URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Afusellar als banquers i nacionalitzar els bancs (crisi1)

Alternativa | 06 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

 Supòs que més d'un haurà dit al llegir el títol de l'article, ja són es radicals d'Alternativa... Ens sap greu però la frase no és nostra sinó de Philip Stephens, un comentarista del conservador Financial Times.

Igualment aquest article no és sinò una sintesi de idees que podeu trobar als excel·lents articles de la pàgina web de Juan Torres catedràtic d'economia aplicada de la Universitat de Sevilla. Un bloc molt bo que hauriau de tenir entre els vostres favorits.

L’espectacle d’aquests dies del president Zapatero reunint-se amb els banquers per “advertir-les i demanar-les que els doblers circulin ha estat simplement patètic. Una vegada més es pot comprovar que  darrera de les paraules d’en Zapatero moltes vegades no hi ha res. Estam davant d’un polític que domina el terreny dels símbols i dels gestos però que a l’hora d’actuar i gestionar falla estrepitosament. Aquestes advertències i les reunions són la demostració de  que l’ajuda a la banca s’ha fet amb poca planificació i menys control.El sistema capitalista resulta realment curiós; s’’ajuda als culpables i no a les víctimes que cada vegada són més. Es donen doblers als banquers addictes a l'especulació.

Sense oblidar que el primer responsable de la crisi és el sistema financer dels Estats Units, el nostre sistema financer també ha col·laborat a la seva part . Durant anys els nostres bancs i  caixes s’han dedicat a finançar el sector immobiliari, denegant crèdits a altres sectors i sobre tot a qualsevol projecte innovador. Es tracta de guanyar dobler fàcil i ràpidament que evidentment és el primer objectiu de qualsevol empresa capitalista.  Només de 2002 a 2008 varen passar de donar crèdits per 700.000 milions de euros a 1,8 bilions, el 70% d’aquest increment es va dedicar a finançar el sector de la construcció, el que situa actualment als bancs i caixes a una situació complicada.  A pesar de que fins fa unes setmanes deien que no tenien cap problema i que segueixen acumulant beneficis escandalosos.

En aquest moment el sistema financer i la banca  són el sector que més ajuda ha rebut (dels nostres doblers no l’oblidem) i quina ha estat la seva  resposta; donar facilitats als crèdits i posar doblers en circulació ... No, han fet tot el contrari, han destinat les ajudes a compensar les seves pèrdues i  segueixen sense proporcionar doblers als sectors productius que són els creen riquesa i donen feina.

Els bancs en comptes de aportar capital (combustible) a l'economia el que han fet es robar part d'aquest capital. Els governs  no es poden limitar a donar més doblers als bancs i fer com que li molesta que els bancs no facin circular aquest capital sense adoptar cap mesura executiva. 

Demà parlarem d'això.

Del blog "pongo un circo y me crecen los enanos". Només haveu de substituir els dolars per euros i el tio Sam que representa al govern d'en Bush per una cella arqueada que representaria el nostre govern "socialista" 

 

 

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb