URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Boccor 2

Alternativa | 21 Febrer, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Ahir rebutjavam els fets de malbaratament del jaciment arqueològic de Boccor però avui voliam parlar del que ja va dir  a la premsa el secretari d'ARCA Joan Pasqual i és que n'hi ha una responsabilitat per part de l'Ajuntament que no ha estat capaç de conservar el jaciment.

I no és que per part d'Alternativa EU-EV no hàgim recordat l'abandonament d'aquest jaciment:

A juny  del 2006  a l'article Boquer. La campanya 2006 ja varen denunciar els problemes  de la campanya d'aquell estiu, a pesar de que Joan Cerdà Rull era Conseller d’Identitat Cultural i Patrimoni-

A l'agost del 2006 Bòquer. a l'article 17 persones sense vergonya tornavam a denunciar com era més fàcil fer-se fotografies al jaciment que posar duros per fer l'excavació.  Al mateix mes   varem denunciar  2006 que hi havia jaciments com el de Can Daniel totalment abandonat i en procés de desaparició.

A l'octubre del 2006 a l'article Per que no es fan la fotografia ara recordavam al Conseller d'Identitat i Patrimoni, Joan Cerdà que encara no havien començat les excavacions al jaciment de Bòquer, inagurades en teoría el 28 de maig.

A novembre del 2006 a l'article No tenen vergonya seguiam denunciant que es tornaven a fer fotografies anunciant les excavacions s'havien perdut cinc mesos, els becaris ja no varen poder participar i no es va fer  l'exposició prevista al museu.

Una vegada dins l'Ajuntament, al ple de març del 2007, varem presentar una moció (que es va aprovar  amb l'abstenció de ll'equip de govern  i el vot a favor del grup  PP-UMP) que proposava de redacció d'un projecte bàsic per a la creació d'un recorregut arqueològic  La idea era molt clara, a Pollença tenim un patrimoni arqueològic desaprofitat i abandonat, 108 jaciments,  i pensavam i pensam que s'hauria  de seguir el model de Menorca i aprofitar aquesta riquesa cultural. Al debat de la nostra moció Biel Cerdà (actual director de patrimoni) i Joan Cerdà  (anterior director de patrimoni) argumentaven que com  la major part del patrimoni  arqueològic es troba a propietats privades no es podia fer el projecte, cosa que evidentment no és certa.

El que diu la llei és que les administracions públiques competents col·laboraran amb els propietaris i titulars de drets sobre béns culturals per a la conservació, la recuperació i la difusió d'aquests, mitjançant la prestació de l'assessorament tècnic i jurídic necessari i, si s'escau, de la concessió d'ajudes de tipus econòmic financer.  A aquell ple de març ja varen recordar a  l'Ajuntament que és la seva responsabilitat  la conservació i el manteniment dels béns del patrimoni històric de titularitat municipal i que s'haurien d' adoptar  mesures de protecció. Al debat (penjat a internet) va restar molt clar que no havia cap interés ni voluntat  per part de l'equip de govern de fer res a aquest tema, i això a pesar de que tan Joan com Biel, havien ocupat o ocupen  el càrrec de director insular de patrimoni i que  la moció era simplement  començar a fer feina.

El que cal ara és fer feina a la moció aprovada, fa quasi un any, i donar un impuls econòmic i material per tal de que el jaciment pugui ser excavat amb més profunditat, descobrir més del passat, i estar vigilants a que fets com aquest no tornin a passar. Desgraciadament els atemptats al patrimoni es succeeixen sovint. I la única manera d'evitar-ho es tenir-ho excavat.

Materials del pecio de la Cala Sant Vicenç a Arqueobalear.

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb