URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Na Matilde, la infermera.

Alternativa | 29 Juliol, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

 

Matilde León González, va néixer el dia del reis de l’any 1929, a Benalua de Guadix.- província de Granada, estudià infermeria a Múrcia i València.  El seu primer destí professional fou a Múrcia , després a Melilla i vengué destinada a Mallorca a l’any 54 a l’hospital de Caubet, llavors va passar a Son Dureta l´any de la seva inauguració, el 1956 es va casar amb Josep Vila,  la qual cosa li  va fer perdre la plaça, (a les hores i havia una llei que les dones al servei de l’administració –la majoria telefonistas o infermeres- perdian la plaça si es casaven, el marit ja guanyava prou per elles).

 Els anys seixanta,vingué a Pollença, havent enviudat de Josep Vila, es tornà a casar amb Joan Cifre,  va treballar amb al Dr. Vidal, i després per la Seguretat Social a Pollença, fins a la seva jubilació, tot i que va ésser una jubilació relativa, perquè na Matilde, dona baixeta, però revestida d’una gran humanitat, que podríem qualificar de gegantina, maneja encara avui un seat sis-cents , i és capaç de plantar-se amb un tres i no rés allà on faci falta, resolta sempre a ajudar al necessitat, al desvalgut, al malalt, l’amic… aplicant el seu saber professional, però encara millor , el seu tracte afectuós i dolç, acompanyat del seu parlar andalús amallorquinat.

Aquest any per la Patrona l’Ajuntament en ple ha resolt donar-li una distinció, molt ben merescuda, però Na Matilde ja fa anys que te el reconeixement de tots els pollencins. I discretament, acceptarà la distinció, i seguirà com sempre, amunt i avall amb el seu sis-cents, amb salut i per molt d’anys.

Pere Josep Cànaves

 Les dones el tenien molt complicat al franquisme al blog Tortuga trobareu una interessant selecció de textos com el següent:

“La vida de toda mujer, a pesar de cuanto ella quiera simular -o disimular- no es más que un eterno deseo de encontrar a quien someterse. La dependencia voluntaria, la ofrenda de todos los minutos, de todos los deseos y las ilusiones, es el estado más hermoso, porque es la absorción de todos los malos gérmenes -vanidad, egoísmo, frivolidades- por el amor”.

(’Medina’, revista de la Sección Femenina, 13 de agosto de 1944)

 


 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb