URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

MASSA FUNCIONARIS A ESPANYA?

Alternativa | 15 Agost, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

Existex una opinió generalitzada, a vegades interessada dins els ambients conservadors i lliberals economicistes, però també en algun d’esquerres, de que el sector públic a l’Estat Espanyol està sobre dimensionat, que l’Administració Pública es massa gran.

Recentment, han aparegut articles, a l’edició de El Pais titulat “Funcinarios” i un altre a El Periódico, titulat “ La cifra de funcionarios se acerca a la de empresarios”. Els articles son fruit d’una percepció errònia  bastant generalitzada que necessita una correcció. Les xifres que apareixen a dits articles corresponen al nombre de persones que treballen als Serveis Públics, tan al Govern Central, Autonòmics o municipis, i inclouen els propis de l’estat del benestar: sanitat, educació, serveis socials, escoles d’infància, serveis domiciliaris,  vivenda social, i els serveis generals: correus, transports públics, policia, recollida de fems, subministraments varis,  etc.

Aquests empleats tenen varis tipus de contractes, sent  el  funcionarial una minoria(28%).

Seria lògic que el número de persones que treballen al sector públic sigui major que el nombre d’empresaris i autònoms. Així passa a tots els països de la UE-15(grup de països que te un nivell de desenvolupament semblant al nostre). En realitat, Espanya es el país europeu on hi ha mes empresaris i autònoms que treballadors dels sector públic.

De la població activa, el % es major de empresaris i autònoms (10,64%) que el percentatge de la UE-15(9,78%), i el percentatge de població activa que treballa al sector públic es de tan sols 9%, un dels mes baixos de la UE-15, amb un promedi de 16%. I als països Escandinaus, es el 26% a Dinamarca, 22% Suècia, 19% Finlàndia, països amb la economía mes eficient i emprenedora de la OCDE(Darrer informe de Economic Policy Institute, de Washington). Una situació semblant es dona a Catalunya, on el nombre de empleats públics es fins i tot, menor.  Per tant, el sector públic esta subdesenvolupat i no sobre-dimensionat. 

La major causa del subdesenvolupament del sector públic es la falta d’ingressos a l’Estat, conseqüència  de la limitada càrrega fiscal, de les mes baixes de la UE. (Orgull d’alguns dirigents del PSOE!) I una de les causes es l’enorme frau fiscal, segon la pròpia Agència Tributària: 2008, 88.617 milions de €, frau a l’Agència Tributària 58676 milions i a la Seguretat Social 29.941 milions. Així, a Espanya es gasten 58.000 milions menys dels que s’haurien de gastar per arribar a la xifra de despesa pública per càpita segons el nivell de desenvolupament de l’Estat. La  major part del frau procedeix del mon  empresarial i financer. Segons les declaracions de la renda, els empresaris ingressen uns 6000€ menys que els assalariats. Cap altra país de la UE es troba en aquesta situació.

Un altra dia parlarem de les  repercussions d’aquesta situació a l’estat del benestar i seguretat ciutadana.

 

Joan Ramon Bosch (JRV)

 


 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb