URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Cal una nova cultura del territori

Alternativa | 16 Març, 2009 07:00 | facebook.com twitter.com

Aquest és un excel·lent  article de na Carme Miralles Guasch aparescut al diari Públic el passat 7 de març, a més a més hem aprofitat per incloure enllaça a dos documents molt interessants

- Informe del Parlament Europeu sobre l'impacte de la urbanització extensiva a Espanya.

- Manifest "Per una nova cultura del territori",

UNA NOVA CULTURA DEL TERRITORI

Fa unes setmanes es va publicar un informe del Parlament Europeu sobre l'impacte de la urbanització extensiva a Espanya (es votarà el 26 de març) En ell es considera que les illes i les zones costaneres mediterrànies espanyoles han sofert una destrucció massiva en l'última dècada. El ciment i el formigó han saturat aquestes regions de tal forma que han afectat no només el fràgil medi ambient costaner, sinó també l'activitat social i cultural de moltes zones, el que constituïx una pèrdua tràgica i irreparable de la seva identitat i llegat cultural i mediambiental.

I tot això per l'avarícia i la conducta especulativa (i es podria afegir, en alguns casos, delictiva) de les autoritats locals i membres del sector de la construcció. Aquest informe demana i recomana a les autoritats espanyoles que portin a terme una profunda revisió de tota la legislació urbanística, que declarin una moratòria dels nous plans de creixement urbà que no respectin els criteris rigorosos de sostenibilitat mediambiental i responsabilitat social, i que busquin solucions als problemes existents,  derivats d'aquesta urbanització massiva, irresponsable i insostenible.

A mitjan 2006, un grup de professionals relacionats amb el territori (urbanistes, arquitectes, geògrafs, enginyers, etc.) van presentar el manifest Per una nova cultura del territori, confirmat per diversos centenars d'ells, amb l'objectiu de denunciar, igual que l'informe del Parlament Europeu, l'abús d'aquesta urbanització massiva, i a la vegada alertar de la necessitat i urgència d'asseure les bases per a una nova cultura del territori.

Una cultura que percebi el territori com un bé no renovable, essencial i limitat, que ha de ser entès com recurs, però també com cultura i part de la nostra memòria històrica col·lectiva, a la vegada que referent identitari, per això una de les primeres preocupacions d'aquesta nova manera d'entendre el nostre entorn físic ha de ser la preocupació per trobar la formula perquè, en cada lloc, la col·lectivitat pugui gaudir dels recursos del territori i preservar els valors per a les generacions posteriors. Perquè el territori també és un relat col·lectiu que necessàriament transmetem als nostres fills i néts.

A més, un territori bé gestionat constituïx un actiu econòmic de primer ordre que confereix un valor afegit als productes i als serveis, en particular els turístics, bàsics per a l'economia espanyola. La gestió sostenible del territori és certament una obligació social i ambiental, però també un urgent imperatiu econòmic.

Necessitem una nova cultura que permeti la impregnació de la legislació estatal, autonòmica i local, a la vegada que orienti la pràctica dels ajuntaments i del conjunt de les administracions, i que pugui proporcionar un marc adequat per al bon funcionament del mercat, corregint en benefici de la col·lectivitat els excessos privats i que faci prevaler els valors de la sostenibilitat ambiental, l'eficiència funcional i l'equitat social.

En temps de crisi, i per tant de canvi de models i de prioritats, aquesta hauria de ser la nova fórmula: una nova cultura d'entendre un bé comú com és el nostre territori i els nostres paisatges. D'això depèn no només el nostre benestar sinó també la nostra riquesa.

Blog Caravaca no se vende 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb