URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Boccor 1.

Alternativa | 20 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Des d'Alternativa EU-EV de Pollença volem mostrar la nostra més enèrgica repulsa als fets de malbaratament del jaciment arqueològic de Boccor, al Pedret de Bóquer, al Port de Pollença.

En aquesta important ciutat talaiòtica que va aconseguir l'estatus de Ciutat Federada romana i va ser abandonada, suposadament al segle III dC., s'han anat succeïnt diverses campanyes d'excavació per tal de descobrir-ne el seu passat. Boccor fou una de les ciutats més importants d'època romana, i ben poca cosa se'n sap, el més rellevant son dues plaques (o tàbulas patronatus) trobades, que fan referència al seu estatus dins l'Imperi Romà.

Tabula Patronatus de Boccor
(6 d.C.)

 M. Aemilio Lepido, L. Arruntio | co(n)s(ulibus) k(alendis) Mais. | Ex insula Baliarum Maiore senatus | populusque Bocchoritanus M. Atilium M. F. Gal(eria) Vernum patronum coopata|verunt | M. Atilius M. F. Gal(eria) Vernus senatum | populusque Bochoritanum in fidem | clientelamque suam suorumque recepit. | Egerunt Q. Caecilius Quintus | C. Valerius Icesta praetores Universitat de Navarra

En aquestes campanyes arqueològiques els arqueòlegs, Pep Merino i Marilena Estarellas, i els voluntaris han anat descobrint una mica més del passat d'aquest indret. Junt amb restes talaiòtiques (el més important és un talaiot) han sortit estructures d'època romana. Recentment s'ha donat a coneixer la troballa d'un dipòsit per al tintatge de roba. Fet que fa suposar que es dedicaven a aquest afer els antics habitants del lloc. Segons declaracions dels arqueòlegs sortides al diari de Balears "Agafaven els cornets de la mar, els xapaven i els bollien per fer la coneguda púrpura".

Però el jaciment ha tornat a ser fet malbé, ja ho va ser fa uns mesos. Unes persones han espatllat el dipòsit, han desfet murs del talaiòt i d'altres murs, han remogut la terra... i no se sap si s'han endut algun objecte de valor important. Cosa que si s'han endut en altres ocasions.

Rebutjam aquests actes contra el patrimoni, perquè suposen fer malbé part de la nostra història, que en certa mesura serà impossible de desvetllar si no excavam metòdicament els jaciments, i els conservam el millor possibles. La feina meticulosa dels arqueòlegs es veu ara frustrada per uns "vàndals" o expoliadors (encara no se sap).

Esperem que les pèrdues d'informació històrica no hagin estat molt nombroses i que no suposi un gran problema en el decurs de la investigació, que al final és l'important. Així com també esperam que no es torni a produïr i que si es possible es faci justícia amb les persones que han atemptat contra el patrimoni.

Ara podem especular de si és millor donar a coneixer les noves descobertes o si es millor tenir-ho en secret per tal d'evitar expolis.

El diumenge passat el Diari de Balears feia un extense article sobre l'excavació de Bocchoris

Article sobre la destrossa a Bocchoris

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb