URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Obrirem el camí de Ternelles

Alternativa | 13 Juliol, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

 Podeu consultar els nombrosos articles que hi ha referents al camí de Ternelles a aquest blog a la secció; camins i espais públics.

Sempre que parlam del camí públic de Ternelles un tema important és recordar que hi ha dos vies per obrir el camí: 

1.- Cal un decret de batlia per obrir el camí ja que es tracta d'un camí públic, amb abundant documentació des de l'Edat Mitjana, i aprovat com tal per unanimitat al catàleg de camins.

2.- Cal expropiar l'ús del camí ja que es tracta d'un camí privat d'ús públic. Aquesta afirmació només té el suport  de l'Ajuntament al seu PGOU, Pla General d'Ordenació Urbana,(1990) que va convertir "màgicament"(sense cap tipus de documentació) en privat un camí que era públic des de l'Edat Mitjana. March sempre ha estat molt de March per aquest Ajuntament.

També hem de recordar que en aquest tema el batle Joan Cerdà diu una cosa i fa una altra, teóricament sempre defensa que vol obrir el camí però a la realitat continuament fa tot el possible per col·laborar amb la propietat per ajornar aquesta decisió. El que és pitjor és que el batle té el suport no només del PP_UMP sinó també del PSOE, mentre que el PSM opta per l'abstenció. Per això entre altres coses el que fa el batel és jugar amb les dues vies que hi ha per poder obrir el camí. Quan li interessa defensa l'opció d'expropiar l'us del camí, per exemple per votar contra la nostra darrera moció, que  només demanavam que el batle comanés un informe jurídic als serveis municipals per veure si es podia fer un decret per recuperar el camí públic d'ofici. I quan li interessa diu que no vol pagar l'expropiació d'ús per que el camí és public. A la fi es tracta simplement de col·laborar amb la propietat per mantenir el camí tancat.

La voluntat d'obrir el camí  de tota la resta de grups polítics municipals del PSM al PP va restar evident fa dos mesos quan no van voler demanar un informe jurídic als serveis municipals, informe gratuït que estaria llest en dos dies, per veure si era possible fer un decret de batlia per obrir o no el camí.

Avui parlam d'un avanç a la segona via, la consideració del camí de Ternelles com un camí privat d'ús públic. i és que fa dos mesos el Tribunal Suprem del Contenciós Administatiu secció primera va desestimar el darrer recurs de casació interposat per la propietat de Ternelles. Podeu consultar el document en pdf. Fem una mica d'història La propietat de Ternelles amb el suport del govern Balear  no va acceptar l´ús públic del camí com deia el PGOU fins que l'Ajuntament va aconseguir la sentència del tribunal Suprem del 18 d'octubre de 2001 que  ordenava fer les determinacions precises per assegurar l'us públic del camí. Cinc anys més tard de la sentència, al 2006,  el ple de l'Ajuntament va aprovar per unanimitat una regulació de  l'accés al camí, acord que posteriorment  fou aprovat pel Consell. Aquesta regulació és molt restrictica: Vint persones al dia, sies dies a la setmana ( tret de les èpoques de cria del Voltor, entre Febrer i Maig, on l'accés només es podrà efectuar tres dies a la setmana). Però així i tot la propietat no va acceptar aquest accés restrictiu i va interposar un contenciós contra aquests acords. Amb aquesta darrera sentència, la justícia dona una vegada més la raó a l'Ajuntament.

De totes maneres és clar que la propietat seguirá fent tot el possible per mantenir tancat el camí i que per això no només compta amb l'ajuda de l'Ajuntament sinó també del Consell i del Govern com es va poder veure a l'excursió reivindicativa d'octubre. El més indignant es que a més a més utilitzen l'excusa de la protecció del medi ambient. Per això la propietat ha dit ràpidament que "l'acord s'ha d'adaptar a la legislació més vigent, com són ara el PORN i la Xarxa de Natura, que regulen els espais naturals depenent de la protecció que tenen". Els mateixos que fan vedats de caça, que deixen anar als seus amics en quarcks fins el castell, que tenen expedients per obres il·legals a la zona, volen convertint a una persona caminant en un perill pel medi ambient.

  Ara caldria complir la nostra moció del ple de juny de 2008, que es va aprovar per unanimitat,   per la qual l'Ajuntament ha de dur a terme totes les actuacions possibles per a l'obertura i l'habilitació del pas pel camí de Ternelles. En aquest cas s'ha de fer ja el que vam demanar al mes de desembre; que es realitzi per part dels Serveis Tècnics Municipals una valoració de la indemnització/justipreu de la servitut de pas del camí de Ternelles per així esbrinar de quins doblers estam parlant i tenir una referència.

 Tard o temprà obrirem aquest camí.

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb