URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

BICS tancats

Alternativa | 07 Juliol, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

Al ple de maig es va rebutjar la nostra moció que volia instar a la Comissió Insular d'Urbanisme i Patrimoni  a que acordés els convenis d’usos amb els propietaris dels BICs en aquest moment inaccessibles, i  aprovés un règim de visites d’acord amb la normativa vigent. Només nosaltres vam a votar a favor

Els bens d'interes cultural poden ser de propietat privada però al ser d'interès general el propietari té una sèrie d'obligacions en favor del la col·lectivitat; com és l'obligació de permitir la visita del públic en determinats dies i hores. Un Bé d'Interès Cultural és de domini públic, o sigui un particular pot ser propietari d'un BIC però l'administració protegirà el seus valors i l'accés al mateix del públic.

A a pesar de que la Llei 12/1998 de 21 de desembre del Patrimoni Històric de les Illes Balears regula que els Bens d'Interés Cultural  s'han de poder visitar al menys quatre dies al mes, en dies i hores prèviament assenyalats. A Pollença no es poden visitar ni la Fortalesa, ni el Castell del Rei.

En aquest sentit  al mes d'agost del 2006, l'actual batle Joan Cerdà que en aquell moment era conseller de patrimoni va dir que tenia intenció d'acordar un conveni d'us de la Fortalesa, per què puntualment aquest espai es pugés obrir . Cosa que després no ha fet.

La reivindicació de la regulació d'aquests Bens també la va fer seva en Biel Cerdà com regidor del PSM a l'anterior legislatura, i al 2005  es va fotografiar amb altres representants del PSM a la fortalesa i va insistir en la necessitat de regular les visites a aquest indret, En aquest moment a pesar de ser director de Patrimoni i dels nostres precs a anteriors plens encara no ha estat capaç de regular aquestes visites. El que ens resulta totalment incomprensible.

Des del principi de legislatura al ple de setembre de 2007 hem demanat per aquest tema, al ple de març de l'any passat el regidor i director insular de patrimoni Biel Cerdà ens va dir que s'havia demanat un informe jurídic però que els tècnics tenien molta de feina i encara no l'havien pogut fer. Al ple de març d'enguany vam demanar al regidor de cultura que demanés si ja s’havien fet aquests informes i que insisteixi en la necessitat i urgència dels mateixos. La resposta del regidor de cultura Tomeu Cifre va ser que s'havien fet uns informes d’accés però que no donaven una solució global, sinó que s’havia d’estudiar cas per cas. Dos mesos després quan vam presentar aquesta moció pensavam que ja havia arribat el moment de que aquest ple demanés al Consell que estudi els casos de Pollença

Als dos casos a més a més ens trobam amb l'agravant de que hi ha dos camins públics tancats, el camí de Ternelles del que hem parlat en moltes ocasions i en el cas de la Fortaless, el  camí de la fortalesa a la Punta avançada, número 119 del catàleg de camins públics aprovat per unanimitat al ple.

Per acabar hem de dir que la moció que presentavam és pràcticament calcada d'una que va presentar el grups de conseller del PSM al Consell de Mallorca el 28 de desembre de 2004 i que podeu llegir al següent enllaç.

El PSM va proposar un conveni per a usos oberts puntuals a La Fortalesa al ple de juliol del 2006.

 Al debat en Joan Cerdà va defensar que com eren propietats privades no havia res que fer. Tomeu Cifre (PSM) va dir que la Junta Insular de Patrimoni ha arribat a la conclusió de que la llei s'hauria de modificar. Tomeu Cifre del PP va dir que si amb 10 anys la llei no ha funcionat o s'ha de derogar o canviar. Els regidors del PSOE no van dir res.

La llei és molt clara, l’article 34.1.c) de la citada llei del patrimoni històric de les Illes Balears regula la visita als Béns d’Interès Cultural (BIC). A fi de fer possible que els ciutadans apreciïn i gaudeixin del patrimoni cultural illenc, garanteix la visita pública dels béns, al menys quatre dies al mes, en dies i hores prèviament assenyalats. el que no s'ens ha mostrat són els informes tècnics, on es diu que no es pot aplicar, hagués estat bé que una còpia d'aquests informes s'hagués portat a les comissions informatives o al ple.  Els demanarem per analitzar quins són els arguments per no fer complir una llei. Com sempre ens trobam que la informació i la transparència han estat substituïdes per vaguetats sense aportar dades reals.

A juliol del 2005 l'actual director de patrimoni Biel Cerdà reclamava a la premsa la regulació de les visites a la Fortalesa. 

 

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb