URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Construcció i Turisme

Alternativa | 22 Abril, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

Al ple de febrer es va aprovar per unanimitat la modificació puntual de l’article 60 de l’Ordenança de Policia i Bon Govern de l’Ajuntament de Pollença. La raó del canvi és reduir les conseqüències de la crisi actual al sector de la construcció.

Aquest article prohibia a tot el sòl urbà dels nuclis de la cala Sant Vicenç i, del Port de Pollença i a les urbanitzacions de la Font i el Vilà, durant el període comprès entre l’1 de maig i el 31 d’octubre els següents treballs de construcció:

- Obres a la via pública o a terrenys d’us públic general com parcs, jardins, places, etc.

- Obres de moviment de terra o excavacions superiors a 25 metres cúbics i enderrocament d’edificacions.

- Obres de construcció utilitzant qualsevol artefacte que no respecti els nivells acústics fixats als articles següents.

 Com ja haviem comentat aquesta modificació es va presentar per sorpresa a les comissions informativa que es fan abans del ple. Un exemple més de la improvisació i manca de criteri amb la que funciona l’equip de govern. Per la nostra part fa mesos, al ple de ja haviem demanat canvis a aquest article. A diferència del sector turístic, en el cas de la construcció no hi ha la figura dels fixos discontinus, i encara que som totalment conscients de que tenim un sector de la construcció totalment sobredimensionat tenim clar que la reconversió d’aquest sector que és molt complicada però s’ha de fer, ha de ser paulatina, evitant la destrucció de llocs de feina. Igualment la situació del sector turístic tampoc és bona, com demostra el tancament de l’hotel Simar a la Cala, i per tant s’ha d’anar amb molt de cura a qualsevol tema que afecti als nostres dos principals sectors econòmics. Per tot això resulta incomprensible que un tema tan important i complicat com aquest es presentés per sorpresa i amb urgència i sense el temps de debat i reflexió que seria necessari. Estam d’acord en prendre mesures excepcionals en temps de crisi però hem de tenir en compte que hem d’anar amb molt de cura no sigui que per reduir la crisi a la construcció enfonsem el turisme.

La primera proposta de l'equip de govern era fer un canvi durant un any de l’article i reduir el període de prohibició que passaria ser de 15 de juny a 30 de setembre, una proposta que significava donar via lliure a les empreses de construcció. En el poc temps que vam tenir abans del ple el que nosaltres vam proposar és que era millor estudiar cas per cas i que els interessats haguessin de sol·licitar motivadament l’autorització que seria resolta per Alcaldia, després d’una audiència també amb el sector turístic del lloc on es fa la construcció. Evidentment s’hauria de valorar  si l’ empresa de construcció sol·licitant tenia problemes econòmics que poguessin suposar l’acomiadament dels seus treballadors, i els perjudicis que aquestes obres podrien suposar pel sector turístic de la zona.

Finalment la modificació de l’article que es va presentar al ple es va semblar suficient al que havíem demanat per votar a favor, i la redacció de l’article restaria d’aquesta forma:

  “Durant l’any 2009, l’Ajuntament podrà autoritzar obres durant el periode que va des d’1 de maig al 15 de juny, i d’1 d’octubre a 30 d’octubre, prèvia audiència amb l’empresa constructora i els possibles establiments turístics afectats on es determinarà en quines condicions es pot desenvolupar la dita obra”

Es tracta d’arribar a acords entre les dues principals fonts de feina en el municipi, cada cas es tractarà en particular, hi haurà una audiència prèvia, i serà l’Ajuntament qui posarà les condicions. El batle  es va comprometre a que s’ens informarà de les peticions i els acords als que s’arribi.

 Evidentment el tema no és fàcil ja que per donar oxigen al sector de la construcció no es pot enfonsar al turisme, i fer aquestes dues activitats compatibles no sempre és possible. Caldrà el màxim diàleg i que tots siguin capaços de adonar-se la situació econòmica a la que ens trobam. Esperam que els sectors afectats siguin conscients de la situació extraordinària que es viu, i que siguin generosos, no s’ha d’enviar ningú a l’atur.

 Al ple es va llegir un escrit de l’Associació Hotelera de Pollença  que teniu a  la continuació de l'article.

El roto al blog  

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb