URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Desclassificació de Formentor: qüestió de voluntats.

Alternativa | 21 Agost, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

Para Cerdà la desclasificación que defiende uno de los propietarios, respaldada –según él– desde EU/EV, es inviable. "El Consistorio no podría asumir las indemnizaciones derivadas de esta medida" que, en su opinión, no tiene nada que ver con Es Guix..

           Aquestes eren les paraules que es publicaren el passat dimecres al Diario de Mallorca en motiu d’una reunió dels propietaris de parcel·les de Formentor.L’alcalde menciona a EU-EV referint-se al que venim demanant de fa un temps, la desclassificació de Formentor. Per a ell el fet és inviable per motius econòmics i no té res a veure amb es Guix. Tot és qüestió de voluntat.És cert que la mesura seria costosa, però no ho ha de ser per l’Ajuntament, sinó que hi ha mecanismes diversos per a que sigui el Govern o el Consell qui ho pagui. Recordem el decret de mesures urgents i la llei de protecció que ha desclassificat molts indrets de l’illa, entre ells la zona alta del Vilà o els costers de Cala Carbó. Ha suposat o suposarà una gran despesa a l’Ajuntament de Pollença? No.Però no siguem demagogs. Despesa no n’hi haurà, però si que es deixarien d’ingressar uns diners per construcció d’obres majors que son molts llépols a ulls d’un consistori que no pensa retallar ni un duro de la seva despesa.

Ara ve la pregunta, val la pena gastar-se els diners dels contribuents en desclassificar Formentor? Segons nosaltres si. Segons la resta de partits municipals no. No és una qüestió de diners, sinó de voluntat. Si des de l’equip de govern es volgués es cercarien solucions per fer-ho. Però queda clar que no ho faran.

 
          L’altre argument de que no té res a veure Formentor amb es Guix és molt senzill. Les similituds entre Es Guix i Formentor des del punt de vista de protecció ambiental són evidents: Els dos són Paratge Pintoresc (Decret 984 de 24 de març de 1972), Paisatge protegit ( Pla provincial d'Ordenació de Balears aprovat el 4 d'abril de 1973) Bé d'Interès Cultural (DT 8ª de la llei 16/1985) i Àrea d'Assentament dins Paisatge d'Interès (art.5.1 de la llei 1991), i es troben envoltants d'una Àrea Natural d'Especial Interès, protegida per la Llei d'Espais Naturals.

          A més a més Formentor ha merescut la qualificació de paisatge Protegit i àrea d'interès florístic ( Norma 3 del PGOU i informe d'ICONA de 1984) i d'Espai Natural especialment protegit (POOT).Amés tan Es Guix com Formentor varen ser qualificats com Sòl urbà als anys 90, però ni un ni altre disposaven a l’entrada en vigor de la Llei d’Espais Naturals cap instrument de desenvolupament urbanístic. Ni es Guix, ni Formentor disposen de tots els serveis necessàries per a  que els terrenys tenguin la consideració de solar. Però tan l'Ajuntament d'Escorca com el de Pollença han donat llicències condicionades a la simultània urbanització.

          I encara més, per desclassificar es Guix, el Consell ha considerat que per la llicència calia la prèvia autorització de Patrimoni Històrica l'esser qualificat com Paratge Pintoresc i tenir la condició de Bé d'Interès Cultural, i que igualment ha considerat que feia falta un Pla Especial de Protecció exclusiu del paratge. I que la disparitat de criteris del Consell ha restat molt clara al cas de l'obra  a la parcela 50 A de a Formentor, ja que quan l'Ajuntament va ordenar la incoació d'expedient de revocació de la llicència al no tenir la prèvia autorització de Patrimoni Històric, el Consell va informar a l'Ajuntament de que no calia la mateixa autorització de Patrimoni que si que considera necessària a es Guix. D'aquesta manera es va facilitar la legalització de les obres.

          Creiem que tot passa per la voluntat dels polítics de protegir un paratge tan important com Formentor. Arguments n’hi ha de sobres. Ara bé, si l’alcalde no ho vol veure (o no li interessa) és una altre cosa. Nosaltres seguim fermes en la creença de que Formentor no ha de ser urbanitzat més del que està. Vivim d’un turisme paisatgístic i per això la foto més famosa de Mallorca és el Colomer. Que vendrem quan aquest illot sigui urbanitzat?

Aquest és el xaletet de Cortina que no n'hi ha per tant segons els propietaris.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb