanimitat

 

 

Us recordam que encara estau a temps d'enviar les vostres fotografies al concurs de fotografia Urxella

Foto de la rua de Toni Campomar del blog Cultura Pollença, comparsa del teatre de pares.

Obrir el passeig

Alternativa | 26 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

El dilluns varem fer una roda de premsa  del Bloc per parlar de la proposició no de llei que presenta el BLOC al Parlament instant al govern espanyol a fer compatibles els usos civils i militars dels terrenys i instal·lacions militars als municipis de Pollença (Base del Port de Pollença) i Alcúdia (Cap des Pinar), com a primera passa per a la seva plena reincorporació a l’ús per a la població civil.

Simplement es vol instar al govern espanyol a crear la comissió mixta (aprovada al Congrés fa quasi dos anys) per estudiar les possibilitats de donar ús civil a les zones de les bases militars d’aquests dos municipis que actualment no tenen funcionalitat per a la defensa.Una petició més que moderada i raonable que al cas de Pollença suposaria obrir el passeig.

Hem de recordar que el Congrés dels Diputats, el passat mes de març de 2007, va adoptar un acord a favor de retorn dels terrenys i instal·lacions esmentats per a ús i gaudi de la població civil. L’acord incloïa la proposta de la creació d’una comissió mixta per a l’estudi de l’ús civil de les bases, una comissió que no ha estat creada. El PSOE va se l'única partit que va votar en contra, i fins ara a pesar de aquesta aprovació no s'ha donat cap pas per formar la comissió, el que ens sembla prou antidemocràtic. Sembla que no serveix de res aconseguir una aprovació al Congrés.

Al cas d' Alcúdia, es tracta d’uns terrenys de gran valor ambiental, al Cap des Pinar, que a més a més en aquest cas són de propietat  municipal, en cessió d’ús a Defensa, i que podien ser gaudits pels ciutadans d’Alcúdia garantint al mateix temps la seva preservació.

Al cas de Pollença  es va aprovar una moció per unanimitat al mateix sentit. Veure article "la base un pas més aprop". A Pollença la gran diferència respecta a Alcúdia és que parlam de propietats privades expropiades a la Guerra Civil i n'hi ha una por, lògica per part de la ciutadania, a que una vegada tornades les propietats la zona sigui destruïda com altres llocs del Port.  Per això des del principi s'ha parlat de que dins la comissió és imprescindible assegurar la protecció mediambiental de la zona; no permetre cap construcció nova i que es garanteixi la conservació i restauració o readaptació dels edificis ja construïts. El plantejament actual és de moment aconseguir al manco la continuïtat del passeig i l'accés a les platges.  

Per terminar hem de dir que el passat mes d’octubre, un alt càrrec del Ministeri de Defensa va anunciar davant el conseller d’Interior de Consell de Mallorca la disponibilitat del Ministeri d’estudiar les fórmules per fer compatibles l’ús militar i servei d’aquests espais.

Fotografia de la roda de premsa de Joan Frau (Diario de Mallorca).

 

 
 A continuació la proposició no de llei.

 

 (Segueix)

Podem no tenir doblers, per˛ la vida ens dˇna temps.

Alternativa | 25 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Seguim resumint el darrer ple ordinari al mateix varen presentar una moció per la creació d'un banc de temps a la ciutat. A la comissió informativa varen arribar a l'acord de ser una mica menys ambiciósos i no crearem un banc si no que l'Ajuntament  ¡ donarà publicitat i informació per que els ciutadans puguin conèixer i apuntar-se a un banc de temps.

Als bancs de tems la unitat d'intercanvi és l'hora, independentment del servei que s'ofereixi o que es rebi. En temps de crisi pensam que aquesta pot ser una bona iniciativa. Els Bancs dels Temps són grups de persones motivades per a intercanviar temps, dedicant-lo a tasques puntuals fomentant així l'oportunitat de conèixer i confiar en els altres, per tal de resoldre les necessitats de la vida diària.

 

  Aquestes iniciatives van començar als anys noranta a Itàlia i s’han arrelat per tot el món amb una gran acceptació per part de la ciutadania. Moltes vegades si no s’estenen més és pel desconeixement de la gent.

Els bancs de temps són un lloc de trobada per compartir i apropar les persones, on s’aprèn a donar i a rebre sense cap tipus de transacció econòmica. És una eina molt útil per crear i ampliar les xarxes socials per a la millora de la convivència ciutadana, i oferir una major varietat de serveis als veïns i les veïnes.

 A Palam el banc de temps del barri de la Soledat i del Polígon de Llevant funciona amb gran èxit des de novembre de 2006 i forma part del programa social de rehabilitació integral d'aquestes barriades. Els responsables actuals del projecte són treballadors socials. A la mateixa Palma La regiduria d'Educació, Igualtat i Drets Cívics ha decidit dona suport a les entitats que desitgin engegar un banc del temps.

A Mallorca existeix ja l’associació “hoy por ti mañana por mi” que a Sa Pobla te 27 socis per exemple  que ofereixen i rebre tot tipus de serveis

És una activitat que no competeix amb els professionals ja que no hi ha transacció comercial per mig. Potència l’atuoestima i fortaleix els vincles entre veïns.

 Com diu un dels lemes d’aquest activitat. Podem no tenir doblers, però la vida ens dóna temps. En les nostres mans està decidir en que invertim aquest temps.

Imatge de la pàgina web de "hoy por ti mañana por mi"on podreu trobar informació molt completa del funcionament d'aquest banc de temps

 

 

A continuació la moció

 (Segueix)

Construcciˇ versus Turisme (ple de febrer)

Alternativa | 24 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Aquest dijous 26  a les 20:00 ple ordionari. Con sempre esperam els vostres suggeriments, precs i preguntes. De moment un petit resum, ja parlarem més detalladament de cada punt i de les nostres dues mocions.

El títol de l'article fa referència al punt 14, un punt presentat per sorpresa.

1.- PART RESOLUTIVA.

1.- Aprovació, si procedeix, de l'acta de la sessió ordinària celebrada dia 29 de gener de 2009.

2.- Aprovació, si procedeix, de l'acta de la sessió extraordinària i urgent celebrada dia 16 de febrer de 2009.

3. - Reconeixement extrajudicial de l'Ajuntament. Segueix el desgavell econòmic i els regidors de l'equip de govern segueixen gastant doblers superiors al que tenien pressupostat. En aquest cas més d'un milió d'euros (1,130.522,62 euros).  Mentre el pressupost del 2009 a pesar d'haver contractat una empresa per ajudar segueix sense arribar al ple ( ja són quatre mesos de retard).

4.- Reconeixement extrajudicial de 1 'organisme autonom Residencia Social de Santo Domingo.Segon reconeixement d'extrajudicial a la Residència on cal fer un replantejament. 

5.- Aprovació provisional Ordenança reguladora deis preus públics per a la prestació de serveis i realització d'activitats de l'Escola Municipal de Música de Pollença.

6. - Aprovació provisional Ordenança reguladora de la taxa per prestació de serveis a les platges.

Es regularitzen aquestes taxes, l'ordenança fa tems que s'hauria d'haver fet.

7.- Moció presentada pel grup PP-UMP de transferència als Ajuntaments de les competències de joventut, cultura i esports. Sobre tot al cas d'esport molt de despeses pels ajuntaments i poques ajudes.

8. - Proposta d 'adhesió a la Xarxa Balear de Pobles pel clima. De moment la xarxa té molt poc doblers per passar de la informació a l'acció.

9.- Moció presentada pel grup de PP-UMP d'obertura de nou parc de la Gola.El que demanen està en vies de solució; recepcionar parcialment les obres executades i  condicionar i mantenir elpoarc en condicions.

10.- Moció presentada pel grup Alternativa esquerra Unida-Els Verds d'adhesió de l'Ajuntament de Pollença a l'Agencia per a la Protecció de la legalitat urbanística i territorial de Mallorca.

Pensam que ara tenim l'oportunitat d'iniciar un nou temps a la disciplina urbanística del municipi amb l'ajuda del Consell.

11. - Moció presentada pel grup Alternativa Esquerra Unida-Els Verds de refugi al vedat de caca major de la cabra salvatge mallorquina a Formentor.

L'Ajuntament ha de rebutjar aquest vedat i fer el possible pel que no es faci.

12. - Aprovació de l 'Avanç de la revisió del PGOU de Pollença i adaptació al Pla Territorial de Mallorca.

Tots els grups hem mantingut un bon grapat de reunions i les línies generals de l'Adaptació són positives.

13.- Ratificaciá de l'acta de recepció de la UNAC-13. Es tracta dels habitatges que han fet al costat de la rotonda del gall.

14. - Aprovació inicial de la modificació puntual de l'article 60 de l'ordenança de Policia i Bon Govern de l'Ajuntament de Pollença. Aquesta modificació es va presentar ahir per sorpresa a les comissions informativa, es tracta d'un tema complicat i la veritat que aquesta  urgència no és bona.Per salvar la construcció es pot enfonsar el turisme.

L'article 60 diu:

A tot el sòl urbà dels nuclis de la cala Sant Vicenç i del Port de Pollença
i a les urbanitzacions de la Font i el Vilà, durant el període comprès entre el 1er.
de maig i el 31 d'octubre, queden prohibits els següent treballs de construcció:
a) Obres a la via pública o a terrenys d'us públic general com parcs, jardins,
places, etc.
b) Obres de moviment de terra o excavacions superiors a 25 metres cúbics
i enderrocament d'edificacions.
c) Obres de construcció utilitzant qualsevol artefacte que no respecti els
nivells acústics fixats als articles següents.

 Davant de la crisi actual del sector de la contrucció la primera proposta de l'equip de govern és fer un canvi durant un any d'aquest article; reduir el periode de prohibició que passaria ser de 15 de juny a 30 de setembre. Una segona opció  seria que del 1 de maig al 15 de juny i al mes d'octubre s'apliqués una reducció horaria( comes fa a Pollença) i que es poguessin fer les activitats de l'article 60 de 10 a 13 i de 16 a 18 hores.

15. - Propostes/Mocions d 'urgencia

  PART DE CONTROL I SEGUIMENT.

l. - Informació de Batlia

2.- Dació de compte dels acords de la Junta de Govern i de les resolucions de Batlia

3. - Precs i preguntes

 Del blog denuncias por viviendas.

 

 (Segueix)

Incomplint la llei de Protecciˇ Animal

Alternativa | 23 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Aquesta setmana passada la Conselleria d'Agricultura és va confirmar que el batle va incomplir la llei de 1/92 de Protecció Animal que viuen al entorn humà, a la passada Fira de Pollença on es va realitzar una mostra de caça de cabra amb llaç i una exhibició de voladors dels caçadors a pesar de que la Conselleria  havia denegat l'autorització per realitzar aquests actes.

Ens sembla totalment inconcebible que un batle incompleixi la llei a pesar de totes les nostres advertències i de la denegació de l'autorització per part de la Conselleria (clar com ell no pagaria la possible sanció).  Tampoc ens resulta lògic que la Conselleria no hagi obert el corresponent expedient d'infracció sancionador i que ens hagi enviat aquesta notificació quan ha passat el termini de dos mesos, al qual es pot obrir l'expedient.

En declaracions al Diario de Mallorca el batle va dir que  la denegació del permís per part d'Agricultura va arribar dos dies després de celebrar-se l'acte (això seria el dimarts 11) però a l'escrit que ens ha enviat la Conselleria d'Agricultura  (el podue llegir pdf) diu clarament que la resolució es va transmetre el mateix divendres dia 7 de novembre via fax ( evidentment en horari de feina), o sigui dos dies abans de que s'arribés a fer l'espectacle. Per tant ens sembla que una vegada més el nostra batle menteix.

També hem d'afegir que quan el batle va demanar a la Conselleria de Medi Ambient autorització per fer la demostració de caça de cabra no va especificar que aquesta demostració es feia al nucli urbà i no a cap vedat de caça, i la Conselleria de Medi Ambient va donar autorització sense informarse d'aquest fet, i el que és pitjor sense especificar autorització que aquesta era una condició imprescindible (especificaven altres condicions com l anecessitat de llicències dels caçadors, identificació dels cans, origen legals de les cabres...)  Curiosament l'escrit de la Conselleria de Medi Ambient també va fer entrada el 7 de novembre a l'Ajuntament, però aquest si que el va llegir el batle.

Esperam que els dies 7 i 8 de març a la diada de la Caça  no es faci aquest tipus d'exhibicions" a l'aparcament de Can Conill ja que en aquest moment el nostre batle ja no pot excusar que desconeixia l'incompliment de la llei

El batle no es pot amagar darrera autoritzacions de la Conselleria de Medi Ambient ja que si les demostracions es fan a  terrenys que normalment són utilitzats com aparcament de cotxes no és pot considerar com terrenys cinegètics. Els terrenys de Ca'n Conill han estat modificats artificialment per imitar una zona de caça perquè evidentment no ho és i no es pot regir per la Llei de Caça, si no per la Llei de Protecció Animal i per tant no és la Conselleria de Medi Ambient la responsable, sino la d'Agricultura que ha de fer complir  l'article 4, paràgraf "a" de la Llei que prohibeix l'ús d'animals en festes o espectacles, en el que els animals pugin ser objecte de mort, maltractament, danys, sofriments, tractaments antinaturals o es pugui ferir la sensibilitat de l'espectador.

Ara el que ens preocupa és que els dies 7 i 8 de març s'ha previst celebrar una diada del caçador a Pollença,encara no s'ha publicat el programa d'aquesta diada, que sembla que duen molt de tapadillo de moment només hem pogut veure el cartell. A la premsa s'ha parlat d'exhibicions" a l'aparcament de Can Conill, on encara  no s'han retirat les pedres que es van utilitzar a la Fira , el que ens fa sospitar que es repetirà aquest acte. Esperam que no es torni a incomplir la llei, ja que en cas de que es faci demanarem l'obertura del corresponent expedient d'infracció sancionador  i en aquest cas consideram que hauria de ser el batle  qui pagués la seva irresponsabilitat.


Veure articles anteriors sobre el tema

La Fira és una fira d'artesania no una diada de caça.

El joc de la democràcia.

Caçar cabres amb llaç és una cosa i fer aquestes exhibicions a un munt de pedres a un aparcament és un altra.

Fotografia de l'anterior diada de caça feta a Campos
 

Puig de l'Escuder i voltants de Caimari... Caminant per Mallorca (XXV)

Alternativa | 22 Febrer, 2009 19:00 | facebook.com twitter.com

D'escursió virtual amb Toni Flores al Puig de l'Escuder i voltants de Caimari.

 

 (Segueix)

Mociˇ conjunta sobre Gaza

Alternativa | 22 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Al darrer ple ordinari es va aprovar per unanimitat una  moció conjunta sobre la Franja de Gaza. En principi nosaltres i els grups de UM-UNPI, i PSOE havien presentats dos mocions diferents sobre el tema.

Finalment la moció va ser la segúent:

Atès que el Ple de l'Ajuntament de Pollença ha assumit recentment el compromís d'observar, donar suport i promoure els Drets Humans que la Declaració Universal consagra i s’ha declarat el municipi de Pollença territori dels drets humans.

Ates que la població civil de Gaza (Palestina), sotmesa a un duríssim bloqueig per part d'Israel, viu des de fa mesos una dramàtica situació de pobresa i mancances de tota mena. A la que des del dissabte 27 de desembre, s'hi ha afegit la brutal agressió de l'exèrcit israelià. Atac que ha causat més de mil morts, milers de ferits greus, i la destrucció d'equipaments i infrastructures bàsiques com hospitals, escoles i, fins i tot, seus de l’ONU, provocant una gran emergència humanitària.

Atès que el legítim dret d’Israel a defensar la seva seguretat no pot suposar en absolut carta blanca per infligir un càstig col·lectiu la població civil palestina de Gaza i que l’atac del Govern d’Israel és manifestament cruel, desproporcionat, immoral i il·legal, ja que ha provocat conscientment la mort de nombrosos civils innocents, àdhuc nens, que no tenen res a veure amb l’agressió terrorista de Hamàs i està situant a la població de Gaza, en unes condicions humanitàries extremadament difícils.

Atès que els atacs de Hamas, per mitjà del llançament de coets a poblacions israelianes, no són excusa per l’ús desproporcionat i indiscriminat de la força per part d’Israel que, enlloc d’afavorir la pau i la seguretat pel seu poble, condueixen a una espiral de violència que amenaça amb perpetuar-se en el temps i eradicar les esperances d’arribar a una solució global, justa i duradora pel conflicte d’Orient Mitjà.

Atès que davant d’aquesta dramàtica situació, els esforços diplomàtics desplegats per la comunitat internacional no estan donant els resultats necessaris per permetre alleujar el patiment extrem que està patint la població civil.

Atès que el nostre país, amb una provada capacitat d'interlocució a la regió, pot i ha de jugar un paper clau en els esmentats esforços internacionals per obrir un espai a la política i aconseguir el cessament de la violència, tal i com promou el pla de pau egipci.

Atès que estam convençuts que aquest conflicte només pot tenir una solució política que passa, tard o d’hora, pel diàleg, la negociació, el perdó i la reconciliació, i que la violència no resoldrà res ni farà desistir ningú de les seves posicions, ans al contrari, no farà més que generar més violència i odi.

PROPOSTES DE RESOLUCIÓ

El ple de l’Ajuntament de Pollença acorda

  1. Mostrar la seva més enèrgica condemna a les accions militars empreses pel Govern d'Israel a la Franja de Gaza, absolutament desproporcionades i contràries a les més elementals normes del Dret Internacional.

  2. Condemnar rotundament els atacs de Hamas contra la població d'Israel i exigir que posi fi als mateixos.

  3. Expressar la seva més profunda indignació per la dramàtica situació humanitària a la Franja de Gaza, i exigir al govern d'Israel que compleixi amb les seves obligacions segons la legislació internacional posant fi al bloqueig, permetent el ple accés d'ajuda humanitària i de la premsa internacional.

  4. Donar suport a l'actuació del Govern en matèria d'ajuda humanitària amb el desplegament de diferents operatius d'emergència i l’augment de les aportacions, que posa de manifest el compromís i la solidaritat que els ciutadans espanyols tenen amb els palestins.

  5. Demanar al Govern espanyol i a l’Unió Europea que utilitzin totes les vies de pressió política, diplomàtica, comercial i econòmica que estiguin al seu abast per aconseguir un alto el foc permanent, l’atenció humanitària urgent a la població de Gaza, el diàleg  entre tots els actors implicats i la represa del procés de pau per tal de complir les resolucions de les Nacions Unides i d’arribar a una solució justa pel llarg conflicte que es pateix a Palestina.

  6. Posar en marxa a la ràdio i web municipals una campanya de solidaritat amb els palestins (anuncis, informació, entrevistes...) per fer arribar als mateixos ajuda humanitària mitjançant ONGs o Associacions que facin feina a Gaza.

  7. Fer arribar d’aquest acord (traduït al castellà), al president de la Comissió Europea, al representant de la política exterior i de seguretat comuna de la Unió Europea, al President del Govern Espanyol, al ministre d’assumptes exteriors i a les Ambaixades d’Israel i Palestina a Madrid

  Per fer una donació en doblers es pot fer a la página de la Oficina de Nacions Unides pels Refugiats Palestins  (UNRWA) .

 

 

 

Boccor 2

Alternativa | 21 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Ahir rebutjavam els fets de malbaratament del jaciment arqueològic de Boccor però avui voliam parlar del que ja va dir  a la premsa el secretari d'ARCA Joan Pasqual i és que n'hi ha una responsabilitat per part de l'Ajuntament que no ha estat capaç de conservar el jaciment.

I no és que per part d'Alternativa EU-EV no hàgim recordat l'abandonament d'aquest jaciment:

A juny  del 2006  a l'article Boquer. La campanya 2006 ja varen denunciar els problemes  de la campanya d'aquell estiu, a pesar de que Joan Cerdà Rull era Conseller d’Identitat Cultural i Patrimoni-

A l'agost del 2006 Bòquer. a l'article 17 persones sense vergonya tornavam a denunciar com era més fàcil fer-se fotografies al jaciment que posar duros per fer l'excavació.  Al mateix mes   varem denunciar  2006 que hi havia jaciments com el de Can Daniel totalment abandonat i en procés de desaparició.

A l'octubre del 2006 a l'article Per que no es fan la fotografia ara recordavam al Conseller d'Identitat i Patrimoni, Joan Cerdà que encara no havien començat les excavacions al jaciment de Bòquer, inagurades en teoría el 28 de maig.

A novembre del 2006 a l'article No tenen vergonya seguiam denunciant que es tornaven a fer fotografies anunciant les excavacions s'havien perdut cinc mesos, els becaris ja no varen poder participar i no es va fer  l'exposició prevista al museu.

Una vegada dins l'Ajuntament, al ple de març del 2007, varem presentar una moció (que es va aprovar  amb l'abstenció de ll'equip de govern  i el vot a favor del grup  PP-UMP) que proposava de redacció d'un projecte bàsic per a la creació d'un recorregut arqueològic  La idea era molt clara, a Pollença tenim un patrimoni arqueològic desaprofitat i abandonat, 108 jaciments,  i pensavam i pensam que s'hauria  de seguir el model de Menorca i aprofitar aquesta riquesa cultural. Al debat de la nostra moció Biel Cerdà (actual director de patrimoni) i Joan Cerdà  (anterior director de patrimoni) argumentaven que com  la major part del patrimoni  arqueològic es troba a propietats privades no es podia fer el projecte, cosa que evidentment no és certa.

El que diu la llei és que les administracions públiques competents col·laboraran amb els propietaris i titulars de drets sobre béns culturals per a la conservació, la recuperació i la difusió d'aquests, mitjançant la prestació de l'assessorament tècnic i jurídic necessari i, si s'escau, de la concessió d'ajudes de tipus econòmic financer.  A aquell ple de març ja varen recordar a  l'Ajuntament que és la seva responsabilitat  la conservació i el manteniment dels béns del patrimoni històric de titularitat municipal i que s'haurien d' adoptar  mesures de protecció. Al debat (penjat a internet) va restar molt clar que no havia cap interés ni voluntat  per part de l'equip de govern de fer res a aquest tema, i això a pesar de que tan Joan com Biel, havien ocupat o ocupen  el càrrec de director insular de patrimoni i que  la moció era simplement  començar a fer feina.

El que cal ara és fer feina a la moció aprovada, fa quasi un any, i donar un impuls econòmic i material per tal de que el jaciment pugui ser excavat amb més profunditat, descobrir més del passat, i estar vigilants a que fets com aquest no tornin a passar. Desgraciadament els atemptats al patrimoni es succeeixen sovint. I la única manera d'evitar-ho es tenir-ho excavat.

Materials del pecio de la Cala Sant Vicenç a Arqueobalear.

 

 

Boccor 1.

Alternativa | 20 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Des d'Alternativa EU-EV de Pollença volem mostrar la nostra més enèrgica repulsa als fets de malbaratament del jaciment arqueològic de Boccor, al Pedret de Bóquer, al Port de Pollença.

En aquesta important ciutat talaiòtica que va aconseguir l'estatus de Ciutat Federada romana i va ser abandonada, suposadament al segle III dC., s'han anat succeïnt diverses campanyes d'excavació per tal de descobrir-ne el seu passat. Boccor fou una de les ciutats més importants d'època romana, i ben poca cosa se'n sap, el més rellevant son dues plaques (o tàbulas patronatus) trobades, que fan referència al seu estatus dins l'Imperi Romà.

Tabula Patronatus de Boccor
(6 d.C.)

 M. Aemilio Lepido, L. Arruntio | co(n)s(ulibus) k(alendis) Mais. | Ex insula Baliarum Maiore senatus | populusque Bocchoritanus M. Atilium M. F. Gal(eria) Vernum patronum coopata|verunt | M. Atilius M. F. Gal(eria) Vernus senatum | populusque Bochoritanum in fidem | clientelamque suam suorumque recepit. | Egerunt Q. Caecilius Quintus | C. Valerius Icesta praetores Universitat de Navarra

En aquestes campanyes arqueològiques els arqueòlegs, Pep Merino i Marilena Estarellas, i els voluntaris han anat descobrint una mica més del passat d'aquest indret. Junt amb restes talaiòtiques (el més important és un talaiot) han sortit estructures d'època romana. Recentment s'ha donat a coneixer la troballa d'un dipòsit per al tintatge de roba. Fet que fa suposar que es dedicaven a aquest afer els antics habitants del lloc. Segons declaracions dels arqueòlegs sortides al diari de Balears "Agafaven els cornets de la mar, els xapaven i els bollien per fer la coneguda púrpura".

Però el jaciment ha tornat a ser fet malbé, ja ho va ser fa uns mesos. Unes persones han espatllat el dipòsit, han desfet murs del talaiòt i d'altres murs, han remogut la terra... i no se sap si s'han endut algun objecte de valor important. Cosa que si s'han endut en altres ocasions.

Rebutjam aquests actes contra el patrimoni, perquè suposen fer malbé part de la nostra història, que en certa mesura serà impossible de desvetllar si no excavam metòdicament els jaciments, i els conservam el millor possibles. La feina meticulosa dels arqueòlegs es veu ara frustrada per uns "vàndals" o expoliadors (encara no se sap).

Esperem que les pèrdues d'informació històrica no hagin estat molt nombroses i que no suposi un gran problema en el decurs de la investigació, que al final és l'important. Així com també esperam que no es torni a produïr i que si es possible es faci justícia amb les persones que han atemptat contra el patrimoni.

Ara podem especular de si és millor donar a coneixer les noves descobertes o si es millor tenir-ho en secret per tal d'evitar expolis.

El diumenge passat el Diari de Balears feia un extense article sobre l'excavació de Bocchoris

Article sobre la destrossa a Bocchoris

No serÓ fÓcil gestionar la piscina

Alternativa | 19 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Seguim narrant el darrer ple ordinari de gener. Al mateix es va adjudicar la concessió de la gestió del servei públic de les piscines municipals de Pollença Finalment seràn gestionades per l'empresa ALGALIA SPORT que és una empresa de gestió esportiva,  dedicada a gestionar i explotar instal·lacions esportives. Aquesta empresa ja gestiona les piscines d'Algaida i Porreres. Aprovada per unanimitat.

Sobre el paper el projecte presentat per l’empresa Algalia ens sembla molt positiu i molt complet, ja no tan sols per la reducció de les tarifes sinò pels aspectes de caràcter educatiu de salut i social que apareixen al mateix,com la contractació de gent de Pollença. També tenim referències positives d’aquesta empresa i a la mateixa han fet pràctiques els alumnes de l’institut de cicle superior. La pena és que aquesta empresa te una feina complicada ja que la construcció de la piscina coberta té prou deficiències i la gestió de l'àrea de'esport és lamentable.

Al regidor d’esport  li varem dir que abans d’anunciar a la premsa local la concessió, abans d'aquest ple, per un motiu, encara que sigui de mera cortesia, hauria d’haver informat a les persones que actualment s’encarreguen del cobrament de les pistes del Poliesportiu del Port.  Després  del  ple s'ha mantingut aquest dinàmica i la premsa local ha tingut  més informació sobre el tema que els  propis regidors.

També varem demanar al regidor d’esport que d’una vegada deixi de posar excuses i ajornar temes que porten anys de retard com la posada en funcionament real del patronat d’esport, la reforma de la pista de futbet del Port i treure a concurs les activitats esportives municipals.

Per terminar varem fer una pregunta al regidor d’Hisenda i li varem demanar quina previsió de despesa hi havia al pressupost del 2009(que a dia d'avui encara esperam)  per la piscina muncipal? Sense resposta. Hem de recordar que l'Ajuntament es fa càrrec del combustible, que significa la major despesa a una piscina coberta.

Un dels grans errors de la  piscina coberta  és no haver apostat per les energies renovables que en el cas de l'enegia solar suposen un estalvi entre el 40 i el 70% del combustible, oapostar per les calderes de Biomasa (os d'oliva, estelles, peles d'ametlla o de pinya...) s'ha fet a Cómpeta, Medina-Sidonia, Puente Genil

 

Problemes a educaciˇ (AJ081021)

Alternativa | 18 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Seguim amb la nostra feina de donar informació als ciutadans, una informació que per lògica hauria de donar el propi Ajuntament. Avui publicam l'acta de la Junta de Govern del 21 d'octubre. Us recordam que podeu escoltar els plens de l'Ajuntament a ràdio Urxella, dividits per punts. També teniu encara temps de participar al IV concurs de fotografia Urxella, fins el 20 de març del 2009, temes impactes socials o mediambiental a Pollença.

A aquesta Junta de govern es va acordar atorgar les subvencions del curs 2007-2008 a les APIMAS (Associacions de pares i mares d’alumnes)  del municipi. Un total de 19.880 euros. La comparació és odiosa però real i per reflexionar, a la mateixa Junta es varen aprovar una sèrie de despeses relatives a les festes de la patrona entre altres 21.228 pels focs artificials.

Al darrer ple vàrem fer una sèrie de preguntes relacionades amb el col·legi Joan Mas, i ens varen respondre que es solucionarien els problemes denunciats com que el menjador de l'escola tapona les sortides d'emergències de les aules d'infantil, les goteres d’un aula d'infantil (que ja s'han arreglat) i el forjat del passadís interior que està molt deteriorat i cau a trossos. Respecte a aquest tema m’ha indignat que qualque membre l’AMPA d’aquest col·legi s’hagi enfadat per les nostres preguntes al ple. Fins a aquest punt ha arribat el desmantellament de la xarxa social i el control que volen exercir alguns partits sobre les associacions del municipi.

Si seguim parlant de problemes als centres educatius del municipi l'APIMA del Costa i Llobera ja parla de recollir firmes sobre tres problemes als que fa temps demana solució sense resposta: la ubicació de contenidors de fems al costat del col·legi, el lamentable estat del carrer lateral del centre ( que seria la sortida d'emergència) i la pèrdua del policia tutor (motivada per la rotació de policies que ha imposat el regidor de policia fa uns mesos).

Si parlam dels instituts l’Ajuntament no ha pagat els doblers dels convenis que te signat amb els mateixos. Al cas de l’institut del Port, l’Ajuntament fa temps que no paga l’electricitat del pavelló que es utilitzat pel club de bàsquet del Port, el que ha generat conflictes entre l’institut i el club quan el culpable és l’Ajuntament per no complir el seus convenis.

Curiosament a aquesta Junta, el regidor policia Juanjo Mir Polar va donar compte dels acords de col·laboració signats entre la Policia Local i els centres educatius de primària, secundària i concertats en el marc del programa Policia Tutor.  Aquesta és una més de les queixes dels centres educatius, actualment el policia tutor ha d'anar uns dies a Palma per coordinar la feina d'altres policies tutors de la illa, per això fa temps que estava formant a un company per substituir-lo aquest dies però la imposició del sistema de torns a l'igual que ha passat amb el policia fix de la Cala , s'ha carregat aquesta possible substitució

Al darrer ple ja varen tornar a demanar que es recuperi tan la figura del policia fix a la Cala com del policia tutor, que era un server modèlic. La resposta del regidor va ser que es cercaria una solució temporal pel tema del policia tutor, cosa que a dia d’avui encara no s’ha fet.

En definitiva hi ha molt de problemes pendents i en aquest moment el malestar als col·legis respecte a l'àrea d'educació va a més, algunes persones han arribat a demanar la dimissió de la regidora d'educació, per això seria convenient començar a donar solucions i convocar al Consell Municipal Escolar, el reglament del qual va ser aprovat al darrer ple.

Dibuix de Joan Machado al blog una guitarra en mi placard

A continuació algus acords de la Junta de Govern
  (Segueix)

Reforma Ajuntament

Alternativa | 17 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Al ple extraordinari d'ahir es va aprovar el plec de clàusules, la convocatòria de la licitació i l'expedient de contractació del porjecte de reforma de l'edifici Montisión per a dependències municials (Fons d'Inversió Local).El projecte ha estat realitzat per l'arquitecte Xavier Oliver i l'enginyer tècnic Javier Vela

Veure articles anteriors: Tres projectes per unanimitat , Ajuntament, entrades i naus. 

 La veritat que tot aquest procés s'ha de fer amb una rapidesa que fa por ,que no ajuda res al que podia haver estat un procés participatiu, i al que han de ser unes obres importants pel municipi.

S'ha imposat la propaganda i els cops d'efecte sobre la planificació i la racionalitat. Un bon exemple són els cartells del fonsd'inversió local, han de tenir tres metres d'alt per quatre d'ample aguantat per unes potes de, com a mínim, dos metres. Han de ser d'alumini o acer galvanitzat amb la inscripció digitalitzada Fer cada un d'aquests cartells costa 1.375 euros, als quals s'han de sumar 475 per pagar-ne la instal·lació. En total: 1.850 euros. El cost d'aquests cartells anunciant la feina feta per l'Estat anirà a càrrec de l'empresa que executarà l'obra.

 

 

 

El ple d'ahir és un exemple de tota aquesta precipitació, la convocatòria em va arribar divendres a l'hora baixa, per això a l'igual que el grup PP-UMP varem votar contra la urgència del ple.

Del plec de clàusules administratives el més destacat és que el termini màxim d'execució de les obres serà com a màxim de 10 mesos. 

Un problema que s'haurà de solucionar durant les obres és on seguirán fen feina els treballadors de l'Ajuntament.També resulta molt problemàtic el trasllat de la ràdio municipal durant la realització de les obres i la seva ubicació posterior.

 Al barem que podeu veure a continuació ens hagués agradat que es donés més punts a la generació de llocs de feina, però el problema és controlar el compliment del barem una vegada iniciades les obres

Descripció detallada de possibles equipaments complementaris i millores en l’execució del projecte

50 punts

Millora de la proposta econòmica

20 punts

Generació de llocs de feina

15 punts

Obres i actuacions similars a la projectada

10 punts

Segells de qualitat i similars

5 punts

El projecte suposa terminar d'una vegada amb les barreres arquitectòniques, hi haurà una rampa i un ascensor que permetirà accedir a tot l'edifici, l'atenció als ciutadans es realitzarà a la planta baixa.

Finalment el projecte es va aprovar per unanimitat. 


Una trobada desagradable

Alternativa | 16 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

L’altre dia passejava pels carrers de Pollença, absorbit en els meus pensaments. Distret, no reparava en res. I era inevitable. Ella era allà. Fresqueta. I jo no la veia. No se si era ella que s’amagava, que estava camuflada, o si es va moure en aquell precís instant perquè l’encontre fos inevitable. Ho miro de recordar i ho passo un cop i un altre a càmera lenta pel meu cap. I arribo a la conclusió que era inevitable, algun dia o altre havia de passar. Reconstrueixo l’escena mentalment: jo anava pel carrer, el dia era gris, una mica trist. Feia un fred suportable. Un dia d’aquests en que poca gent és al carrer. La veritat és que m’havia creuat a poques persones, i no en coneixia cap, només de vista, eren del poble. Jo anava pensant en les meves coses, mirant la part alta de les façanes de les cases. Mai ningú té la costum de mirar cap a d’alt quan passeja, tot es transforma, és com si fos un altre poble. Així, tranquil·lament anava caminant. I no la vaig veure. Tal vegada perquè no hi era i va ser ella la que s’hi va posar a l’últim moment. Va ser en l’instant de posar-hi el peu al damunt quan la vaig veure, però ja era tard, la sabata ja estava plena de merda. Quina mala sort, vaig pensar. I tot seguit vaig arrossegar el peu per tot el carrer per lliurar-me’n.

Com un detectiu d’Agatha Christie vaig posar-me a investigar que hi feia allà aquell excrement tant fresc. Però de seguida vaig adonar-me de que no era l’únic, a cada carrer n’hi havia uns quants. Com en un camp de mines, algú havia sembrat el poble d’excrements, possiblement de ca. Però prest em vaig adonar que això no era cosa d’aquell dia, passava sempre, encara que jo no hi havia reparat.

Vaig posar-me a investigar i vaig arribar a la descabellada conclusió de que els habitants de Pollença estaven en constant guerra civil. Que s’anaven deixant les merdes al davant de les cases dels seus enemics, i que la guerra silenciosa havia arribat a extrems insospitats.

La meva paranoia em duia a contar, enumerar i fer mapes on amb xinxetes anava marcant la ubicació dels excrements, encerclant les zones de més conflicte. Era una teoria en tota regla. Em sentia millor detectiu que Pepe Carvalho. Tot quadrava.

Però un dia en un bar, on prenia un cafè en llet tot llegint el diari, vaig sentir una conversa entre dos “tipos” vestits amb mono de feina, tenien tota la pinta de treballadors de la neteja viària. I els carros amb les graneres aparcats a fora m’ho van confirmar. El més alt li deia a l’altre: “estic cansat de que la gent no reculli les merdes dels cans, això no pot ser”. L’altre contestà: “tota la culpa és de la policia, que no posa multes”. Però el primer, més alt, va replicar: “la policia? I els polítics que no els diuen res, que?”. Vaig pagar i vaig marxar a casa corrent.

Com podia ser que m’hagués passat per alt? Jo, el millor detectiu improvisat, millor que el comissari Montalbano o el suec Wallander. Com no podia haver-me’n adonat? No era una guerra civil oculta. No era intencionat...

El cap em donava voltes. No podia ser tan senzill... la gent no recollia els excrements dels seus cans, no per emprenyar als altres veïns, cosa que també podia ser, sinó per deixadesa, per incivisme, i perquè una mica més de brutor al poble no es notava. Tot estava tan brut que una merda més no feia mal. Amés, si la policia no feia res i els polítics tampoc hi posaven remei... Que senzill i a l’hora que maquiavèlic. Brut per deixadesa.

Pocs dies després vaig llançar a les escombraries tots els meus plànols, els centenars de fotografies, milers d’anotacions... setmanes d’investigació que s’emportà el camió de les escombraries.

No tornaria a passejar pel poble mirant els terrats i les parts altes de les façanes, així com tampoc miraria de la mateixa manera indolent a les persones que treien a passejar els seus cans. Cada cop que em creuo amb algú penso de dir-li: “si el ca és teu, la merda també!”. Però tot seguit desisteixo. Perquè he de dir-ho jo si els responsables municipals no fan res?

Imatge del BloÁgora. Un lugar para  la ataraxia

 

 

 

Calˇ de les Ortigues, Andratx... Caminant per Mallorca (XXIV)

Alternativa | 15 Febrer, 2009 19:00 | facebook.com twitter.com

D'excursió virtual amb en Toni Flores al Caló de les Ortigues, Andratx.

 

 (Segueix)

Responsabilitat ciutadana

Alternativa | 15 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Avui publicam un nou article de la nostra companya Tonina.

Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees hi tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

Aquesta article no és exactament un article d’opinió, sinó, més bé, una reflexió escrita que intenta descriure el món polític i social en el que ens trobem i que evidentment serà subjectiva.

Ja no cal dir que la frase més escoltada per tots nosaltres és: “hi ha crisi”, però un altre comentari que he anat sentint cada vegada més sovint és el de: “tots el polítics són iguals”. Suposo que aquest comentari es veu refermat pel moment econòmic i social que vivim però no obstant una frase que sempre ha tingut un lloc destacat en la nostra cultura política. Però darrerament aquest fet s’ha accentuat pel descontent i desencant que tenim tots envers a la política. Després d’aquest anàlisi tant simple he de dir que en part és erroni o almenys com he dit massa simplista. Per que? Doncs perquè sempre diem que estam desil·lusionats amb la política però realment amb qui estam descontents, o hi hauríem d’estar, es dels polítics els quals són els encarregats de posar en funcionament aquesta eina anomenada política. Per tant podem dir que la política està subjecta a l’ús i la interpretació que li dona cada polític. Després es erroni pensar o dir que tots els polítics son iguals independentment del color que representen perquè hem de partir de la base de que els polítics són persones i totes les persones són diferents entre si.

Després d’aquest breu retrat de l’entorn que en envolta se’m fa difícil no pensar que hem caigut en l’excusa fàcil per no acceptar la nostra responsabilitat com a ciutadans.

Nosaltres a través dels polítics hem de fer funcionar la política per construir l’entorn que creguem més adequat. Es una postura molts còmoda donar tota la responsabilitat als polítics i no analitzar la situació que tenim al davant, pensar quin dels polític o ideals que tenim representarà millor la realitat personal de cadascú i en conseqüència actuar i votar. Votar es la millor manera d’assumir la nostra responsabilitat alhora de fer funcionar la nostra societat, no val dir “tots són iguals” o “a jo no m’interessa la política”.

Hem d’esser conseqüents i pensar quin es el valor real de la política en la nostre vida i en el món actual i no simplement queixar-se, excusar-se pobrament i finalment conformar-se. La ciutadania és la única que pot fer que les coses canviïn o simplement segueixin igual.

 

Lĺauditori dĺen Moneo i ôEl Precio Justoö

Alternativa | 14 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

 Un nou article de Miquel Sánchez sobre l'auditori.

Ja sabeu que si voleu col·laborar enviant-nos escrits, idees o propostes...estarem encantats de rebrer-les i publicar-les en aquest bloc, per tal de que sigui més obert i participatiu i que totes les idees hi tenguin cabuda. Així que ja sabeu, si voleu participar escrivint articles o fent-nos suggerències: eurxella@yahoo.es

El “Precio Justo” va ser un concurs de televisió que es va emetre al final dels anys vuitanta i que va ser molt popular al seus inicis per la qualitat dels regals que donava. Sense voler entrar en molt dels detalls del concurs direm que la mecànica del mateix era endevinar els preus dels objectes, i els concursants s’anaven eliminant fins que només hi quedaven dos que es jugaven l’anomenat “escaparate final” que ben bé el seu valor podria arribar a més de cinquanta milions de les antigues pesetes i això que xerrem del finals dels anys vuitanta, el concursant que més s’atracava al preu de la prova final podia triar un regal d’aquest “escaparate final”, però si s’atracava a menys de 100.000 pesetes s’enduia tots els regals.

Un dels regals que normalment hi havia per triar era un FERRARI de “gama baixa” que ben bé posat “en carretera” podia tenir un valor de 15 milions de pesetes, que normalment era el regal que triaven els concursants. Després d’uns mesos una revista d’informació general va fer un reportatge sobre aquests concursants i els seus FERRARI’s, com era d’esperar aquests cotxes estaven tots venuts i el que no estava també estava venal, la raons eren ben clares, la assegurança mes barata pujava la quantitat de 350.000 pesetes, un canvi d’oli constava quasi 40.000 pestes, un mirall retrovisor costava quasi 100.000 pesetes, sense entrar amb les liquidacions fiscals per no ser un regal exempt d’impostos.

L’Auditori que es pretén construir a Pollença té els mateixos defectes que els FERRARI´s que regalava el “PRECIO JUSTO”, què no es fer l’obra esmentada ja amb un cost més que respectable, si no el manteniment que durà aquest sala multi-funcional, perquè a ben segur el vidres no seran de Pollença, ni de Mallorca, quina vulgaritat, els duran de no sé on perquè tindran una lluentor especial, els fanals supòs que també seran especials, ja no dic res dels acabats exteriors i interiors de la sala, que donaran una exclusivitat a la mateixa, i que a la primera ventada haurem d’anar a cercar-los a Ca’n Sereneta, i com els FERRARI’s vorem a quant puja l’assegurança de l’edifici.

Resumint, altra partida de despesa pels pressuposts anuals.

Miquel Sánchez.

 

 

 

Auditori d'en Moneo. Dades

Alternativa | 13 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Seguim amb el tema de l'Auditori.

Unes dades que s'haurien de tenir en compte, i varen donar al darrer ple, són les opinions dels gerents dels diferents auditoris de la part forana que varen sortir a un article. El gerent de l'Auditori Sa Màniga de Cala Millor es queixava a la premsa de que no podien ampliar el programa al no tenir pressuposts. El mateix deia la gerent del Teatre d'Artà que afegia que el seu pressupost només els permetria pagar el manteniment. La gerent d'Alcúdia reconeixia que mantenir correctament l'edifici no és barat. El gerent del Teatre de Capdepera deia que no es podien permetre programar algunes obres

Altres dades interessants són que l'auditori amb més capacitat de la part forana (fins que es faci el nou auditori de Manacor) és l'auditori d'Alcúdia amb capacitat de 477 espectadors, també és el que té una mitjana d'assistència més alta  208 espectadors (dades de 2006).

Altres dades: Sa Maniga capacitat 466 mitjana 171. Artà: 460 mit 188. Manacor 453 mit 154. Petra 334 mitj 188 Lloseta 268, mit 181 Capdepera 206 mit 166 Vilafranca 198 mit 115

Al cas de l'Auditori d'en Moneo parlam de 600 o 700 places com es pensen omplir,ja veurem...

També és interessant comparar l'Auditori d'en Moneo amb el projectat nou Auditori de Manacor, amb més del doble d’habitants que nosaltres,  amb una capacitat de 795 persones i un cost de 6,5 milions d’euros (a Pollença es parla de 11,5 milions). L'Auditori de Manacor tindrà aparcament, un espai esponjat i una zona verd. (8.000 metres quadrats), a Pollença Can Conill té 3.500 metres quadrats i no sabem encara com es pot solucionar el tema de l'aparcament, d'espais esponjats i zones verds ja ni parlam).

Tots estam d'acord que a Pollença necessitam una sala per fer actes culturals de'una manera digna però d'això a fer aquesta megalòmana obra va una bona distància. La cultura no necessita cop d'efectes com aquesta obra sino continuitat contenció i respecte als contribuents. Aquestes xifres serveixen realment per a finançar les fabulacions i les ànsies de grandesa del batle. sense importar la seva conveniència ni les necessitats reals de la gent.

No us deixeu tapar la boca. 

 

 

 

L' Auditori d'en Moneo. Dubtes.

Alternativa | 12 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Al darrer ple de gener es va desistimar el Conveni amb la Conselleria de Turisme  i es va aprovar un conveni de col·laboració entre l 'INESTUR i l'Ajuntament de Pollenca per desenvolupar el projecte d'un auditori a Pollença. D'aquesta manera  es passa de rebre 3 milions d'euros a rebre 5,5 milions  i d'un consorci conjunt amb la Conselleria pasam a un control directe per part de l'Ajuntament. A més a més ara els  doblers no va lingats  a que sigui finalment el projecte d'en Moneo el que es faci.

Aquests dos punts varen ser aprovats amb la nostra abstenció. 

Veure articles anteriors sobre el tema:Teatre de Pollença 1. El capritx del batle. Teatre de Pollença II i Teatre de Pollença III

En aquest moment parlam d'una despesa de doblers públics de 10, 2 milions d'euros (en pesetes la quantitat maretja; 1.697,137.200 pts ) i nosaltres tenim moltes dubtes respecte a aquest projecte que varen plantejar al ple.

1-    Què tendrem finalment un auditori d'en Moneo, un auditori, una sala polivalent, una sala multifuncional. El batle segueix apostant pel projecte d'en Moneo

2-    Ja s'ha fet un estudi del projecte tècnic i del projecte de manteniment? (Com demanava el PSOE a l'anterior legislatura)  No s'ha fet res d'això. Ens sembla una irresponsabilitat total aquesta despesa de doblers públics en plena crisi sense haver fet abans aquests estudis. L'argument de que el seu manteniment serà igual que el de l'actual centre cultural no es sosté. Ningú ens pot assegurar que aquesta obra no ens hipotecarà durant any i anys.

3.-Quan de doblers pagarà l'Ajuntament? Hi haurà que pagar  interessos? No varen contestar. Després a la premsa (no é sla primera vegada que es dona més informació a la premsa que al ple) el batle va declarar que l'Ajuntament haurà de posar entre 1,3 o 1,5 milions d'euros.

4.-Com es preveu solucionar el problema de l'aparcament? Parlam de sis o set centes places i atraure gent d’altres municipis No es va contestar.

5.- Al Convei actual amb la Conselleria de Presidència aquest auditori hipoteca la quantitat que ens correspon del Fons de Cooperació local fins al 2018 (4,711.434). No hi ha a Pollença necessitats més urgents que fer aquest macroprojecte? Evidentment pel nostre batle no. Fins el 2018 més de quatre milions d'euros que es podrien utilitzar per altres temes aniran a l'auditori. Ens sembla totalment il·lògic i irracional que a Pollença manquen infraestructures bàsiques a alguns llocs com clavegueram o aigua potable, que tengam carrers amb clots que semblen craters, voreres inexistents, parcs infantils en estat lamentable, un museu i unes biblioteques en un estat penós.i que es dediquen pràcticament mil set cents milions de les antigues pessetes  a un auditori. Això  sembla a un que viu entre cartons i uralita però ensenya amb  orgull un jakuzzi.

Fotografia de M.M. (Diario de Mallorca) de  la darrera reunió de l'equip de govern amb Moneo i l'anterior conseller de Turisme.

 

 

 

Desclassificar Formentor

Alternativa | 11 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Avui comentam la nostra moció de desclassificació de Formentor. És la mateixa moció que varem presentar d'urgència a l'anterior ple. Les similituds entre es Guix i Formentor són evidents. Per què es desclasssifica un i l'altre no?Rebutjada amb l'Abstenció PSM i vots en contra PP-UMP, UM-UNPI i PSOE

El PP-UMP es va mostrar totalment contrari a les desclassificacions. El PSM va dir que no era realista. UM_UNPI va alabar la urbanització com modèlica llevar l'apartament d'en Cortina

Al ple de febrer del 2008 ja varen presentar una moció on demanavam a l'Ajuntament que enviés documentació i informes al Consell defensant la inclusió de la urbanització de Formentor de la Font i del Golf de Pollença dins la llei de mesures urgents per a un desenvolupament sostenible a les illes, ja que des del nostre punt de vista reunien objectivament les mateixes o més condicions que el Vilà i Cala Carbó per a la seva desclassificació. Per desgràcia l'equip de govern va votar en contra de la urgència d’aquesta moció

Ara pensam, a l’igual que el GOB, que l'argumentació que ha utiltizat el Consell de Mallorca per aprovar una modificació puntual del Pla Territorial de Mallorca, a fi de desclassificar la urbanització prevista al paratge d’Es Guix (Escorca) es pot aplicar igualment a Formentor.  No repetirem totes les similituds legislatives  ja citades a la moció. La primera línia de Formentor és  una joia única, una riquesa que estam destruint poc a poc, i és molta la gent que ha acudit a nosaltres demanant aturar aquest desastre.

Com tothom sap, en aquests moments a Formentor s’hi construeix diversos xalets, un dels quals, ha estat objecte de nombroses denúncies, no només per les seves deficiències legals, sinó també pel seu impacte evident. Igualment ens preocupa l'ampliació de l’Hotel Formentor amb  noves edificacions, sobre tot l’spa –sala de convencions. Aquesta i les darreres obres que s'han fet han deixat ben clar que el que es va planificar fa anys s'hauria de replantejar al segle XXI.

Any darrera any el paisatge de Pollença s'està destruint; a Formentor, al Puig de Gotmar, a la Font...  Ja és hora que l'Ajuntament faci tot el que pugui  per preservar uns dels nostres majors tresors, el nostre paisatge. 

Imatge de la campanya del GOB als anys 80 per salvar Formentor, al 2008 segueix la destrucció


 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb