URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Pensar globalment, actuar localment. Agenda 21.

Alternativa | 22 Juliol, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

Al darrer ple es va rebutjar la nostra moció que demanava el compromís a l'equip de govern de presentar el pla d'acció de l'Agenda local 21 per la seva aprovació al ple en un termini màxim de tres mesos.

Fa vint anys l'Assemblea General de l'ONU (el 22 de desembre de 1989), va decidir l'organització d'una Conferència  sobre el medi ambient, i un dels fruits d’aquella Conferència (que es va fer al 1992) va ser el  "Programa 21" un compromís mundial sobre el desenvolupament i la cooperació en l'esfera del medi ambient.

Per aconseguir els objectius del Programa es van crear les agendes locals 21 amb les que es tracta d’avaluar l’estat ambiental, social i econòmic del municipi, i a través de la participació ciutadana fer un pla d’acció que disseny i desenvolupi actuacions cap a un desenvolupament sostenible. O sigui  ens trobem a l’intent més seriós i important que s’ha fet de portar a la pràctica la famosa frase de pensar globalment i actuar localment.

A Pollença a anteriors legislatures, des del 2001, es van fer diverses passos en l’elaboració i desenvolupament de l’Agenda Local 21; es va redactar un diagnòstic socioambiental i econòmic per detectar els punts forts i els problemes existents al nostre municipi (abril 2002), es va elaborar un pla d’acció ambiental que defineix les accions i projectes a realitzar per encaminar el poble cap a la sostenibilitat (desembre 2002), es va crear el Fòrum ciutadà fomentant la participació ciutadana en la detecció de problemes i en la recerca de solucions. Es van fer diversos grups de treballs que van dissenyar un pla d’acció... A la fi s’havia fet prou feina al tema.

Curiosament a l’actual legislatura quan des del Consell s’ha donat un fort impuls al procés de les agendes locals 21 i a Pollença teòricament hauria d’haver un equip de govern més preocupat pel medi ambient, ens trobam que  el desenvolupament de l’Agenda s’ha aturat, i que el seu pla d’acció no ha estat aprovat pel ple.

Al aturar el procés s’ha tancat una cosa tan important a la participació ciutadana com és la continuïtat i l’execució dels acords, d’aquesta manera tota la gent que vam participar a l’ elaboració del Pla d’acció ens sentim realment frustrats .

Des del principi de la legislatura a Alternativa hem insistit en la importància de desenvolupar el procés de l’Agenda Local 21. Fa dos anys a la investidura del batle vam subratllar que al programa electoral  d’UM-UNPI deia que potenciaria  l'Agenda Local 21. Més concretament diu que reprendrien l’Agenda Local 21 com una forma de cohesió municipal i de participació ciutadana. Fins avui res.

Al ple de gener de l’any passat al veure que no es feia res vam demanar quan es tornaria a posar en marxa l'Agenda 21.  S’ens va dir que havia la intenció de tornar-la a posar en funcionament. Un any i mig després, res.

Al ple de febrer de l’any passat es va rebutjar nostra proposta relativa als pressuposts participatius.  L'equip de govern va argumentar que votava en contra ja que tenien previst un plantejament nou de participació ciutadana a partir de l'Agenda 21. S’ens va mostrar un mínim esquema d’aquest nou replantejament però fins avui res.

Al mateix mes de febrer del 2008  vam a  aprovar per unanimitat adherir-nos als Compromisos d'Aalborg  i a tenir-los en compte en l'elaboració, funciónament i actualitzacions de la nostra Agenda Local 21. Fins avui res.

Als plens de juliol  i novembre de l’any passat vam tornar a  demanar què passava amb l'Agenda Local 21, sense obtenir cap resposta. Al ple de gener s’ens va dir que degut al dèficit municipal es va considerar convenient esperar al nou Pressupost, per posar en marxa l’Agenda amb la corresponent despesa. Seguim sense pressupost i sense posar en marxa l’Agenda.

La inactivitat de l’Agenda 21 és un clar incompliment dels acords d’aquest Ajuntament, i és una inactivitat no només perillosa des del punt de vista mediambiental i de participació ciutadana sinó també des del punt de vista econòmic. Ja que fa poc més d’un mes el Consell ha advertit a l’Ajuntament del perill de que el municipi sigui tret defora de la xarxa balear de sostenibilitat, el que significaria entre altres coses no poder accedir a  subvencions.

Pensam que ja és el moment de que es deixin d’excuses i demostrin hi ha una voluntat política real de fer de l’Agenda Local és el que és; una eina fonamental de participació ciutadana i planificació de l’Ajuntament

Aquest rebuig de la nostra moció és una demostració de la sensibilitat d'aquest equip de govern respecte a la participació ciutadana i l'ecologia.

Los calvitos a la comunidad.

 

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb