URXELLA

http://alternativaperpollenca.com

Rio de Janeiro 2016. L’hora de Lula.

Alternativa | 05 Octubre, 2009 06:00 | facebook.com twitter.com

            Fa pocs dies hem assistit al gran circ mediàtic que suposa l’elecció de la ciutat encarregada d’organitzar els jocs olímpics, en aquests cas els que se celebraran l’any 2016. Com tots sabeu la guanyadora ha estat Rio de Janeiro, Madrid ha arribat a la final però no ha pogut assolir el gran objectiu del seu batle Alberto Ruiz Gallardon.

            Una vegada més s’ha demostrat que l’esport és una eina propagandista molt valorada per els polítics i per el òrgans de poder. Per Copenhague han desfilat molts dels principals líders mundials i en certa forma semblà  que més que una competició per veure qui presentava el millor projecte, era una competició de carisma  entre Lula da Silva, Barack Obama  i la nostra “superestrella olímpica” Sa Majestat Don Juan Carlos. Ha estat una competició en la que tots tres tenien molt per guanyar i molt poc a perdre. Com se sap, el gran guanyador per golejada ha estat el president de Brasil.

            Als mitjans de comunicació espanyols (supòs que no els brasilers) es parla de que la candidatura més solvent era la espanyola, i que ha esta el deute històric del COI amb Sudàmerica la que ha fet tombar la balança cap ha Brasil.

            Personalment no m’ha semblat gens malament la decisió. Els jocs Olímpics i l’esport no poden ser mai un objectiu en si mateixos, és evident que els països desenvolupats sempre tindran més capacitat organitzativa. Els jocs Olímpics han de ser una eina al servei de la pau, la convivència entre els pobles, així com un mitjà per millorar la qualitat de vida dels habitats de les ciutats i dels països que organitzen aquets esdeveniments.

            Els jocs Olímpics de Barcelona van suposar un gran impuls per l’esport a tot l’estat espanyol, i en línees generals varen ser molt positius per aquest país, en un moment en que estava en ple creixement. En el cas de la candidatura de Madrid crec que els aspectes negatius eren superiors als positius.

            L’èxit de la candidatura de Madrid estava molt lligada amb la imatge  de la Casa Reial, suposava un gran impuls  per una institució tan retrògrada com és la monarquia.

També hagués estat balsàmica per dos polítics tan semblants com són Alberto Ruíz Gallardon i Jose Luís Rodriguez Zapatero, per al primer hagués suposat un gran impuls dins el seu propi partit (cosa que veient els contrincants que té no hagués estat del tot dolenta),  també una magnifica oportunitat per seguir amb els seu model econòmic de creixement basat en la especulació i el creixement insostenible, també l’oportunitat de seguir fent trapelleries tan habituals dins el món de l’esport com la del cas Palma Arena. Per al segon hagués suposat que els greus problemes de la crisis econòmica passessin a un segon pla durant uns dies.

            L’esport ha estat al servei del poder establert, sempre ha estat utilitzat com a mitjà de distracció per amagar els problemes reals i com a element propagandístic al servei dels governs ja siguin democràtics o règims dictatorials. Però també hi ha casos, tot i que menys nombrosos, en que els esdeveniments esportius han contribuït ha fins més nobles.  John  Carlin conte en el seu llibre El Factor Humano,  com Nelson Mandela va utilitzar el mundial de rugby de 1995 per contribuir a la reconciliació entre blancs i negres que va fer possible la construcció d’una nova Sudafrica.

Ara arriba l’hora de Lula da Silva. Brasil és un país en creixement, amb un potencial econòmic i uns recursos naturals indubtables, però amb grans desigualtats socials i una riquesa molt mal distribuïda. Tant de bo Lula tingui la voluntat i la capacitat per utilitzar les avantatges que donà ser seu dels jocs olímpics per construir  un Brasil molt més just, molt més solidari . Els valors de l’esport és fonamenten principalment  en el factor humà, posats a triar m’estim més la sang roja de Lula que la blava del rei Juan Carlos.

 

Joan Cifre Cerdà

 

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb