URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

L'arena de Cala Barques

Alternativa | 15 Juliol, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

Seguim amb el que consideram una importante funció d'aquest blog que es donar informació pública als ciutadans. En aquest cas hem penjat un resum de l'estudi de l'IMEDEA (Institut Mediterranit d'Estudis Avançats sobre les opcions de gestió de la platja de Cala Barques (veure document pdf)

Aquest estudi es va sol·licitar després del temporal de novembre de 2001 i la seva finalitat és estudiar l'evolució de les platges de la Cala Sant Vicenç, l'estudi es va fer al 2004.

Resumint el resum; l'estudi assenyala que la Cala Sant Vicenç està exposada a temporals intensos de mar i de vent el que fa  a Cala Barques s'hagi produït una disminució significativa de sorra  a pesar de que ja ha hagut dues regeneracions (1991 i 2002).

Al balanç sedimentari de Cala Barques és molt important l'estructura rocosa coneguda com Sa Llosa  que protegeix la platja però també dificulta la reincorporació de sediments des de l'exterior de la cala. També s'ha de tenir en compte que la cala només té una petita capa d'arena i una variabilitat interanual significativa.

Hi ha tres alternatives:

1.- No intervenir i deixar que la naturalesa continuï amb els seus ritmes naturals.S'hauria de millorar la gestió i traslladar sorra des de la part alta de la platja quan és acumulada a aquesta zona pel vent.

2.- Incrementar la quantitat d'arena sense guany de superfície. Caldrien 700m3 que esdipositarien principalment sobre els primers metres de costa.

3.- Incrementar la superfície de la plata útil. Caldrien 2.600m3.

En cas d'optar-se pel drenatge i posterior abocament de sorra en la platja, aquesta ha de ser compatible en color, forma i grandària amb la nativa ja que hi el perill d'incrementar la terbolesa de l'aigua. S'ha de tenir en compta que  aquesta solució només sera efectiva temporalment ja que no evitarà la tendència erosiva de la platja.

Finalment la conclusió  del resum recomana per costos i riscs la mínima intervenció a la platja, o sigui l'alternativa 1, tot i que la 2 també seria viable, sent una decisió més de caire polític i en funció dels recusos disponibles.


Després de llegir aquest informe ens reafirmam en que la Cala Sant Vicenç es troba totalment abandonada i cada vegada més degradada, però la seva recuperació no passa per fer una gran inversió en incrementar la superfície de la platja de Cala Barques. La seva recuperació passa per recuperar les seves infraestructures (aigua, enllumenat, voreres, asfaltat, tdt..), per un pla d'enbelliment i per aprofitar els seus potencials;  el seu patrimoni arqueològic i el seu privilegiat paisatge. Cal molt de feina però també molt de il·lusió cosa que a l'equip de govern actual no n'hi ha.

Cala Barques a el tiempo.es

 

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb