URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Reflexions estiuenques.

Alternativa | 20 Agost, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

 

La noticia de la detenció de Pepote Ballester per el cas del Palma Arena no ha estat una sorpresa,  però la veritat es que ha estat impactant i trist veure ha un Pollencí que ens havia enorgullit amb el seu èxit a les Olimpíades d’ Atlanta en una situació tan trista e indigna.  Cal no avançar esdeveniments i ser respectuosos amb  la presumpció d’innocència, per això no aprofundirem en la figura de Pepote, però m’agradaria fer algunes reflexions:

 

La primera tracta sobre la tendència que té aquesta societat a cercar referents per idolatrar. Tenim la mala costum de cercar en els altres les virtuts que desitjaríem trobar en el nostre interior. Els esportistes són un clar exemple d’això, és vera que sovint ens ensenyen i ens mostren virtuts com l’ esperit d’autosuperació, la constància etc. Però la realitat és que són essers humans com tots els altres amb les seves virtuts i els seus defectes que és veuen engrandits per la seva popularitat i per el sensacionalisme dels mitjans de comunicació. En aquesta societat ens encanta aixecar ídols per desprès enfonsar-los. -No vos crida l’atenció per una banda la quantitat de gent que és dedica a esperar als esportistes als aeroports o als voltant dels estadis? – Unes vegades per animar-los i d’altres per increpar-los o insultar-los.

 

L’altre reflexió té que veure amb la relació evident que hi ha entre el món de l’esport i la especulació. S’ha parlat molt aquest estiu dels fitxatges de Florentino Pérez, hi havia dos punts de vista, uns que trobaven indecent gastar aquestes quantitats de diners sobretot en època de crisis i els altres que ho consideren una inversió i que s’hi generen el que és paga per ells ben invertits estan.

 

Personalment no estic d’acord ni amb uns ni amb els altres. Trob una mica simplista escandalitzar-se per aquets fitxatges en concret i no fer-ho per altres objectes d’especulació com obres d’art, espectacles musicals, pel·lícules de cinema, xalets o mansions i tot el relacionat amb objectes de luxe que tenen un valor més especulatiu que real. La veritat és que vivim en un món on la riquesa està  molt mal distribuïda, però seria bo fer un anàlisi més rigorós i veure que el que cal canviar és el sistema econòmic en sí i no  escandalitzar-nos per accions concretes o puntuals. Tot i això si que m’agradaria destacar com a fet vergonyós el tractament fiscal que reben les estrelles estrangeres de l’esport que tributen tan sols un 24 % de les rentes que es generen a Espanya.  Això, sobretot en l’actual crisis és indecent i impresentable.

 

Per acabar, és evident hem de canviar la política que és fa relacionada amb les grans inversions en infraestructures ja siguin esportives, culturals o de qualsevol tipus i que estan basades més en la especulació els interessos d’un pocs que no en l’interès general dels ciutadans.

 

 Deixant el cas del Palma Arena pels jutjats i centrant-nos en  el nostre Municipi cal vigilar casos com  per exemple el  del futur auditori. La experiència de casos com el del Palma  Arena ens han de servir perquè futures inversions no constin més del que han de costar, cal tenir en compte no sols el que val fer-les sinó també les repercussions i el manteniment que genera el seu funcionament. També cal la màxima transparència per evitar que es converteixin en altres casos de corrupció.

Joan Cifre

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb